На Јахорини данас самит лидера

Пленарна сесија самита Процеса за сарадњу у југоисточној Европи, којом се завршава једногодишње предсједавање БиХ овој регионалној иницијативи, одржава се данас на Јахорини.

Босна и Херцеговина 09.07.2019 | 09:03
На Јахорини данас самит лидера
Уводна обраћања имаће су чланови Предсједништва БиХ. Након усвајања агенде самита и обраћања шефова делегација учесница скупа, планирано је доношење декларације. 

Додик и Брнабићева на радном доручку на Јахорини

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик уприличио је јутрос на Јахорини радни доручак са предсједником Владе Србије Аном Брнабић, јавио је дописник Срне.
 


Додик и Брнабићева разговарали су о актуелној ситуацији у БиХ, Србији и региону, те изградњи ауто-пута Београд-Сарајево, који пролази кроз Бијељину.

Ко је све дошао у Сарајево?

На самиту учествују предсједник Владе Србије Ана Брнабић, предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган, Албаније Иљир Мета, Сјеверне Македоније Стево Пендаровски, Словеније Борут Пахор, те премијер Бугарске Бојко Борисов, а данас се очекује долазак и предсједника Црне Горе Мила Ђукановића. Скуп је званично почео синоћ у згради Предсједништва БиХ свечаном вечером у част шефова делегација земаља учесница, а домаћини су били чланови Предсједништва БиХ. 

У Сарајеву је јуче одржан и састанак министара спољних послова земаља чланица Процеса за сарадњу у југоисточној Европи, чији је домаћин био министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак. На састанку је било ријечи о регионалним и европским интеграционим процесима. 

Осим Црнатка, на састанку су учествовали министри иностраних послова Србије Ивица Дачић и Турске Мехмет Чавушоглу, те високе делегације Бугарске, Црне Горе, Грчке, Хрватске, Сјеверне Македоније, Молдавије, Румуније и Словеније. 

Иако је првобитно речено да на овом скупу неће присуствовати представници Албаније који су се солидарисали са ставовима Косова, у БиХ је ипак допутовао предсједник Албаније Илир Мета.

Мета је одлучио доћи успркос ранијој одлуци Министарства вањских послова Албаније које је отказало учешће на самиту министара износећи став да је однос организатора самита према Косову неприхватљив и да је у супротности са циљем стварања атмосфере повјерења, добросусједских односа и стабилности.

Састанку су присуствовали и представници ЕУ и Савјета за регионалну сарадњу.

БиХ је своје друго предсједање СЕЕЦП-ом преузела у априлу 2018. године од Словеније. 

Регионална иницијатива СЕЕЦП покренута је 1996. године у Софији с циљем јачања регионалне сарадње, сигурности и стабилности.

(БН/Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Xx

09.07.2019 07:08

Продасте све зиво јахорина је продата сигурно

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

09.07.2019 07:34

Жали Боже новаца нас пореских обвезника из цијеле БиХ јер је ово типа "трала баба лан..." "мали мишеви" ко фол воде неку "велику политику"!! А од гостију, осим Словенца, све сами диктатори, десничари, популисти и националисти, не знам Боруту шта би да дође у такво "друштво"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.07.2019 07:38

Докле ће овај народ и борци РС сносити трошкове са мизерним примањима овим штеточинама РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух

09.07.2019 07:53

САМО ЗДЕРЕТЕ ТРОСИТЕ И ПРОДАЈЕТЕ МАГЛУ И НИКАД ВАЈДЕ ОД ВАСИ САСТАНАКА .ОЛОСИ

ОДГОВОРИТЕ