Прича: Звездине цигле за одбрану од које ће дрхтати Европа!

Звездин ростер броји 17 кошаркаша. Дефицитарна позиција једино је на плејмејкеру, где је тренутно доступан само Филип Човић као изворни кошаркаш те улоге. Састав који ће водити Милан Томић одише ратничким менталитетом и страховитим дефанзивним потенцијалом, а свака позиција изузев плејмејкерске сада има (бар) по тројицу квалитетних играча у конкуренцији. Амбиције су највише. . .

Кошарка 08.07.2019 | 22:49
Прича: Звездине цигле за одбрану од које ће дрхтати Европа!
13. јул 2018. године: Милан Томић је нови тренер Црвене звезде!

8. јул 2019. године: Једанаести Звездин потпис је Џејмс Гист!

Времена на Малом Калемегдану рапидно се мењају. Ако су после прошлогодишњег суноврата у финалу Јадранске лиге летњи прелазни рок и повратак у Еврокуп дочекани с дозом зебње и неизвесности, спортски сектор Црвене звезде је у три седмице по освајању јубиларне двадесете шампионске круне у Србији надмашила очекивања и почистила конкуренцију у региону, па и шире! У звездашким кошаркашким круговима већ се одомаћио термин „зидање“ као јасан синоним пословања клупског маркетинга преко друштвених мрежа, који циглама са угравираним именима потписаних играча представља јавности све обављене послове и тако гради непробојни зид (читај: тим) за наредну сезону. 

Црвена звезда је за 21 дан наређала чак једанаест потписа, а управа и стручни штаб јадранског и српског шампиона показали су јасну визију и филозофију која се од почетка вртела око задржавања „костура“ прошлосезонског тима и надоградње квалитетним појачањима евролигашког калибра. После обнављања уговора са Билијем Бероном, Бранком Лазићем, Филипом Човићем, Боришом Симанићем, Мохамедом Фајеом, Статосом Перпероглуом и Огњеном Добрићем, Црвена звезда обрадовала је своје навијаче враћањем вероватно омиљеног странца у клупској историји Чарлса Џенкинса и репрезентативног центра Огњена Кузмића, док се прва детонација зачула довођењем Дерика Брауна. Ипак, највећи потпис дошао је у ноћи између недеље и понедељка, када је на клупском сајту освануо лик Џејмса Гиста. Дугогодишњи ас Панатинаикоса (засад) је последњи чије је име узидано у овај јединствени бедем Звездине кошаркашке тврђаве. Не и последње! Црвено-бели су за крај оставили најзначајније, многи верују и највеће појачање, оно са улогом организатора игре. 

Не памти се када је један клуб с простора бивше Југославије у готово рекордном временском периоду имао склопљен ростер за нову сезону. Осмог дана јула, више од месец дана пре старта припрема, Звезда има готово потпуно оформљен састав и с потпуним миром у кући ишчекује обавезне лекарске прегледе и уигравање за напад на три главна пехара и што бољи пласман у Евролиги. Поређења ради, током три најуспешније сезоне у тренерској ери Дејана Радоњића - од 2014. до 2017. -, уједно и најбољег периода у новијој клупској историји, Црвена звезда је ростере неретко затварала током припрема, чак и по старту такмичарске сезоне услед несрећних повреда тадашњих првотимаца. Прошлог лета последњи новајлија био је Џо Регланд - не рачунајући Боришу Симанића и Немању Ненадића као део Звездиног система - који је уговор с Црвеном звездом парафирао 10. августа. Био је закључак врло радног месеца у којем су црвено-бели под командом новог тренера Милана Томића затворили ростер са седморицом нових играча.

Данас је ситуација таква да су седморица чланова шампионског тима продужили уговоре, а да ће појачања бити у мањини. Оно што је такође приметно јесте клупска тенденција да и новајлије буду везане дугорочним уговорима. Изузетак је Дерик Браун, који после дужег периода без одигране утакмице треба да похвата конце и сарадња је договорена на једну сезону. Као и са Мохамедом Фајеом и Стратосом Перпероглуом, где године представљају важан фактор. Сенегалац у септембру пуни 34, а Грк у августу 35. Ипак, били су стубови шампионске сезоне и људи од Томићевог поверења, због чега се инстистирало на њиховом останку. 

Звездин ростер броји 17 кошаркаша. Дефицитарна позиција једино је на плејмејкеру, где је тренутно доступан само Филип Човић као изворни кошаркаш те улоге. Чарлс Џенкинс је и у претходна два мандата знао да буде помоћни плејмејкер, а ту ролу имали су и Дејан Давидовац, Били Берон и Немања Ненадић, по потреби. Састав који ће водити Милан Томић одише ратничким менталитетом и страховитим дефанзивним потенцијалом. Бранко Лазић је годинама бедем Црвене звезде и непресушни извор енергије избог чега има велико поштовање саиграча и противника, а 2017. био је у најужој конкуренцији за дефанзивног играча године у Евролиги. Мохамед Фаје је знао да буде Звездин окидач и неко ко је одрађивао најтеже послове у одбрани током сезоне у којој је освојена четврта титула регионалног првака. Стратос Перпероглу је своје богато искуство знао да стави у функцију тима и дефанзивно затварао противнике - не треба заборавити како се увукао под кожу понајбољем играчу Будућности Ерлу Кларку -, док је Огњен Добрић своју младост и полетност искористио да буде користан у обе фазе игре! Дејан Давидовац је умео да буде користан на више позиција, а о Чарлсу Џенкинсу и Огњену Кузмићу не треба претерано трошити речи. Били су мотори Радоњићеве Звезде, а обојица у систем дају на још ширем дијапазону одбрамбених могућности и додатно утемељују мишљење да ће нови тим у том сегменту превазићи све оне који су прављени у овој деценији и својевремено били синоним жестоке одбране и филозофије у којој је све полазило из чувања сопственог коша. 

Са Џејмсом Гистом као последњим, уједно и највећим појачањем овог лета Црвена звезда је дошла у ситуацију да на четири позиције има бар по једног врсног дефанзивца, због чега ће дрхтати чак и највећи фаворити за освајање Евролиге, као и цео кошаркашки регион. Гист је још током времена проведеног на универзитету Мериленд важио за играча изражених дефанзивних квалитета, а на таласу његових физичких и атлетских предиспозиција, као и врсног осећаја за скок и атрактивне потезе градио је репутацију и постао један од најбољих на својој позицији у Европи. Врло је интелигентан у одбрани и добро чита ситуације, због чега је најчешће био задужен да зауставља најбоље противничке стрелце у рекету. Због тога је Гист један од најразноврснијих двосмерних дугајлија на Старом континенту. 

Последња сезона у Панатинаикосу била му је испод просека. У грчким кошаркашким круговима влада мишљење да није заслужио годишњу плату од 900.000 евра, колико је имао у Атини. На моменте је знао да бљесне и покаже све што зна, али цела сезона Панатинаикоса била је турбулентна, што је крајем децембра прошле године довело до смене Ћавија Пасквала и доласка Рика Питина. Гист је највише времена проводио као центар, где је место крилног центра заузели Дешон Томас и Константинос Митоглу. Иако нема изражене карактеристике изворних центара, Гист доминира рекетом снажним закуцавањима, а како године пролазе све се више усмерава ка роли петице. Са Ником Калатесом правио је озбиљне проблеме чак и најбољим одбранама у пик'н'рол игри, те правовременим читањем намера свог плејмејкера и хватањем лопти за алеј-уп. Били су незаустављиви, а њихове акције често су завршавале на листама најспектакуларнијих потеза рунде, месеца, сезоне...

Са Гистом у комбинацији спортски сектор Црвене звезде вероватно ће се окренути рашчишћавању екипе од прекобројних играча. На петици Звезда сада има Огњена Кузмића, Мајкла Оџа, Душана Ристића и Николу Јовановића, а један од њих сигурно ће бити прекобројан, ако не и двојица. Кузмић и Оџо засад имају гарантовано место у тиму, а у случају добре понуде Звезда ће вероватно пустити снажног момка из Нигерије да оде. Ристић и Јовановић у овом распореду снага не могу да се надају озбиљнијој минутажи. 

Не треба заборавити да Звезду у новој сезони чека вероватно и преко 80 утакмица, па ростер мора да буде добро попуњен. Зато свака позиција изузев плејмејкерске сада има (бар) по тројицу квалитетних играча у конкуренцији. Амбиције Црвене звезде су највише. Чување титула у Јадранској лиги и Суперлиги су приоритет, као и трофеј у Купу Радивоја Кораћа, а са оваквом селекцијом напад на четвртфинале Евролиге је, да не звучи грубо, минимални циљ. За то је, осим евидентног квалитета, потребно и мало спортске среће и да се све споне вежу у јак систем који функционише. 

Да би се сложио мозаик, сада ће звездашка јавност чекати тог плејмејкера...

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ИГРАЧИ ПО ПОЗИЦИЈАМА

Плејмејкери: Филип Човић;
Бекови: Били Берон, Бранко Лазић (2/3), Чарлс Џенкинс (2/1), Алекса Раданов, Немања Ненадић (2/1);
Крила: Дејан Давидовац, Стратос Перпероглу, Огњен Добрић (2/3), 
Крилни центри: Бориша Симанић, Мохамед Фаје, Дерик Браун;
Центри: Мајкл Оџо, Огњен Кузмић, Џејмс Гист, Душан Ристић, Никола Јовановић.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - УГОВОРИ ИГРАЧА

ПРОДУЖЕНИ УГОВОРИ

Били Берон (јун 2020. године)
Бориша Симанић (јун 2021. године)
Бранко Лазић (јун 2022. године)
Филип Човић (јун 2021. године)
Мохамед Фаје (јун 2020. године)
Стратос Перпероглу (јун 2020. године)
Огњен Добрић (јун 2021. године)

НОВИ ИГРАЧИ

Чарлс Џенкинс (јун 2021. године)
Огњен Кузмић (јун 2021. године)
Дерик Браун (јун 2020. године)
Џејмс Гист (јун 2021. године)

ИСТЕКЛИ УГОВОРИ

Џо Регланд (јун 2019, опција продужетка на још годину дана)
Марко Кешељ (јун 2019. године)
Кеј Си Риверс (јун 2019. године)

ИМАЈУ АКТИВНЕ УГОВОРЕ

Алекса Раданов (јун 2020. године)
Дејан Давидовац (јун 2021. године)
Немања Ненадић (јун 2021. године)
Душан Ристић (јун 2021. године)
Мајкл Оџо (јун 2020. године)
Никола Јовановић (јун 2021. године)

Тренер: Милан Томић (јун 2021. године)

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар