Закон у БиХ на страни политичара

Закони постоје да би се кршили, реченица је којом се укратко може описати учестала пракса у Босни и Херцеговини по којој се закони крше у готово свим областима, и на свим нивоима власти – од локалних до државних.

Босна и Херцеговина 06.07.2019 | 20:28
Закон у БиХ на страни политичара
И док обични грађанин сваки свој, и најситнији, прекршај дебело плати, функционери немају чега да се плаше, јер је закон увијек на њиховој страни. Ако није, онда га измјене и прилагоде себи.

Аналитичари истичу да је БиХ одавно постала земља у којој умјесто закона владају људи, што ову државу води све дубље у пропаст.

Универзитетски професор Александар Савановић истиче да су БиХ и Република Српска класичан примјер “заробљеног друштва“.

– То је друштво које је упало у канџе једне хоботнице састављене од конгломерата појединаца, клика, фракција, интересних група… из различитих сегмената друштва. Почев од странке или странака, па преко цркве, тајкуна, медија, образовног система и слично. Та хоботница је креирала систем неформалних мрежа који јој омогућава да своје чланове, сада већ отворено, издигне изнад правног поретка земље – истиче Савановић.

Додаје да примјера за то има јако много. Савановић истиче да, примјера ради, у Влади РС чак на министарским позицијама сједе људи који су пресуђени криминалци и са (у најмању руку) сумњивим дипломама.

– Челни човјек ВСТВ је снимљен у недопуштеној (бар морално, ако не и формалноправно) комуникацији са странком, па ништа. Неријешена кривична дјела, рачунајући и она најтежа, непрекидно се гомилају; корупција је метастазирала на свим нивоима. Све то ствара једну неуредну и нездраву државу у којој се кључна дилема сваког од нас своди не више на питање шта је исправно већ да ли се можемо убацити у систем – каже Савановић.

Дијагноза егзодуса

Истиче да је јасно да таква заједница нема будућност и да ће нестати на овај или на онај начин. По његовом мишљењу, највјероватнији сценарио је егзодус у друге државе, попут Аустрије, у којој министар умијешан у скандал мора поднијети оставку.

– На Факултету политичких наука, на коме радим, ове године су у првом уписном року пријављена свега 64 студента, а 2014. године их је било преко 200. У свакој генерацији моји најбољи студенти, али и други, сви који нису конектовани (не желе то или не могу) на систем који сам претходно описао, одлазе – истиче Савановић.

Додаје да су прије нешто више од пола године његова пријатељица, која је љекар специјалиста, с мужем адвокатом и двоје деце емигрирала.

– Када сам је питао за разлог, који очито није економски, одговорила је: „Не могу ово више да гледам, не могу више да трпим да је Петар Ђокић и даље министар“. То је најтачнија дијагноза егзодуса: неправда партијске државе, а тек секундарно економија – тврди Савановић.

Моћ изнад права

С друге стране, историчар Жељко Вујадиновић истиче да непоштивање закона није карактеристично само за БиХ, већ и за скоро све земље Балкана. Таква пракса продубљује кризу у држави, а истовремено је и њен индикатор. 

– Начелно се претпоставља да државе почивају на законима, али је историја показала да се они крше како на унутрашњем плану, тако и у  међународним односима. Познато је да су поједини међународни уговори фактички одмах били прекршени, и то најприје од оних земаља које су биле потписнице тих уговора – појашњава Вујадиновић.

Подсјећа на изјаву бивше америчке државне секретарке Медлин Олбрајт од прије двије деценије: “Зашто би Америка требало да поштује међународно право, када има моћ”.

Оно што разликује можда читав балкански простор у односу на државе са дужим законодавним уређењем унутрашње традиције, по Вујадиновићевим ријечима, јесте то што се добар дио ”послова” на овим просторима рјешава према такозваним кумовским везама.

– Историчар, књижевник и политичар Слободан Јовановић својевремено је писао да се на тај начин на читавом простору Балкана оснивају и политичке странке, и да су ти односи важнији од било каквог програма и идеологија – наводи Вујадиновић. Подсјећа да је енглески писац, есејиста и критичар Џорџ Орвел, када је писао о карактерологији Британаца, издвојио једну особину, која их највише карактерише, а то је да ће настојати да поштују законе, чак и ако осјећају да су они неправедни.

Осјећај за правду

За разлику од Британаца, како истиче Вујадиновић, на простору Балкана влада другачији однос према законима, а то је да се предност не даје самом праву, онако како је оно нормативно дефинисано, него свом осјећању правде. Међутим, у кризним временима блиједи и осјећај за правду.

– То је у посљедње вријеме постало више изражено него што је било раније. Дакле, уочљиво је на “домаћем терену” понашање каквим је Олбрајтова дефинисала амерички однос према међународном праву, а то је да систем моћи дефинише однос према законима. Шта ће нам закони, ако имамо моћ, односно – законе користимо да сачувамо своју моћ. То значи да институција моћи дозвољава да закони не буду поштовани или да буду злоупотребљени – наглашава Вујадиновић.

Додаје да је то једна од претпоставки за јачање кризе у свакој држави.

Лидерократија

Професор Факултета политичких наука у Сарајеву Нерзук Ћурак оцјењује да БиХ одавно нема демократију, него лидерократију, која уништава и политику и друштво.

– Имамо владавину људи, а не закона, а историја је потврдила да свако друштво у којем не владају закони, него људи, мора пропасти – поручио је Ћурак.

Он истиче да је политика у БиХ  сведена на насиље и голу борбу за моћ, без сврхе и без истинске политике, тако да је и 25 година након Дејтона БиХ још у предполитичком стању.

(Српскаинфо)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Сале

06.07.2019 18:38

Све док постоје Ентитети бит це анархија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

06.07.2019 19:11

Истина!

Name

Ре

06.07.2019 20:12

Па и остаће.морате сватит да тзв беиха није држава и да је по завршетку рата тзв беиха постала државна заједница, а никако држава како би ви хтјели и како странци покушавају да силом створе.помирите се са тим и престану те сањати.

Name

Геро

06.07.2019 20:50

Цуј Бих такозвана ја мили бозе баци на овог циглу да додје памети.

Name

Ре: Сале

07.07.2019 06:30

Мани се тих глупости о ентитетима.Стање је исто у оба,а да су ентитети посебне дрзаве,било би јос горе.Назалост по све градјане,текст је одлицан и то је један од главних разлога одласка народа.Нико нормалан неце да трпи тортуру идиота,нити да враца кредите које они свакодневно дизу,а поготово да иде у рат у који нас хускају да би банда зарадила јос висе на тудјој крви.

Name

сваком је јасно

07.07.2019 07:00

Слика све најбоље говори, боље од хиљада речи о нашој ситуацији, на слици видимо само у једном кадру града хиљаде незапослених радноспособних од 18-65г на улици у сред радог дана,

Name

земљишна мафија

06.07.2019 18:50

У Реп. геодетско-правниј управи- РУГИП, тзв. земљишна мафија; Деурић, Стојчиновић и Груловић су притворени по 3 мјесеца са подигнутим оптужницама, а Стојчиновић осуђен на 4,5 год. одмах из притвора постављени на функције пом.дир.РУГИП, дир. која их је као испектор МУП-а спашавала и сви су награђени да руковде том управом од стране Станковић Буде, кума Додикова (Додик му држао на рукама сина јуниора који је такође пом,дир. и фактички директор РУГИП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

објективно сагледано

06.07.2019 19:22

Све је то тацно увазени професори, све то знају вецина градјана. Нас занима, да ли ви имате визију на који нацин се ово мозе ријwстити у корист правне дрзавw, владавине права, у корист боље будуцности за градјане!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оснивач

