Иран повећава ниво уранијума

Иран ће сутра објавити да ће повећати ниво обогаћења уранијума на пет одсто, што је изнад ограничења успостављеног нуклеарним споразумом са свјетским силама 2015. године, изјавио је данас неименовани ирански званичник.

Свијет 06.07.2019 | 21:27
Иран повећава ниво уранијума
"Сутра ће бити објављено да ће ниво обогаћења уранијима бити повећан са 3,67 одсто на пет одсто", најавио је званичник, преносе ирански медији.

Нешто раније је иранска новинска агенција "Фарс" јавила да ће замјеник иранског министра спољних послова и главни нуклеарни преговарач Абас Аракчи сутра на конференцији за новинаре објавити нове кораке ка смањењу обавеза из споразума.

Иран је почетком седмице објавио да је ускладиштио већу количину слабо обогаћеног уранијума од дозвољене, због чега је амерички предсједник Доналд Трамп, који је прошле године повукао САД из споразума, упозорио Техеран да се "игра са ватром".

Уранијум обрађен до чистоће од 3,67 одсто погодан је за стварање електричне енергије и то је максимални ниво дозвољен споразумом.

Обогаћење до 90 одсто уранијум ставља у позицију за производњу нуклеарног оружја.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

израелац

06.07.2019 22:28

штоће им кад имају нафту а ни од нафте не знају ништа.. да знају аута би производили.. сад и са атомима се зезају... везе немају са животом, оно ко имамо пара па нам се може

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

07.07.2019 12:33

У праву си,. Погледајте само градове у УАЕ, Дубаи,итд,итд.., они знају ста да реаде са богатством које имају..