Јапанке на посао?

Када дођу врели летњи дани, неизоставно се намеће вечита дилема, шта обути и обући на посао.

Занимљивости 09.07.2019 | 11:36
Јапанке на посао?
Папуче познате као јапанке, хаљине на брателе, кратке панталоне и мајице су уобичајени одевни предмети за летње дане. Али, поставља се питање да ли је прикладно у таквој одећи отићи на посао и шта је граница прихватљивости у одевању када је у питању пословно окружење.

Наравно, ово пре свега зависи од места на коме радите. Мајице на брателе и лагане летње хаљине можда могу бити прикладни у неким напреднијим компанијама које се баве технологијом, али нису за финансијски, банкарски или јавни сектор.

Психолог у Х&М Групи, професор Каролин Мер, објашњава да начин одевања одређује потреба за уклапањем у средину, било вршњака, било колега.

„Оно што облачимо је у великој мери део нашег идентитета. Одећом шаљемо поруку како желимо да се други опходе према нама“, наводи госпођа Мер.

Правила облачења се могу посматрати и као облик друштвене контроле. Униформним одевањем ствара се и униформно понашање. Мада, додаје психолошкиња, неким људима униформа прија, јер им олакшава јутарњи одлазак на посао.

„Многим женама ствара значајне проблеме доношење одлуке шта ујутру обући на посао и процењивање шта је прикладно, а шта не“, наглашава Мер.

Међутим, неки подаци говоре да могућност да се на посао носи одећа која изражава нечију индивидуалност и личност, доприноси подизању продуктивности.

Такву флексибилност у облачењу, наравно, није могуће увек остварити, наглашава Ванеса Бел, адвокат у области радног права. Здравље и сигурност увек морају бити на првом месту, упозорава она, наглашавајући да на градилишту, на пример, обавезно морате носити заштитну обућу.

Када су канцеларијски послови у питању, правила у погледу заштите на раду су много еластичнија. Запослени морају да се придржавају само кодекса облачења које захтева послодавац или ризикују да буду дисциплински кажњени.

Оно о чему запослени посебно морају да воде рачуна је чињеница да је лагана летња одећа дозвољене женама, али не и мушкарцима. Ако мушкарци морају да носе одело, кравату и кошуље са дугим рукавима, а жене могу да носе летње хаљине и лагану одећу, онда се оправдано може поднети тужба за родну дискриминацију, упозорава правница.

Многе компаније су ублажиле правила облачења, чак и у великим финансијским институцијама, као што су „Голдман Сакс“ и „Џи-Пи Морган“ у којима су запослени увек морали да носе одела. 
У „Голдман Саксу“ су још почетком године најавили да се уводи „флексибилан кодекс облачења“ у целој компанији, али да се од запослених очекује „добар укус“ приликом модних избора.

У марту је и авио-компанија „Вирџин Атлантик“ саопштила да кабинско особље више не мора да буде нашминкано и да жене могу да носе и панталоне, а не само сукње.

У анкети коју се спровео Би-Би-Си, питајући запослене колико су флексибилне њихове компаније у погледу облачења, испоставило се да послодавци и даље имају крајње традиционални приступ.

Највише што је дозвољено је да се петком може долазити лежерније обучен на посао, али само ако не долазите у контакт са странкама. У сваком случају, и даље никоме није сасвим јасно шта би требало да буде довољно прикладна одећа за вреле летње дане.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар