Џејмс Гист је нови кошаркаш Црвене звезде!

Амерички кошаркаш Џејмс Гист ново је појачање Црвене звезде, саопштио је клуб с Малог Калемегдана.  Џејмс Гист у поноћ слетео у Звезду! Американац дефинитивно потписао двогодишњи уговор са црвено-белима.  Звездин једанаести потпис је Гист! Још један велики посао црвено-белих је затворен.

Кошарка 08.07.2019 | 10:13
Џејмс Гист је нови кошаркаш Црвене звезде!
Џејмс Гист, који игра на позицијама центра и крилног центра, потписао је у касним вечерњим сатима у недељу двогодишњи уговор са црвено-белима.

Овај 32-годишњи кошаркаш фантатичних физичких предиспозиција студирао је на колеџу Мериленд, а своје име изградио је играјући у европским клубовима: италијанској Анђелики Бијела, Локомотиви Кубањ, Партизану, Фенербахчеу, Уникахи, док је чак шест сезона провео у Панатинаикосу.

Са грчким клубом је освојио пет националних првенстава и шест трофеја Купа, одликује га изузетан скок експлозивност, огромна снага и сјајне физикалије, због чега "покрива" две позиције испод коша. Висок је 207 центиметара, тежак је 107 килограма.

"Црвена звезда овом приликом исказује велико задовољство чињеницом да је Џејмс Гист као велико име европске клупске кошарке од иницијалних контаката исказао велику жељу да наступи у црвено-белом дресу, и прихвати се изазова који носи наредна сезона за наш клуб", пише на званичном сајту Црвене звезде.

Након Дерика Брауна, добро познатих лица Огњена Кузмића и Чарлса Џенкинса, Гист је четврто појачање Црвене звезде. Подсећамо, нове уговоре потписали су староседеоци – капитен Бранко Лазић, Филип Човић, Мохамед Фаје, Стратос Перпероглу и Огњен Добрић.

"КК Црвена звезда мтс наставља са формирањем састава за наредну сезону, али посао није завршен. О наредним корацима Звездашка јавност биће благовремено обавештена", пише на сајту шампиона Србије.

Долазак Џејмса Гиста неће се свидети навијачима Партизана, пошто је Американац црно-бели дрес носио у сезони 2011/2012 и био је један од миљеника "гробара".

У ноћи између недељу и понедељка, Црвена звезда довела је још једно звучно појачање.

После неколико дана ишчекивања, потпис на двогодишњи уговор ставио је Американац Џејмс Гист (32), некадашњи крилни центар Партизана који је последњих седам година играо за Панатинаикос.

Потврда је стигла око пола сата после поноћи...

Некадашњи студент Универзитета Мериленд и "пик" Сан Антонија са НБА драфта 2008. стекао је евролигашку репутацију на позицији "четири", с тим да је неретко ускакао и на место центра, што би под вођством Милана Томића могла да му буде основна улога.

Интересантно је да ће Американац у Звездином дресу од јесени започети своју јубиларну, десету сезону у најјачем европском такмичењу. У Евролиги је дебитовао такође у "Пиониру", носећи црно-бели дрес, а потом је на највишем нивоу играо и за Уникаху и Фенербахче.

Контроверзе и казна

Гист је два пута био позитиван на тестовима због коришћења канабиса. Први пут је "ухваћен" после одласка из Партизана у Фенербахче, а други пут у Панатинаикосу и због тога је био кажњаван.

Ипак, најдубљи траг оставио је у Панатинаикосу, са којим је освојио пет титула првака Грчке.

Годинама уназад, Гист је често био Звездин ривал - најпре у "вечитом дербију", а потом у евролигашким окршајима, као члан атинских "зелених".

Од овог лета, Гист ће бити на црвено-белој страни и у снажној центарској линији, у коју ће на позицији крилног центра доћи и скрајнута звезда Ефеса Дерик Браун, а ту је и Огњен Кузмић, "петица" која се вратила на Мали Калемегдан из Реал Мадрида.

Такође, од највиших староседелаца, под уговором су Мајкл Оџо, први Звездин центар на крају минуле сезоне, као и Душан Ристић и Никола Јовановић, који је у такмичарској 2018/19 био позајмљен Тренту.

Гистовим потписом, сав фокус се усмерава на потрагу црвено-белих за новим плејмејкером, чиме ће бити склопљен састав за такмичарску 2019/20.

Претходних дана помињано је у медијима да на Калемегдану преговарају са Стефаном Јовићем и Милошем Теодосићем, али за сада нема конкретне најаве ко ће организовати игру новог, амбициозно "сложеног" Звездиног тима.

Шампион Јадранске лиге и Србије тако је завршио чак једанаести потпис овог лета, од чега су седам продужеци уговора и то са Билијем Бероном, Бранком Лазићем, Филипом Човићем, Боришом Симанићем, Мохамедом Фајеом, Статосом Перпероглуом и Огњеном Добрићем, док су редове Црвене звезде појачали повратници Чарлс Џенкинс и Огњен Кузмић, те новајлије Дерик Браун и сада Џејмс Гист!

Гист је са црвено-белима продужио уговор на две године, а како се раније могло чути ради се о милионском ангажману, односно уговору на 500.000 долара по сезони. Сарадња је парафирана у касним вечерњим часовима, у ноћи између недеље и понедељка!

"Црвена звезда овом приликом исказује велико задовољство чињеницом да је Џејмс Гист као велико име европске клупске кошарке од иницијалних контаката исказао велику жељу да наступи у црвено-белом дресу и прихвати се изазова који носи наредна сезона за наш клуб", стоји у клупском саопштењу.

Црвена звезда је овим трансфером највероватније затворила конкуренцију на позицијама крилног центра и центра, пошто су то управо позиције које Џејмс Гист и покрива.

Овај 32-годишњи кошаркаш страшних физичких предиспозиција студирао је на колеџу Мериленд, а своје име изградио је играјући у европским клубовима: италијанској Анђелики Бијела, Локомотиви Кубањ, Партизану, Фенербахчеу, Уникахи, док је чак шест сезона провео у Панатинаикосу. Са грчким клубом је освојио пет националних првенстава и шест трофеја Купа.

Црвена звезда је известила јавност и да није завршила посао са довођењем појачања, што значи да би у наредним данима требало очекивати потпис плејмејкера за нову сезону.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар