Србији припао дио имовине СФРЈ

На састанку представника држава сукцесора бивше СФРЈ у Београду одлучено је да Србији припадну објекти Сталне мисије при УН у Женеви и генералног конзулата у Франкфурту.

Србија 05.07.2019 | 20:03
Србији припао дио имовине СФРЈ
Србији су припале амбасаде и куће у Харареу, главном граду Зимбабвеа, као и резиденције у Конакрију у Гвинеји. 

Састанак је окончан усвајањем Резолуције, односно доношењем низа конкретних одлука по свим тачкама дневног реда, укључујући и расподјелу једног броја непокретности бивше СФРЈ, саопштено је из Министарства спољних послова Србије. 

На састанку су, такође, у складу са Споразумом о питањима сукцесије, извршене измјене и допуне листе из додатка анекса "Б" у смислу отписа једног броја непокретности за које је, након провјере имовинско-правног и фактичког статуса, несумњиво утврђено да никада нису биле или више нису у власништву бивше СФРЈ, али и уписа новопронађене имовине бивше СФРЈ, која претходно није била евидентирана. 

Разматране су и могућности физичких подјела великих дипломатских комплекса у Бразилији, Њу Делхију и Москви, као и Адис Абеби. 

Донесена је и одлука да се листа умјетничких дјела, која су се налазила у дипломатско-конзуларним представништвима бивше СФРЈ и о чијем фактичком стању нема података, упути "Интерполу" ради потраге и предузимања даљих мјера из њихове надлежности. 

Наредни, 20. састанак Мјешовитог комитета за расподјелу дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ, биће одржан до краја фебруара 2020. године у Сарајеву.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар