Одлазак: Грађани продају имовину

Све чешће се дешава да људи који су се дочепали посла у некој европској држави, прије одласка буквално распродају све што овдје имају, покупе породицу и правац иностранство.

Република Српска 06.07.2019 | 20:37
Одлазак: Грађани продају имовину
То је више него јасан показатељ да грађани Српске и БиХ одлазе у једном правцу, односно да не намјеравају да се икад врате на ове просторе.

Није риједак случај и да чланови уже фамилије оних који су отишли, уз њихову помоћ, на идентичан начин раскрсте са својим досадашњим  животима, такође са жељом и намјером да заувијек остану у иностранству.

Наиме, када се закотрљао талас миграција са ових простора, људи су најприје одлазили спорадично и углавном појединачно, док су њихове породице остајале у РС. Онда је све више заживљавала пракса спајања породица, али већини оних који су отишли ни на памет није падало да продају куће и станове. За разлику од тих не тако далеких времена, данас се све чешће дешава да људи који су с породицама започели нови живот у некој европској држави повлаче управо овакав потез.

Витомир С. из Бањалуке је, тако, прије неколико мјесеци продао кућу у једном приградском бањалучком насељу.

– У Њемачку сам отишао прије непуне двије године. Прво је отишла супруга која је медицински радник, а након ње смо отишли дјеца и ја. Лијепо смо се снашли у Менхенгладбаху и прије нешто више од пола године ријешили смо да продамо кућу у Бањалуци у коју сам са родитељима дошао као избјеглица 1995. године. Једноставно, не намјеравамо да се враћамо на ове просторе. Имам три сина и морам да мислим да њихово боље сутра. Такође, многи људи које знамо већ су урадили исто или то планирају, због чега је за очекивати све масовнија исељавања цијелих породица – истиче наш саговорник.

Овакав сценарио, како упозоравају економисти и демографи, не погоршава само демографску слику у РС и БиХ, него се одражава и на цјелокупну домаћу економију. Највећи потреси тренутно су присутни на тржишту рада.

Демограф Стево Пашалић наглашава да је прва посљедица поменутог тренда смањивање броја становника.

– И то не само оних који одлазе, јер они собом носе и будућа рађања. То најдиректније утиче на промјену структуре становништва и то како њихових квалитативних, односно бројних обиљежја, тако и квантитативних. Наиме, сад углавном одлазе млађи и образованији људи који су у репродуктивном добу. То значи да нам се смањује млађи контигент што ће утицати на смањење рађања у будућности – каже Пашалић.

Према његовим ријечима, главна економска посљедица масовног одласка људи је недостатак радне снаге, који већ сада представља значајан проблем. 

– Одлазе нам људи који су у зениту не само репродуктивне, него и радне снаге. Чињеница је да се многи простори празне, односно да на њима углавном остају старији људи, тако да више нећемо моћи да их ревитализујемо – истиче Пашалић.

Економисти такође упозоравају на бројне посљедице великог одласка нашег становништва у Европу.

Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста РС „Свот“, каже да наше фирме, због недостатка радне снаге, већ не могу да произведу потребне количине производа или да дају очекивани обим услуга.

– То собом носи смањење наплате пореза, лошије пуњење фондова, смањење потрошње, смањење прихода од директних и индиректних пореза. Тренд масовног одласка могла би да ублажи већа могућност запошљавања и већа примања, како би људи могли да задовоље своје животне потребе. Међутим, јасно је да наша привреда не може да се носи с привредама држава Западне Европе у које наши људи углавном одлазе, па је овај тренд тешко окренути у нашу корист. Такође, у прилог нам не иде ни демографска ситуација у овим државама, које имају хроничан недостатак радне снаге. То значи више простора за наше раднике, односно, повећање броја оних који ће напустити ове просторе – наглашава Грабовац.

Одлазе махом млади

БиХ би, под претпоставком да актуелни тренд раста миграција буде настављен, у наредне три године могло да напусти око 210.000 људи. То је наведено у документу Анализа и пројекције тржишта рада у РС 2019-2022, који је урадила Унија удружења послодаваца РС у сарадњи са Међународном организацијом рада.

Само Српска ће до 2022. имати за око 35.000 мање дјеце до 15 година, прије свега због негативног природног прираштаја и миграција. То ће утицати на смањење радне снаге и људског капитала у земљи. Према неким процјенама, БиХ је годишње у просјеку напуштало најмање 50.000 њених грађана, а невиђени колапс на домаћем тржишту рада могао би да се деси за непуну годину, када ће у Њемачкој на снагу ступити закон који ће поједноставити и убрзати процедуре одласка.

А БиХ је само од почетка ове године напустило чак 30.000 грађана, махом млађих људи.

(Српскаинфо)

Коментари / 89

Оставите коментар
Name

Боx

06.07.2019 18:43

хтели сте да вас воде ратни и послератни профитери....узивајте онда

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

06.07.2019 19:13

РС је само на папиру, она је раскрчмљена, као добра роба на пијаци, или месо јефтино у месари у Бакинцима.

Name

Ре

06.07.2019 19:31

Да нема стварања конфузије политичких узурпатора БиХ би била јако напредна.

Name

Гаго

06.07.2019 20:30

Ово је борба до последњег Србина.

Name

Мило

06.07.2019 21:53

Одох и ја на Карпате па ста буде. Ј........с Њемацку и Аустрију.

Name

wхо

06.07.2019 23:09

кога би ти боx...

Name

ВРС

07.07.2019 05:42

Ова багра док влада на све три стране овако це бити!!! Дали смо сљепи код оцију незнам!!! Али одговорнос сносе они који подрзавају националистицку реторику на све три стране!!! Паметни и радно способни одлазе, остају немоцни , дијеца и они који подрзавају ове битанге и лопве који су на будзету и добро зарадјују ниста нераде, знаци њихови сауцесници директни у генициду сопствени народа!!! Стиди те се сви који падате на прице бурле, цовица , бакира само да би завадили па владали јос коју годину!!!

Name

Ре

07.07.2019 08:01

Додик ће све србе да исели из РС...остаће само СНСД.

Name

ХООО

07.07.2019 09:41

Немојте народе, Велики Баја је обећао уједињење свих српких територија до краја овог вијека, брзо ће то проћи, тада ће мо имати најбоље плате од свих српских земаља и територија, стрпи се народе

Name

Да да

07.07.2019 12:50

Јасно је то и моја су предвиђања била 98^ била да ће нас за 30. година бити око 700 000. Сада тврдим да ће то бити до 2025. Не интересује то никога. Зар да људи који нису митали ни школску лектиру попут М.Д, Петра Ђ, и многи слични те ови пензионери у власти имају осјећај?. Овдје влада обрнут систем вриједности и сретни су који су отишли. Познајем људе који су отишли у Аустралију, Канаду, САД у Европу и сви су хвала богу добро и сигурно, живе од рада, а не као овдје ова багра која себи узима све и погледајте друге на које би сузе човјеку потекле.

Name

Црква Босанска

06.07.2019 18:54

То је добро једино за ове који никад нигдје нису били. Какав црни одлазак, Босна је закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

07.07.2019 05:21

ово је дрзава за корумоиране политицаре паттијасе и њихове тајкуне па све су покрали изнад закона су и узивају у свом царству !!!!!!а народ овдје претворен у робове опљацканабпредузеца фабрије претворили у приватно владнидтво а раднике у робиве и ста ту има млад цовјек ста да трази него бјезати главом без обзира !!напрабили су приватну дрзаву тј прцију !!!само за њих!!!!

Name

Кита босанска

07.07.2019 19:18

Ниси ти сав свој.

Name

Директ

10.07.2019 14:04

Јесте закон, ако мозес јести сламу.

Name

Њемачка

06.07.2019 19:01

Моја породица се након објаве резултата октобарских избора одлучила на овај корак. Нисмо зажалили ни један дан. Никад више под додиковом или чизмом његових папака и полтрона! Нека они који су гласали за месара из Бакинаца и психопату из Крњеуше враћају њихове кредите, као и њихова дјеца и унуци. Наша дјеца богме неће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

серес ко фока

06.07.2019 19:43

не лази отада ниси могао добити термин за визу

Name

Ре

06.07.2019 20:18

Имам хр пасош, сто це ми виза

Name

Ето Ста Уцини Једна Књига,

06.07.2019 20:40

сто Додик процита, Макавела, и наста зло и туга, Е мој миле убиј се висе чеш нам користи направити .

Name

Ре серес ко фока

07.07.2019 06:35

Претпостављам да нисте чули за плаву карту и за МИНТ професије. Распитајте се мало. Ми смо могли одавно да бирамо гдје ћемо ићи и да одемо у року од пар мјесеци. Једино што нас је спречавало у томе јесте љубав према домовини и нада да народ доле није толико затуцан и глуп. Нажалост, поновним избором дотичних криминалаца тј. прешутним прихватањем невиђене пљачке на изборима, потпуно смо се разочарали у сопствени народ. Сада смо далеко, добро нам је, живимо као људи а не као месарева стока. Како ствари стоје, претпостављам да се више никада нећемо вратити доле.

Name

Ре серес ко фока

07.07.2019 07:17

И још да додам да смо од дана одлуке, тј. од ноћи објаве резултата избора, за три мјесеца били у Њемачкој. Посао смо нашли такорећи одмах, једино смо требали да изаберемо шта и гдје нам највише одговара. Лично мене је тренутни послодавац чекао мјесец дана да му саопштим своју одлуку да прихватам понуду за посао. Терминн у амбасади смо супруга и ја добили за 15 дана а за отприлике још толико су нам послали визирање пасоше. Најдуже у процесу је трајало наше бирање и одлука гдје ћемо ићи и шта нам највише одговара као и отказни рок на претходном радном мјесту. Видите, иначе се у свијету цијени знање, стручност, част и поштен рад. Код нашег затуцаног народа то нажалост није тако. Наш народ изгледа више цијени неписмене криминалце са купљеним дипломама, шљам без образа и части. Тачно је све као у Дисовој пјесми "Наши дани", од ријечи до ријечи. Примите поздраве из цивилизације ви којима је још увијек тамо добро а свим поштеним и вриједним људима желим да се што прије евакуишу из додиковог и лукачевог гулага.

Name

Ре Њемацка

07.07.2019 07:30

Ко је веци болесник ови сто пису ове лази или ви који такве коментаре пустате..а све нормалне брисете..и мислите да несто тиме постизете...напротив само јацате Додиков резим

Name

Отишао

07.07.2019 07:45

Виза се чека годинама ако идеш на бауштелу. Ако имаш прави факултет, знање и стручне цертификате, виза се чека до 2 мјесеца. Ја сам је толико чекао. Тужно, али остаће баји само његови гласачи. Ко ће им онда пунити буџет да би они имали шта расипати?

Name

Ре Ре Њемацка

07.07.2019 09:57

Не знам зашто мислите да је оно што сам написао лаж, али добро, ваше право. Ја сам описао лично искуство какво јесте. Ваљда сте толико навикли на лажи фукара и лопова на власти да се свака истина сада чини као лаж. То је само још једна посљедица деценијске владавине ратнопрофитерског шљама и олоша, и још један разлог нашег одласка. Потпуно извртање система вриједности. Нажалост вјероватно је тачно и то, ако сте на то мислили, да одласком јачамо додиков режим јер што је доле мање људи који воле част, истину, правду, слободу и поштење, људи који воле да размишљају и да се образују, то је њему и њему сличнима боље. Ми смо покушали да се боримо. Протествовали смо, бунили се, надали се да ће народ да нам се придружи у борби за своју слободу. Нисмо могли вјеровати да људи и поред очију не виде какво црно зло нас је завило, какви зликовци, фукаре и лопови су власт и министри. На жалост видјели смо да смо ипак у мањини. Називани смо будалама, издајницима, плаћеницима и како све не. Народ гута месареве лажи и понавља их као папагај.

Name

Мј.

07.07.2019 10:23

Све је то исто.Ако неврацас овдје кредит ос 2оо-300 км врацат цес горе од 500-800 еура за рјесавање стамбеног питања наредних двадесетак година плус улог од 20-30 % таман онолико колико се добије за продају имовине овдје.Ако јос дјеца иду у срењу сколу или студирају теско саставити крај са крајем јер нема горе баке о деде да их прицувају прузе из басте несто поврца и воца и коју маркицу да се надје.Када се све сабере док се скуцис искилујес дјецу и.овдје и горе зивот продје.Само је предност ако си горе зарадио.пензију и вратис се овдје у старости да је тросис.Медјутим брзи зивот и зеља да се доказе да си горе успио доводи у вецини слуцајева до вецег стреса и брзег обољевања организма па западни пензионери висе новца тросе на лијецење него насио и онда када се све сабере и одузме добије се једна велика нула (0).

Name

Ре Мј.

08.07.2019 11:52

Нема горег стреса него гледати фукаре и лопове на власти како пустоше земљу и затиру народ, бити у сред тога сваки дан и бити немоћан да ишта промијениш јер већина то или не види или мисли да тако треба или је лично умјешана у криминал ако има прилику. Поредити Њемачку и БиХ је као поредити модерно друштво и мрачни средњи вијек. И у средњем вијеку се могло живјети, у складу са тадашњим стандардима наравно. Имаш кућу, коња, можда и мање стреса, здравији ваздух, храну итд. Ипак не знам ко би се при здравој памети мијењао са неким из средњег вијека, када би то било могуће. Све оно што чини једно модерно друштво у БиХ је брутално уништено и затрто од стране ратних профитера, њихових улизица и присталица и осталих који гледају и ћуте. Здравство, школство, судство, социјално и пензионо осигурање, законодавство... све је толико изопачено и уништено да је то просто одвратно таман колико су одвратни они који су ово напаћено друштво до овде довели. Шта мислите колико ће људи доле имати пензију? Како тренутно ствари стоје рекао бих нико. Ко ће лијечити људе када се разболе, ко ће учити дјецу а ко утврђивати и проводити правду? Такође, судећи по актуелном тренду, нико. То је потпуно пропало друштво у којем влада примитивизам, корупција, криминал, неправда и сила. Потпуно је депласирано такву једну наказну творевину уопште, и по једном основу, поредити са модерно уређеним друштвом какво је Њемачко.

Name

Индиго

06.07.2019 19:04

Ста да се ради? Овима сто остају бит це боље. Овима сто иду јос боље. А за нацију, републику Српску, српски инат, патриотизам и све остало ме бас заболи нека ствар. Те лажи висе мени неце проци. Сретно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

07.07.2019 04:39

Амин

Name

Директ

10.07.2019 14:21

Ови сто сада остану, и они це касније отици, јер неце бити пара ни за њих. Кад то схвате, тад це бити касно да се иста промјени. Умјесто сто мисле да це кроз мање људи бити висе новца за њих, боље било да натјерају свога водју да ради свој посао на драстицном побољсању економије, јер када нема друства, нема ни пара, само кредита, сто је вец присутно и сљака, захваљујуци дијаспори, која саље новац својим људима који зиве овдје, а ста це бити када и тога нестане....???

Name

Асд

06.07.2019 19:06

33. Ми је година и врло вјероватно ће бити као утексту, жену и дјецу под руке и ћао босниа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

06.07.2019 19:27

А коме продају, кад сви одлазе. То су прице за малу децу.Болие је радит за 600км. и седјет у својој куцици

Name

Све Осудили,

06.07.2019 20:41

на пропаст

Name

Ре БРЗИ

07.07.2019 05:58

Са 600 КМ не можеш нормално живјети ни сам а акамоли са породицом. Па 200 КМ су ти режије ако имаш своју кућу, а ако си подстанар 300-400 КМ ти је стан и режије, а са 200 КМ можеш растегнути 5 дана а шта ћешоних 25 дана јести?

Name

Дали

07.07.2019 10:34

Сви мисле да је вани супер. Треба да схвате није лако нигдје Ја сам родена вани зивим вани Али је теско Треба радити д’à несто успијес није пити кафу у канцеларији и пауза увјек као Код нас у босни Када додес по неки папир увјек пауза

Name

Ре брзи

07.07.2019 10:39

Чуј ти овог генија, боље пустити да те црвена стока хандри за 600км само док имаш своју “кућицу”?! Е благо теби, кад си рахат од памети :) Зашто би неко факултетски образован зарађивао 2-3000€ мјесечно, од чега му може остати 1000-1500 а приде да живи у земљи гдје влада закон а не секта? Море мрш!

Name

Ре Дали

08.07.2019 23:37

Па додји овамо зиви.Ста филозофирас,ти сто су стално на паузи они и не иду никуд,иду они који раде од 7 ди 19 х на снијегу и на + 40 за 300-400 еур.

Name

Директ

10.07.2019 14:26

Брзи, ако си пуз, онда је боље слинит' у својој властитој куцици. :)))

Name

НЕКАД БЈЕСЕ

06.07.2019 19:15

У БИЈЕЉИНИ КОД ПЕРИЦЕВИХ ЗГРАДА ОД РАНЕ ЗОРЕ ГОМИЛА ЉУДИ ЦЕКА СА ИХ НАЗОВИ ГАЗДЕ ПОКУПЕ ДА ЗАРАДЕ ДНЕВНИЦУ..МУЦНО БИЛО ГЛЕДАТИ..ОНИ ИХ ОБИЛАЗЕ ОВАЈ МОЗЕ ОВАЈ НЕ МОЗЕ..ДНЕВНИЦА ПЕТ МАРАКА..ПРОСЛА СУ ТА ВРЕМЕНА ..САД ВИ СТО ГАЗДЕ ОД НЕПЛАЦАЊА И НЕПОСТОВАЊА РАДНИКА ПОСТАДОСТЕ ВИ РАДИТЕ И ВАСА ДЈЕЦА..СРЕТНО СВИМА КОЈИ ОДЛАЗЕ..ВЕЦИНА НАС ЈЕ ВЕЦ ЈЕДНОМ ОСТАЛА У РАТУ БЕЗ ИМАЊА И ОВО СТО СМО СТЕКЛИ ПРОДАЈЕМО И ОДОСМО..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

06.07.2019 20:06

За НЕКАД БЈЕСЕ! Лаз ко куца.Ја сам један од тих који сам годинама стајао код Перицевих зграда и знам да је минимална дневница била 30 КМ,а мозда је неко нудио и 25 али ја не знам али сигурно не 5 КМ.Сада дају 50 превоз и храну па се отимају за раднике.Ко понуди 60 КМ мозе да бира.

Name

xxx

07.07.2019 06:39

Ооо, како је све ово тужно и претужно. Политичари, да ли размишљате шта сте урадили овом народу, да ли се бојите Божје казне, да ли знате да се зауставите у пљачкању народа ,...?

Name

Коле

06.07.2019 19:22

Два пута рањаван, добровољац, патриота све до пре пар година и онда сам схватио реалност. Радим поштено за неку плату, школујем дјецу, за кога, за шта...покупим се и одем и никад се нећу вратити, због дјеце. Нећу да одрастају уз дневник на коме могу видјети како се стално прича о рату, како ће нас напасти, како само ови на власти чувају и недају РС, а пливају у парама а највише сам отишао због овог јадног и глупог народа који све то гледа и ћути. Нећу да будем дио таквог народа а волио сам га свим срцем, нећу да ми се отац радује због пензије повећане два посто...И од мене господо Миле, Жељка, Вишковићу, Шпирићу и остали никад нећете добити ништа а опраштам вам све што сте ми остали дужни, дабогда вам присјело и завршавам како рече једам генерал после НОБ-А. ПЉУЈЕЂ НА СВАКУ КАП КРВИ ШТО САМ ЗА ТЕБЕ ПРОЛИО, ПРОКЛЕТА ЗЕМЉО. !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

малеена

06.07.2019 20:27

Мој тата је дао зивот за ову земљу. А досло је вријеме да гледам да бјезим из ње. Сви дезертери су сад газде у бијесним колима долазе у ову земљу и прсе се. Моји најмилији има их висе лезе у земљи а ја се не осјецам висе добро овде и зелим бар својој дјеци да прузим бољи зивот. Срце ми се кида али то је зива истина. Потпуно вас разумијем

Name

555

07.07.2019 06:05

Сиромах сина у рат а богаташ вола,тако је од давнина....

Name

ре малеена

07.07.2019 07:08

Рат је био велика превара и лаж, то је сада свима јасно, али занос, моћна пропагандна машинерија, силно наоружање...су учинили своје, од свега остале су годишњице и млади под земљом. Рат је креиран у Београду, ко то не призна лаже самог себе, па то је тако очито и видљиво. Они у Београду су преко Дрине свима аплаудирали и пјевали "кока кола, малборо сузуки" Добро, рат је створио РС ентитет у БиХ, то није спорно али шта српски народ има од тога, једно велико ништа. Осим тога, РС је подијељена на два дијела, Брчко Дистрикт никада не може бити изван БиХ. Бјежите дјецо и уживајте у државама које не гледају како се зовеш и како се богу молиш, то су људи који гледају рад, ред и знање, све остало је приватност и никога не занима.

Name

малеена

07.07.2019 08:24

Теско је оставити куцни праг. Родно мјесто сам оставила због рата. Али не залим се овде сам младост прозивила. Било је сиромасно али не залим се. Сад кад сам породицу стекла опет гледам да идем даље. Мени је сељакања доста али дјеци тразим боље. Није ми лако. Ја сам висе пута осјетила на својој дуси како се ова дрзава стварала. Сав мој труд данас рад и одрицање овде нико не види. Ваља опет кљуц у браву . стварно ми је теско

Name

М

06.07.2019 19:28

Ма тко је луд да остаје у Босанском вилајету да зиви и ради за 300 еура. свако паметан бјези одавде. Сто нас висе оде ови це прије пасти са власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зиле

06.07.2019 19:43

ови што одлазе сретно им било а ми који остајемо ми цемо узивати уз додика и цвију и пензијама од повецања од 2 посто а плате це расти по 10 км мјесецно тоје бих

Name

виа ЕУ

06.07.2019 19:43

ЦИМ МИ СЕ УКАЗЕ ПРИЛИКА ОДОХ И ЈА ОВДЈЕ РАДИМ ГОДИНАМА ЗА 620 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

06.07.2019 21:32

Како зивис цовјеце са 600км ???? Како? Ја имам 1.400 и зена 1.400. Зивимо у Сарајеву. 2 дјеце. Платим храну 1000 км. Резије 350км. Вртиц 200км. Цување малог дјетета 350км. Пелене 100. Гориво 250. Мобителе 100км. Пушим, цца 150 мјесецно. Остане нам 300км за кафу, сладолед, штедњу за регистрацију аута, море, скијање итд итд. Не да планирам да идем него бјезим 100%. Посерем се и на Босну и на Херцеговину и на Српску и на Херцег Босну. Све вам уста јебем багро лоповска.

Name

За Сарајево

07.07.2019 08:31

Ти гдје год одес теби це бити мало колико год зарадис.људи зиве без икаквих прихода.пензионери дају цијелу пензију за лијекове.

Name

Дада

06.07.2019 20:08

не вјерујем да то наше политичаре брине толико , ал бринуће их итекако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадранка

07.07.2019 05:57

Сто би их бринуло.одлазе они који нису уз власт.овако це имати висе гласаца они сто остану гласат це за СНСД.а онај ко оде неце се висе занимати РС ом.људи одлазе и у горе да висе не гледају неправду и обевања.Додик је криминалац.дезертер како да некакав постени борац ратни инвалид зиви од 300км.а кркан се воза хеликоптером.и све и један помен на изгинуле у рату он води главну ријец.нема висе овдје морала Људскости све су сектаси упропастили.

Name

тики

06.07.2019 20:15

Ето вам Додик је*о вам он мајку па нек вам он надје радну снагу

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

06.07.2019 20:20

Истина, ја свој стан ставио на пик. Цим продам, адио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

06.07.2019 20:33

За колико продајес да купим?

Name

Ре

06.07.2019 20:46

54 квадрата, 1700 по квадрату

Name

милоао

07.07.2019 05:29

И ја купујем стан. Или си само онако написао да испадне да сви иду.

Name

Ре

07.07.2019 06:43

Ја сам свој двособан у Угљевику продао за 15.000 КМ. Довољно да се са зеном и дјецом пренесем два мјесеца.

Name

Турбо Тајкун

06.07.2019 20:33

То су издајници какав свијет није види. Сутра ако закувамо рат, кога да позовемо, да нецу мозда ја да ратујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

06.07.2019 20:41

И ја бих исао кад би ми ко обезбедио стан и храну и зараду 1400€ нето. Али 1400€ Сам да платим стан и храну немаме нигде.

Name

Реалност

06.07.2019 20:50

Њемацкој након 3год мозе се цовјек добро снаци, под то добро мислим да ради за просјецну плату и мозе му бити за све. Нецес постати милионер али дјецу цес сколовати и нормално зивјети. Поззз

Name

Ре Брзи

06.07.2019 21:25

Зени се!

