Интервју - Садик: Дошао сам да окренемо ствари у корист Партизана!

Нови шпиц црно-белих о неуспесима на претходним позајмицама, улози код Сава Милошевића, пријатељству да Најнголаном и Коларовим, поређењу са Кануом и идолу Адебајору.

Фудбал 08.07.2019 | 23:52
Интервју - Садик: Дошао сам да окренемо ствари у корист Партизана!
Потпуно атипичан фудбалер. Кракат, а брз. Висином од 192 центиметра „прешишао“ је чак и Леандреа Тавамбу, али је толико таман да изгледом подсећа на земљака Нванква Кануа. У Партизану би били презадовољни ако би поновио учинак Камерунаца и макар наговестио да може слично некадашњем шпицу Ајакса, Интера и Арсенала, међутим, Умар Садик ставља тимски успех испред личног и објашњава да је дошао међу црно-беле са задатком да прекине доминацију Црвене звезде.

Нови нападач Парног ваљка, ангажован с циљем да замени Рикарда Гомеша, нема иза себе „јаку“ биографију, нити голове у серијама, нема ни репутацију велике звезде, иако долази из великог клуба, али одише жељом за доказивањем, уверен да ће баш у Хумској почети његов узлет. Београђани су му понудили шансу да каријеру изведе на праву стазу, пошто и сам признаје да је већина досадашњих станица представљала странпутице.

А онда је стигао позив из Хумске 1...

„Сви на свету знају да је Партизан врхунски клуб у српским оквирима. Да будем искрен до краја, кад сам се вратио са позајмице из Перуђе, желео сам да останем у Роми, али кад сам чуо какву су ми опцију црно-бели понудили нисам могао да их одбијем. Нико ми није обећао место стартера, нити се то тако ради у савременом фудбалу, чак и да су ми људи из Партизана рекли „играћеш сваку утакмицу и бити наша прва опција у нападу“ морао бих да докажем да сам вредан таквог статуса“, свестан је Умар Садик у разговору за МОЗЗАРТ Спорт да ће морати да се доказује, иако је пројектован да буде стартер.

Младог нападача (22 године) инспирише што је дошао у клуб у улози гонича. Црвена звезда је већ две године првак државе, узела је три титуле у последње четири сезоне, боље стоји финансијски и многи јој пришивају улогу фаворита пред почетак још једног првенства, но...

„Знам за податак да су црвено-бели освојили три од последње четири титуле, имате још већу доминацију Јувентуса у Италији или Пари Сен Жермена у Француској, али то ће се променити. Нећемо да чекамо тако дуго, верујте ми, даћемо све од себе да одмах променимо ситуацију у корист Партизана. А да би се то десило мораће и навијачи здушно да нас подрже, да дишемо као један“.

Младим српским фудбалерима је сан да из Суперлиге оду у Италију, а Садик је изабрао обрнуту руту, да се уместо у једној од лига петице доказује на не баш репрезентативним теренима од Суботице до Сурдулице.

„Свако има свој пут. Изабрао сам да дођем у Србију и покажем да могу да играм значајну улогу у Партизану. Не могу да кажем да Рома није рачунала на мене. Напротив, захвалан сам јој на свему, јер ме је довела из Специје као тинејџера и одувек се дивила мојим могућностима. Ја сам тај који је тражио позајмице, почев од Болоње. Водила ме идеја да ћу на другим местима, кроз каљење, имати више утакмица у ногама, док бих на Олимпику, реално гледајући, добијао мало шанси, зато сам одлазио с циљем да демонстрирам шта знам. Имао сам и овог лета доста понуда из Серије А, али изабрао сам Партизан због начина на који си ми предочили колико ме желе“.

Нигеријцу је ово шеста позајмица у каријери. Покушавао је у Болоњи, Торину, НАК Бреди, Глазгов Ренџерсу и Перуђи. Само је у Холандији оставио нешто видљивији траг.

„Повредио сам се на почетку епизоде у Болоњи, паузирао сам шест месеци, а кад сам се опоравио, појавио сам се на само седам утакмица. У Торину ми није успело, једноставно, није испало како сам желео и тражио сам да одем. У Холандији сам био један од бољих играча екипе, међутим, пошто сам под уговором са Ромом, практично нигде нисам имао праву шансу да се докажем на дуге стазе. Негде ми је успело, негде није, нервирало ме је то што у неким клубовима нису поштовали чињеницу да сам под уговором са Ромом, ипак то говори да нешто вредим. Није лако непрестано се селити, међутим, време је да се коначно скрасим. Партизан ми делује као сјајна средина, људи су љубазни, сви су ме дочекали одушевљено и не знам како да им узвратим на том поверењу“.

На ангажману Умара Садика инсистирао је шеф стручног штаба Саво Милошевић. Званично је причао како му је био потребан висок играч у нападу, а незванично делио комплименте рекавши да ће, кад се спреми, нови шпиц бити одличан.

„То за висину има следећу идеју: да Милетић и Брежанчић центрирају, а ја њихове убачаје да шаљем у мрежу главом. А ово да ћу бити одличан је велики комплимент за мене, охрабрен сам кад бивши голгетер, чије сам партије гледао на Јутјубу тако говори о мени. Надам се да могу бар упола да достигнем Милошевићев учинак. Посебно ми је драго што су ме сви момци прихватили, добри су играчи, одишу самопоуздањем, већ доживљавам Партизан као свој дом. Дружим се са Сумом, види се да је зналац, надам се да ћемо заједно допринети успесима тима. Знам и да су пре мене дубок траг овде оставили скоро сви Африканци, било на којој позицији да су играли, освајали су трофеје, играли УЕФА такмичења, давали голове у дербијима, надам се да ће и мени да се посрећи“.

Садик је пети Нигеријац у Партизану, после Тариба Веста, Обиоре Одите, Ифеанија Емегхаре и Теофилуса Соломона. Апсолутно другачији од свих. Посебно због висине.

„И са 192 центиметра може да се игра квалитетан фудбал. Физички се осећам сјајно, снажно, сви у мојој држави ме пореде са Нванквом Кануом, био је стварно врхунски играч, освојио је и Лигу шампиона, али мој прави идол је Емануел Адебајор, због конституције и стила игре. Надам се да ћу достићи његову славу, јер никад не знате шта може да се деси у будућности“, додао је Умар Садик.

ЧЕТИРИ ГОЛА НА ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА

Сигурно најупечатљивије поглавље досадашње Садикове каријере је лето 2016. и учешће на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

„Никад нећу заборавити тај турнир. Дао сам четири гола на шест утакмица, значајно допринео освајању бронзане медаље. Имао сам само 19 година, а представљао сам земљу на највећој светској планетарној смотри. Надам се да ћу у будућности играти за А селекцију Нигерије“.

АРОГАНТНИ БРИТАНЦИ

Острвски медији писали су да је Садик конфликтна особа. Све због наводног сукоба са тренером Стивеном Џерардом за време позајмице у Ренџерсу.

„Знате да су аргонантан народ ти Британци. Био сам у Глазгову, нисам успео, тамошњим новинарима је лакше било да стану на страну клуба, а мене представе као негативца. Писали су свашта, мада не знам због чега, кад ни са ким нисам имао проблем. Увек се смејем“.

МОЈИ ПРИЈАТЕЉИ РАЏА И КОЛАРОВ

Иако је за Рому одиграо само шест првенствених мечева, неколико пута је прошао припреме са римским клубом и ту закључио пријатељства за цео живот.

„Раџа Најноголан ми је баш добар пријатељ. Сјајна је особа Белгијанац, верујте ми, само што увек тражи невоље. Што се тиче Александра Коларова - врхунски професионалац. Увек ме је правилно саветовао, волим га“.

Извор: моззартспорт

ФОТО: ФК Партизан

Коментари / 0

Оставите коментар