06.07.2019 20:29

Овако то стоји. Професор без икаквог знања и морала, обични криминалац, али професор будућим кадровима полиције.Све лажне и полулажне дипломе полицајцима на функцијама он обезбјеђује (зову га популарно "професор Кратеж) Он отме имовину и одреди и оном који користи ту имовину рекет. Он скупи криминалце и позове полицију да иде да девастира имовину у којој није добио рекет да га обезбиједи. Плицајци стоје иза ћошка док криминалци с професором "Кратежом" мијења браве и девастира туђу имовину. Појављује се власник имовине и одмах полиција иза ћошка и уручује прекршајни налог власнику. Тим поступком је нанешено штете преко 300.000,00 КМ власнику привредног субјекта. Иза тога "Кратежа" стаје градоначелник , цојела служба, полиција и министраство. Сви крше закон да заштите "Кратежа". Власник коме је нанешена штета тражи од полиције имена полицајаца који су без судског налога упали у простор, девастирали исти, покрали готовину и оставили све отворено с тим да су позвали "свог" инспектора да постави траку не којој је писало да је простор затворен због нелегалне трговине ( ради се о Научноисреаживачкој установи) Полиција, умјесто да достави имена полицајаца пише допис како је интервенција била оправдана и да је власник простора "добровољно" прихватио прекршајни налог јер се је ружно понашао према "Кратежу" који само хтјео да закључа просторе који су туђе власништво. Сада је предмет на суду. КОга можеш тужити него све, а онда дође то како си ти неприатељ јебене државе и како ти рушиш државу. Тешко нама са овим неписменим лоповима на власти, која је увезана ради пљачке и терора над властитим становнишвом, што представља Злочин протим властитог становништва. Због тога имаш унезвијерени став министра који сваки дан тражи више криминалаца у свој ресор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

06.07.2019 20:41

У БиХ је створено пљачкашко и фашистичко друштво од стране владајућих политичких и тајкунских елита и њихових породица, а на штету велике већине БиХ грађана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адзем Каракљајиц

07.07.2019 09:28

Није тоцно! Процитајте књигу МД "Борба до последњег Србина"!

Name

Хајдук

06.07.2019 21:23

Дјокиц ,вјецни министар ,са оним Цургузом ,укину пензије бораца ,за које је ,,гаранцију,,,дала Влада Р.Српске ,борцима Прве категорије ,Еј ....гаранција је то ..... није то мацји касај ,па ,дупли стаз ,испаде Дупло Голо ,па, надаље Ген.Савциц се појави ,,ко ,озебло Сунце ,најави реформе и постројавање Бораца по,Бригадама ,батаљонима и цетама ,мозда и водовима ,јер ,једном ,,изјави ,нико незна ста је у мојој глави,,,а,стварно је тако,Ни ...,оном ствари ,,,није мрднуо да се Борацки додатак повиси ни за један пфенинг ,ма ни за ,марку .Иде ,по парастосима Погинулим ,тако и треба ,али ,вријеме је да се дзи ријеци ,јер ,вријеме пролази ,друга је прица о Милуновицу ,рањен у руку ,свак цаст ,тај је од ,мислим 93 г.у Бањој Луци у Опстини ,за Борацка питања и ,нека је ,много ми помозе ,као Боцу 16мот са посамцестом да ми се додјели помоц у виду пакета ...са конзервама ,хвала и пољопривреднику ,који изјави ,да ,,онај ,из Града ,нема интререс да брани Р.Српску јер има само стан ....велико је питање сто је тако.Сада се осилисте ,а бјезали сте ,оно сто имадосте имате и сада ,Па ,Све понесите када додје Вријеме ,осим Цасти .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.07.2019 09:48

Врло брзо.

Name

израелац

06.07.2019 22:24

Завјера рачуновођа.. Балкан вам води мафија рачуновођа... сви који воде књиге, не воде их правилно и перу паре... нема рачуновође да тако не ради на балкану, а они су главни од утаје потрза, прања пара, фиктивне фирме, рупе у закону, све за њих створено.. да нема њих политичари неби имали шансе

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

07.07.2019 00:36

Па и подземље како називају радње изван закона контролише власт. И они су пљен владајућих па постављају своје људе на челне функције .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово

07.07.2019 06:11

је тацно. Вец неколико пута сам писао коментаре. Ко год наследи ове који су сада на власти ако генерално све законе не промјени би це нам исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фед

07.07.2019 08:57

Док РЕ и такви као он не схвате да је БиХ дрзава и да јој показу мало постовања РС це полагано нестајати сво зло које је Миле говорио и радио на стету БиХ плаца РС и плацати це Босна постоји и постојат це РС са привредом која се сваким даном смањује опстати не мозе не треба њој непријатељ

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

07.07.2019 09:48

БејХа улази конацно у своју последњу фазу дезинтеграције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

08.07.2019 12:19

Њих 1000 ће нас је..ти још дуго дуго. Док телефоне не замијенимо лопатама.

ОДГОВОРИТЕ