Партизан је добио више него што људи мисле!

Из тог врела само шикља! Саша Здјелар о богатству клуба, ко га подсећа на Јоветића и Љајића, а ко је највећи таленат црно-белих. . .

Фудбал 07.07.2019 | 10:32
Партизан је добио више него што људи мисле!
Фудбал нису само голови, победе, трофеји. Игра се фудбал и за утиске, а понекад и за оно што остаје у архиви. Иза Партизана је сезона која би резултатски била очајна да Бојан Остојић јединим тразјем главом није погодио циљ и освајањем Купа Србије спасао позиције многима.

Један пехар је, ипак, завршио у Хумској, међутим, црно-бели су уверени да су добили више него што показују табела, учинак у квалификацијама за Лигу Европе и тај трофеј масовнијег такмичења. Сигурни су да имају тим у настајању, таленте из подмлатка, промовисану идеју о деци која ће поставити клуб на здраве ноге и да ће због таквог опредељења профитирати.

Можда не одмах, сигурно не сви истовремено, али да је то једини исправан пут ка оздрављењу.

„Велики број младих добио је шансу прошле сезоне, због чега смо платили, као клуб, одређен цех, али тако је морало да буде. И нека је. Ако се пажљиво анализира такмичарска година, нису та деца играла по утакмицу две, нису имала епизодне улоге, него су појединци изгурали скоро цело првенство, са 17, 18 година. То је богатство. Многи мисле да ништа нисмо узели лане, а заправо смо много добили, бар пет, шест играча који ће бити ослонац тима у сезонама које следе. Све то наводи ме на закључак да Партизан са те стране уопште није изгубио сезону“, прецизира у разговору за МОЗЗАРТ Спорт Саша Здјелар, задњи везни Парног ваљка.

Његове опсервације последица су опредељења клуба да свесно гура на велику сцену таленте из омладинског погона и Телеоптика. Макар по цену резултата, јер је у сезони на чијем се почетку, пре јесени, испало из Европе и већ заостајало за вечитим ривалом, једино логично да шансу добију деца. Мада тај процес није баш до краја изведен како би требало и како су појединци очекивали, свакако ће од њега црно-бели имати корист.

„Ако гледамо реално, Црвена звезда је имала феноменалну сезону, најбољу у последње две деценије, али Партизан је у тој истој сезони добио играче чију вредност ће уновчити једног дана. Волео бих да што дуже остану ти дечаци у црно-белом, међутим, живимо у времену у коме морају да оду“,

А играли су, озбиљну минутажу имали, Светозар Марковић у првом, Страхиња Павловић у другом делу првенства, чиме је догурао на праг Јувентуса, скупио је 13 утакмица Златан Шеховић, дебитовали Лазар Павловић (2001) и Филип Стевановић (2002)...

„Ако остану, већина могу да буду носиоци игре. Пазите, Света и Калаба иза себе већ имају озбиљан број мечева, први је играо Европу, обојица дербије, велики клубови су их звали... Лазар Павловић се у сјајном издању представио навијачима, као таленат какав се ретко виђа, њему уз раме је Филип Стевановић, иако годину млађи, тера ме потезима да га упоредим са највећима талентима школе у последње деценије, какви су били Стеван Јоветић и Адем Љајић. Ако су њих двојица својевремено могли да носе игру Партизана, верујте ми могу и Лаки и Фића. Под условом да наставе да раде, на обојицу стручни штаб може да се ослони већ ове сезоне“.

По кулоарима се месецима, чак и годину дана уназад, прича како је омладинска школа Партизана, наводно, разорена, да таленти беже, да је Црвена звезда узела примат на том пољу, међутим, онда се појаве Страхиња и Лазар Павловић и све гласине те врсте утихну.

„Три године нисам био у земљи, чак и не пратим детаљно млађе категорије, међутим, кад сам из собе „Земунела“ пролетос спазио Лазара Павловичћа рекао сам сам да је он, што се мене тиче, највећи таленат клуба. Можда и Србије. Кад га видим шта све уме, а верујте ми да је разноврстан, онда је Партизан стварно, нек буде само фокус на том дечку, много добио и уопште наша сезона није лоша. Са таквим сазнањем, кажем себи да то врело талената никад није пресушило. Нити ће“.

