Балкан за ЕУ расадник радника

Упркос добрим намјерама и лијепим жељама, процес проширења ЕУ на западни Балкан запао је у кризу, дијелом због замора проширењем унутар ЕУ, Бреxита и проблема унутар саме ЕУ, а дијелом због спорости провођења реформи и распрострањене корупције у самом региону, пишу њемачки медији, оцјењујући недавно завршени самит у Поздану у оквиру Берлинског процеса.

Босна и Херцеговина 09.07.2019 | 07:29
Балкан за ЕУ расадник радника
Њемачки најугледнији политички магазин "Спиегел" подсјећа да је Берлински процес инициран од стране Њемачке прије пет година, а да је у међувремену добио на значају када су се прикључиле још неке земље ЕУ попут Аустрије, Француске, Италије и Велике Британије. Циљ иницијативе, према листу, јесте послати сигнал да је за ЕУ проширење важно, а истовремено се жељело, како подсјећа "Спиегел", подстаћи регионалну политичку и привредну сарадњу.  

"Након пет година резултати су разочаравајући. Оно што је постигнуто своди се на повезивање младих и укидање роминга у мобилној телефонији до 2021. године. Иницијатива да се поради на рјешавању ратних злочина је пропала, а инвестициони инфраструктурни пројекти нису реализовани", наглашено је у чланку.  

Лист пише да је само Сјеверна Македонија на трагу постизања више демократије и правне државе, док су остале државе, како је истакнуто, веома корумпиране. И унутар Србије и Косова истиче да су на дјелу недемократски процеси, а да су односи између Београда и Приштине на најнижем нивоу у протеклој деценији. За Албанију и БиХ се истиче да су у све дубљој државној кризи, а за Црну Гору тврде да је већ годинама непоколебљива аутократија.

"Привредно, регион јесте повезан с ЕУ, али једнострано. За ЕУ то је регион јефтине радне снаге с високим тржишним дефицитом и тржиште за робне вишкове", истиче "Спиегел".

Аутор такође истиче да је потребно отворити европске структурне фондове према региону и повећати удио грантова у укупним програмима, како би се спријечио одлив радне снаге у потрази за бољим послом и радним условима.

"Ако бисмо били цинични, могли бисмо рећи да је ово једини успјех Берлинског процеса - за Њемачку. На хиљаде висококвалификованих радника сваке године напушта регион западног Балкана. Већину њих је циљано привукла Њемачка", наводи се у чланку.

АРД, њемачки јавни радио-телевизијски емитер, у прилогу за дневник послије самита закључује да је упркос подршци Пољске и охрабрујућим ријечима канцеларке Ангеле Меркел јасно да ће процес прикључења ЕУ бити јако дуг.

Дописница АРД-а објашњава да је Пољска заинтересована за проширење како би се сузбио утицај Русије и других земаља, али и због блиских културолошких и цивилизацијских односа. Дописница Друге њемачке јавне телевизије ЗДФ из Варшаве пише да је један од циљева Берлинског процеса регион одвојити од земаља попут Русије, Турске или исламских земаља и Кине. Упркос милијардама које је ЕУ уложила у регион, истакнуто је да корупција и злоупотреба европског новца торпедирају ове напоре.

Изазови у процесу су, како је наглашено, нехомогеност земаља и међусобна удаљеност која коријене вуче из ратних сукоба деведесетих година прошлог вијека и етничких размирица и сукоба који прожимају регион.

"Ради се о томе да земље региона држе близу, како не би тражиле друге партнере. Земљама је понуђена европска перспектива, иако је то процес који ће трајати веома дуго", наглашено је.

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Министар

09.07.2019 05:52

Каква добре намјере и лијепе зеље? То у политици не постоји. Не треба народу испирати мозак са таквим глупостима. Политика се води само интересима. Да се еу није пласила руског утицаја Бугарска и Румунија ни данас не би биле у еу. Тако је и са нама....

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

09.07.2019 07:41

@Министар Коначно реалан коментар! Да "велики брат" пошаље наредбу у Брисел и Берлин, "Западни Балкан" би за мјесец дана био у ЕУ! А "паметни" Милорад брани руске интересе у БиХ!!

Name

@Роки

09.07.2019 06:19

Па Рафаел Надал није неко са ким би отишао на кафу, коментатори показују однос Надала са противницима. Баш такав однос је присталица политике СНСД а са присталицама опозиције. Завади па владај , стара пословица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

09.07.2019 08:27

Требамо схватити да своју земљу(каква је таква) требамо градити и стварати себи .ЕУ је једна велика превара Нове цланице ЕУ су њемацке колоније.Погледајте Хрвацку исцрпили ду све из ње..

ОДГОВОРИТЕ