Name

РЕ БРЗИ

07.07.2019 05:49

Супруга и ја зарадјујемо по 1800 € нетто. Стан и три оброка дневно плацамо по 250€. Знаци, мозе се наци. Поздрав

Name

јо-ре

07.07.2019 15:32

Какав ти је то стан

Name

Ледер нек

06.07.2019 20:50

Па нек повецају плате радницима па це људи остајати овде а овако јаваслук безакоње неједнакост пропас циста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Царуга

07.07.2019 07:35

па ти брзи би стварно превисе и стан и храну и 1400 да нецес мозда и ауто и возаца

Name

Марко

06.07.2019 20:51

Ја сам скоро па на силу истјеран из Републике Српске. Стотину и нешто молби за посао и стотину и нешто одбијеница. Морао сам да одем, а срце ми се цијепало. Овдје на западу сам завршио факултет, затим магистрирао и спремам докторат тренутно. Понуђени су ми фантастични услови школовања, и то не само мени него свакоме ко испуњава услове, након тога шта год желиш, или посао или послије докторске студијеи .......много тога још. Да, дали су ми и пасош, а тамо једино што сам добио је СТОТИНУ И НЕШТО ОДБИЈЕНИЦА.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весо

06.07.2019 21:47

Отисли, нас 4еро. Да мене и породицу уцјењују стока додик и његова банда..мааарс..да всм моја дјеца лијепе плакате и моле за посао од 400 км....набијем вам црвену књизицу и систем

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

06.07.2019 22:36

У аустри сам ,да имам стални посо у босни и плату 1200км одма би се вратио ,и вамо је предност само Сто Радис И Имас редовну Плату Плата 1800Е Док ПопЛацас Рацуне Једва Успарас Да Одем У Босну Сва Среца Па Ми И Зена Ради Без Ње Теско То Је Зива Истина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ја

07.07.2019 08:33

А ста би ти?Да ти зена сврцка по комсилуку док ти радис,и моја ради.И ја сам у Аустрији,на позитивној нули увијек,ал бар дјеца имају добру сколу и добро зивимо.Има нас и 14 плата годисње.

Name

ја -ре

07.07.2019 13:45

Ти имас своје ја своје ти сигурно нерадис ја радим и ја волим БиХ ту сам се родио и борио за њу и нема нигде љепсе него у родном крају, и веце слободе

Name

ПРОПАЛИ БАЛКАН

06.07.2019 23:44

КАД АМЕРИ РОКНУ НА ИРАН И ТУРСКУ ЕТОВАМ 5 МИЛИОНА МИГРАНАТА НИ ПУТИН ВАС СПАСИТ НЕМОЗЕ ПА ВИ ОПЕТ ГЛАСАЈТЕ ЗА ДОДУ И ВУЦИЦА

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

07.07.2019 00:21

Освајачки ратови ,освоји власт на превару- лоповлук и добијеш народ харач само повећавају ,територију , природна богатства . Направили зграду владе, путеве , па и Аустро угарска је сазидала катедралу у Сарајеву , путеве . Одлазак народа а то је супер , мање на бироу ,као смањује се незапосленост. Мале плате, пензије , итд . па више њима остане, сами усклађују законе како им одговара . Све сами лоповлук , и не одлазимо тако масовно како би требали. Убиства неразјашњена масовно, убице напредовале , немогу се открити а власт све тупља и све више нерјешава , а као труди се да рјеши,представа за јавност. Уклони га , смета нам. ОК шефе . Дивљи запад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг

07.07.2019 01:14

И кад погледас по народности,који највисе одлазе,додјес до закљуцка,да су то маом Срби и Хрвати,док муслимани остају и боре се са недацама,и онда нам смета,сто це бити 70%муслимана у бих за 5 година!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре предраг

09.07.2019 16:34

теби помоци висе нема, најгоре сто због таквих бу...а као сто си ти испаста нормалан свијет. Десава се масовни егзодус а ти и даље бројис народу крвна зрца. Лијеци се.

Name

Е

07.07.2019 04:08

Збогом, збогом пошли и не осврћите се на нас, на нас који остајемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мирко

07.07.2019 06:01

Поента је иста..мало пре тебе сам ту стајао одмах после рата..ако смо колеге са баустеле добро ти знас о цему ја писем..ти остао ја отисао..да ми дјеца факултете заврсе и језике науце..и да заборавим робовласниство и све сто сам прозивио у рату и после.Зивио ти мени..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доми

07.07.2019 07:00

То је последица рудоњине политике и бахатости !гдје он добје трава не расте,а вода пресуси!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

07.07.2019 07:32

Тражили сте гледајте, ј. б. вас додик и треба будалама кад гласају за криминалце. Долази вријеме кад ћете и ви који гласате за њега бјежати, он ствара услове за добар живот само својој породици, а вама бу... ама цинично се смешка (алај сам их лако навук'о) и треба вам кад невјерујете својим очима, већ његовим лажним причама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фиxо

07.07.2019 07:34

Јебо вас баја ето вам подрзавајте га будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

07.07.2019 07:36

Он је поткупио и патријарха - луди народе видите ли куда то води?

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

07.07.2019 07:44

ЕХ ДА САМ МАЛО МЛАЂИ И ДА МИ ЈЕ ПАМЕТ ОВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срдјан

07.07.2019 08:57

Одлазе људи из свих бивсих Југословенских република...Хрватска је у Европској унији па људи одлазе у заоадне земље трагајуци за бољом платом , тако да је то сасвим нормално и ка то не би приписивао само РС у , испаде као да је Рс крив за то ...једноставно су се створили такви услови , на западу мањка радне снаге а наси људи наравно то искориставају трагајуци за бољом платом ...увјек је запад био занимљиво одредисте за насе људе и не видим засто се ставља акценат само на Републику Српску ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

07.07.2019 09:38

Јако мали број људи схвата да се ради о пројекту обнове становниства развијенијих запyдних земаља,које су вец "појеле" влатити и народ и сада се освјезавају новом генетски здравом и радном популацијом.БиХ је само један од извора исто се десава и у другим земљама региона.Зато се и подзавају власти које им олаксавају посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имигрант

07.07.2019 18:20

И ја сам побјегао са церком и два сина...људи бјезите сто прије...цекање бољег времена у републици српској је губљење времена ...сада овде имам 5 година станза и не морам да слусам ни зељку ми додика а ни радојцица а поготово прице о нај министру спирицу ...вратицу се када Ови и њима слицни буду у затвору...цекам ја и овде боља времена у Босни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око

07.07.2019 21:42

Није ово све дзаба нису успјели ратним путем да нас отјерају са насих огњиста завадили су јадни народ који је све то презивео и сад опет политицки нас исељавају јер је народ присиљен јер овде код нас нема зивота али то је све политицки нас исељавају а саљу нам мигранте који це се умнозити и населити насу земљу томе свему је крива политика јер хоце да нас унисте то једина истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

09.07.2019 12:38

Дрзава коју воде ратни профитери кримина ци И контраверзни бизнисмени ком треба нетреба да постоји. ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.07.2019 14:00

30 година несналазења у демократији је узело данак. Оде генерација која сада има 25-30 година, којој дрзава ниста није дала. Зато ниста Их не везује за ово подруцје, осим породице, са којом одосе у иностранство. За неколико година слиједи надоградња овог тренда. Одлазице и пензионери, посто бољи је дом за пензионере у Њемацкој, него дом за пензионере овдје, а и младог кадра за рад у дому пензионера вец сад недостаје, док за коју годину овдје неце га уопсте бити. Комунисти са власти морају под хитно у пензију, јер вец 30 година својим стилом негирају демократију. Цак су и (они) комунисти знали за фабрике, развој, напредак, док ови само за кредите за потросњу и кредите за путеве. Да не заборавим и кредите за електране, које це морати угасити кад удју у ЕУ, а да не заборавим ни то да на сваких 20 година морају се задузити у 3 лијепе, због обнове електрана уопсте, а то коста као градња нових, ако не И висе (у будуцности). Воде нас јако глупи и прије свега кратковиди политицари, који нису ни свјесни колико су глупи и кратковиди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.07.2019 14:10

Досло вријеме када је највеци патриотски цин бјезанија из ове земље. То је данас једини нацин за спас, посто резим и резимска мафија су узурпирали све или готово све сегменте друства. Не мозе се од њих доци до изразаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.07.2019 14:43

Наси политицари воде накарадну политику. Умјесто да од ове земље направе европску БиХ, они граде европску БиХ тако сто народ својом политиком гурају у земље ЕУ. БиХ постаје изградјена земља духова.

ОДГОВОРИТЕ