Већ на овим припремама, на Похорју, куцају на врата првог тиима таленти попут Слободана Станојловића, Ивана Милосављевића, Страхиње Јовановића, Николе Лакчевића...

„Битно је да свако од те деце добије шансу. И да је искористи. Њихов карактер и игре ће показати колико минута ће добити. Сами себи кроје судбину, изазвају прилику, боре се и доказују. Гледамо их као мало воде на длану, сви их мазимо, пазимо, чувамо. Раније је у свакој генерацији било бар једно проблематично дете, а ова су мирна и то је предуслов да направе нешто битно. Зато их је група прихватила, право су благо Партизана. Ћуте, раде и чекају шансу, а видећете ускоро колико и они могу“.

Можда не одмах, јер није логично да сва деца одједном истрче на терен у такмичарским мечевима, али на овај начин Партизан се, између осталог, припрема за сезону 2020/21 кад ће, на основу најновије одлуке Фудбалског савеза Србије, сваки суперлигашки тим бити у обавези са почне утакмицу са најмање два играча млађа од 21. године.

„Поздрављам одлуку. Омогућава напредак талената. У Грчкој је нешто слично уведено у купу, још неке земље у окружењу имају случно правило, а и за лигу и за државу је добро да се „гурају“ млади. Партизан свакако неће имати проблем да се прилагоди, јер већ има изванредне клинце и само ће наставити да их форсира“.

Нажалост црно-белих и српског фудбала, спремиће их за иностранство, јер когод одигра сезону квалитетно, чим мало узлети, практично је продат. Долазе нови и тако у круг. Годинама.

„Код нас се само гледа ко ће да буде први у земљи. Као да је само то најважније. Запостављамо да ли ће у тој јурњави за резултатима изађи неко дете квалитетно у први тим, шта има да понуди за великој сцени. И даље стојим при речима изговореним зимус, да се у иностранству момци узраста 18, 19 година забављају, а код нас се у том периоду игра такмичарски фудбал и не видим да ће се променити, јер живимо од продаје младих играча“, као „матор“ прича Саша Здјелар, иако има тек 24 године и до пре две био је млади репрезентативац.

А већ у биографији има осам сезона професионалног фудбала, у Србији, Грчкој и Шпанији.

МУКУ ЖИВИМО, МУКУ ПОБЕЂУЈЕМО

Заголицала је машту јавности Здјеларова изјава пред крај сезоне „нико не зна нашу муку“. Шта је хтео да каже ни овом приликом не открива до краја, али све указује да му смета начин на који је Партизан третиран у српском фудбалу.

„То је наша мука. Није питање само новца, а још мање је за јавност, већ искључиво за екипу. Ми ту муку живимо, боримо се с њом дуго времена и – побеђујемо. Да сам у позицији да одлучујем, помогао бих, али пошто није мој посао, не бавим се том проблематиком“.

СМЕШИ НАМ СЕ ДОБРА СЕЗОНА

Иако је прошла тек половина припремног периода, а тим није до краја формиран, Саша Здјелар најављује добре вести за навијаче Партизана.

„Смеши нам се добра сезона! Надам се пласману у Лигу Европе, а разлог томе су чињеница да је гро екипе остао на окупу и заједништво испољено освајањем Купа Србије, на тернеу највећег ривала. Потребно је да имамо и наклоност среће, ако дођемо до завршнице квалификација, да нам се не понови сценарио од лане кад смо извукли Бешикшташ у плеј-офу, екипу која је годину раније прошла групу Лиге шампиона“.

Здјелар је сигуран стартер, вероватно у пару са Александром Шћекићем, макар док не дође појачање из иностранства. Општа је оцена да је подигао ниво игре откако је на клупу сео Саво Милошевић.

„Не знам да ли бих се сложио, играо сам добро и код Бате Мирковића, али су на мишљење јавности пред краја сезоне вероватно утицали бољи резултати, победе у серијама, изборена Европа, освојен куп...“

Извор: моззартспорт

ФОТО: ФК Партизан

Коментари / 0

Оставите коментар