Тешко до смјене у ОБА-и и СИПА-и

Осману Мехмедагићу Осмици, директору Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ (ОБА), и Перици Станићу, директору Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), мандат истиче почетком новембра и, како ствари сада стоје, национална структура на челу ове двије најважније институције неће бити промијењена, тако да ће и у наредним годинама најважнијим безбједносним институцијама БиХ, односно ОБА, управљати Бошњак, а СИПА Србин.

Босна и Херцеговина 08.07.2019 | 16:34
Тешко до смјене у ОБА-и и СИПА-и
Ипак, како ствари сада стоје, именовање два директора најважнијих безбједносних институција у БиХ чекаће нови Савјет министара БиХ с обзиром на то да СНСД и ХДЗ неће дозволити да се о томе одлучује у техничком мандату и на све начине покушаће да спријече да прве људе најважнијих безбједносних институција именује власт која нема подршку парламента БиХ.

“Крајем овог мјесеца, најдаље до 5. августа, биће расписан конкурс за избор директора СИПА, с обзиром на то да закон каже да се мора расписати три мјесеца прије истека мандата, и то ће бити урађено. Проблем је тренутно што би евентуална листа и потврђивање директора СИПА требало да иде у Министарство безбједности БиХ и требало би да га именује садашњи састав Савјета министара БиХ, односно о будућем директору СИПА одлучивао би Драган Мектић, министар безбједности БиХ, и Савјет министара који је у техничком мандату, што многи не желе да прихвате”, испричао је извор “Независних”.

 Иначе, конкурс за избор директора СИПА расписује Независни одбор парламента БиХ, који и спроводи комплетну процедуру, од провјере документације, испуњавања услова до интервјуа, и листу најуспјешнијих кандидата шаље министру безбједности БиХ на чији приједлог Савјет министара БиХ и именује директора СИПА. Сједница овог одбора, како сазнајемо, биће одржана 15. јула, али на дневном реду нема одлуке о расписивање конкурса, мада нам је из неколико извора потврђено, па и из самог Независног одбора, да ће тај конкурс бити расписан до 5. августа.

Добро упућени тврде да постоји могућност опструкције рада Независног одбора парламента БиХ и да је то крајња опција како би се спријечило то да новог директора СИПА и насљедника Станића именује Савјет министара БиХ који се налази у техничком мандату и који нема подршку парламента БиХ.

Када је у питању именовање директора ОБА, ту су ствари мало компликованије с обзиром на то да се директор те агенције не именује по основу конкурса, већ генералног директора и његовог замјеника именује и разрјешава Савјет министара БиХ на приједлог предсједавајућег и у консултацијама с члановима Предсједништва БиХ, Извршног одбора и Заједничке комисије за надзор над радом ОБА. Ипак, закон није у потпуности јасан с обзиром на то да ни у једном дијелу не говори да ли су те консултације обавезујуће и да ли предсједавајући Савјета министара БиХ може без претходних мишљења сам одлучити о именовању новог директора ОБА.

 “У Предсједништву БиХ неће бити сагласности, то је сигурно, а вјерујем ни у Извршном одбору у којем су, поред Звиздића (Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара), Мирко Шаровић и Вјекослав Беванда (замјеници предсједавајућег Савјета министара БиХ), а послије свега тога евентуални Звиздићев приједлог иде на Заједничку комисију за надзор над радом ОБА, које тренутно нема. Иако желе, тешко ће они то изгурати”, рекла је Душанка Мајкић, делегат у Дому народа БиХ и дугогодишњи члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност.

(Независне)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Бањалуцанин

08.07.2019 14:40

Па ово је логицно . Ко је побиједио тај и поставља. Прије 5 година ови постављали, па це сад СНСД па це опет ко побиједи. Не знам цему непотребна фрка се дизе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Највазније

08.07.2019 17:20

Ма ста нас брига ко је КРААДЈОМ побиједио. Вазно је да ови људи добро раде свој посао.

Name

Ре

08.07.2019 20:57

Ове агенције раде најбоље

Name

милоао

08.07.2019 14:48

Станиц се бас показао на функцији. Па немој несто радити сто ти се не да. Мали цовјеце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

08.07.2019 15:33

Бањалуцанин - у гдје ти живиш? снсд на изборима није побиједио од 2010 године. Све ове године они краду и купују изборе. Пријатељу вјеруј својим очима, а не ушима које чују само причу великог вође. Велики вођа лаже к'о додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ни слуцајно

08.07.2019 17:18

Каква смјена, све док добро раде ниста мјењати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

08.07.2019 17:57

Све се мијења, осим лосег стања у БиХ и камења. :)))

ОДГОВОРИТЕ