Румунима упалило У21 правило, да ли ће и Србији?

Гледајући званичну статистику, српски фудбал не "кубури" када је у питању пружање шансе младим играчима, али је правило о обавезном игрању фудбалера до 21 године помогло развоју румунског фудбала. Хоће ли и Суперлиги?

Фудбал 06.07.2019 | 23:00
Румунима упалило У21 правило, да ли ће и Србији?
Вријеме је да се прича о новом правилу у Суперлиги - иако оно неће бити примијењивано још тачно годину дана, односно биће на снази од сезоне 2020/21! 

У питању је новост која је усвојена на недавној сједници Извршног одбора ФСС, а која подразумијева да ће тренери бити у обавези да у стартну поставу уврсте ДВОЈИЦУ играча млађих од 21 године, односно оних којима у крштеници пише "новији" датум од 1. јануара 1999. године.

Из ФСС још се нико није огласио поводом овог важног питања, али није нарочито тешко погодити шта је идеја - већа шанса за младе фудбалере и њихово раније "сазријевање".

Очигледно је процијењено да млади фудбалери, конкретно они млађи од 21 године, не добијају довољну шансу у Суперлиги, због чега је уведено правило које ће можда и иритирати неке тренере, пошто им се индиректно "мијеша" у састављање почетне поставе…

Србија није прва која се досјетила овакве "позитивне дискриминације" - чак би могло да се каже да је правило "прекопирала" од својих источних сусједа - Румуна!

У претходне четири сезоне у најјачој лиги Румуније тренери су у стартној постави морали да користе једног играча млађег од 21 године, док су одлучили да од наредне то повећају на два - очигледно задовољни резултатима које су могли да виде.

Трагом информације како ово правило функционише у пракси и шта је све донијело Румунима, МОНДО је контактирао новинара Емануела Рошуа, "хроничара" тамошњег фудбала.

Када смо га упитали какве су биле прве реакције румунских клубова када је ово правило усвојено 2015. године, новинар који је писао за Гардијан, ББЦ, ЕСПН и 442, казао нам је да је у питању сличан отпор какав се тренутно може видјети и код српских навијача.

"О, да. Била је велика дебата о томе како ће то утицати на клубове. Лига је била против тога, али се на крају испоставио као бриљантан потез ФС Румуније!", објаснио нам је Рошу.

Прве "плодове" овог правила Румуни су могли да виде већ овог љета када се њихова млада репрезентација квалификовала за Европско првенство, први пут послије двије деценије, а потом је направила и изненађење пласиравши се у полуфинале.

"То је дефинитивно помогло младим фудбалерима који су добили простор да се покажу. Нарочит 'добитник' новог правила била је млада репрезентација Румуније, али мора се рећи да је исто и са клубовима. Могли су да зараде већи новац од продаје талентованих играча", казао нам је Рошу који је на питање да ли постоје неке негативне појаве у читавој причи око овог правила, казао да их - једноставно не види.

Простора за размишљање и те како има.

Да ли би талентовани фудбалери без обзира на ово правило свакако добијали шансу? Да ли ће неки тренери бити у још већем страху од отказа јер не могу да изведу најјачи тим? Хоће ли тимови покушати да "заобиђу" ову обавезу?

Одлуком коју је потписао први човјек српског фудбала Славиша Кокеза унапријед је "антиципирано" и могуће избјегавање овог правила…

"Уколико се за вријеме првог полувремена утакмице врши замјена играча узраста до 21 године, а након његовог изласка из игре у тој екипи не остане обавезан број играча узраста до 21 годину, умјесто њега у игру може ући само играч узраста до 21 године",стоји у појашњењу новог правила које ће и те како занимати српске клубове.

Биће занимљиво ипак ако се млади фудбалер који се нађе у стартној постави повриједи, а на клупи не сједи играч који наступа на истој позицији попут њега. 

Могуће је да Србију чекају живописне анегдоте, а да ли их је било у Румунији?

"Да, наравно да је било… Власник ФСЦБ (Стеауа) Ђиђи Бекали пријетио је Савезу да ће их тужити јер тјерају његов тим да наступа са У21 играчем, али је на крају одустао од тога",присјетио се Рошу који са својим пратиоцима на Тwиттеру често дијели сличне приче из тамошњег фудбала.

Ипак, велика је разлика између једног и два обавезна играча у стартних 11.

Гледајући "просјеке година" из прошле сезоне - клубови попут Војводине (21,5 година), Чукаричког (21,7), Спартака (22,4), можда и Партизана (23,4) и Звезде (24,3) неће имати проблема са овим пошто посједују велики број квалитетних младих играча, али свакако ће намучити најстарије тимове и натјерати их да промијене клупску политику - Мачва, Младост, Радник, Раднички... Код њих најчешће играју ветерани.

"То је веома рискантан потез, али мислим и да је исправан. То ће натјерати клубове да боље раде и због тога сам задовољан…".

"Клубови у Румунији су изузетно лијени и често су вођени аматерски, па ово правило може само да помогне нашем фудбалу и њима, иако су се неко вријеме опирали оваквим промјенама", казао је Рошу и подсјетио на примјер који су имали у њиховој лиги.

"Тренери у Румунији немају храбрости. Таленти обично заиграју тек са 23 или 24 године, а овако брже сазријевају што је сјајно за њих".

Први утисак је да се овдје српска и румунска лига "размимоилазе", односно није неуобичајено да фудбалери у Суперлиги добијају шансу и у тинејџерским годинама, иако у добром дијелу њих и даље "искуство" добија предност у односу на младост.

Томе у прилог иду и статистички подаци: просјечна старост тимова у Суперлиги претходне сезоне износила је 23,89 година, док је у Румунији, гдје је то правило на снази четири године - 24,43!

Заправо, истраживање које је у периоду од осам сезона (од 2009. до 2017. године) спроводио Међународни институт за фудбалску статистику (ЦИЕС) из Швајцарске говори да су српски клубови, на нивоу читаве Европе, чак ЧЕТВРТИ најмлађи с просјеком од 24,93 године…

Поређења ради - Румуни су на истој листи "при дну" са просјеком година од 26,28.

Нема сумње да су са овим подацима били упознати и у ФСС прије него што су донијели одлуку о промјени правила, вероватно уз жељу да још више поправе те резултате.

"Наша лига је због овога постала још интересантнија скаутима. Ово правило и наравно Хаџијева Академија су допринијели томе… Раније смо имали два до три млада и талентована играча на читаву лигу, а сада је ситуација да сваки тим има бар по једног",објаснио нам је Рошу који очекује да повећање "квоте" на двојицу помогне и више.

Ово ће вјероватно натјерати клубове да се више окрену "својој дјеци" уместо да потраже појачања из иностранства, али дуг је пут до тога…

"Није све до правила, потребне су и веће инвестиције у академије и скаутинг".

Шта ви мислите, добар потез ФСС или не?

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар