Радници најавили радикалне мјере

Рок који су жељезничари након штрајка упозорења дали управи Жељезница Републике Српске и Влади Републике Српске данас је истекао, а преговори о побољшању материјалног статуса радника нису одржани. Представници радника кажу да су стимулације на мајску плату само унијеле забуне јер су неки добили 30, а неки и по неколико стотина марака. Због свега тога су синдикалци веома љути и најављују радикалније мјере синдикалне борбе.

Република Српска 05.07.2019 | 17:42
Радници најавили радикалне мјере
Управа и ресорно министарство нису испунили ниједан захтјев радника, а игнорисали су и наш позив на преговоре, кажу у Конферерацији синдиката Републике Српске. Без одговора је остао захтјев за повећање мјесечне зараде сваком раднику за око 50 марака у просјеку, као  и инсистирање на хитном потписивању колективног уговора и изради систематизације. Радници су веома љути, најављују радикалније мјере.

У међувремену ће поднијети и кривичне пријаве против оних, кажу у Конфедерацији, који су довели Жељезнице у овакво стање. Сумњају на организовани криминал и сумњиве уговоре које су руководиоци закључивали са њима блиским људима. Поред тога, о свим незаконитостима у Жељезницама почињу јавно говорити.

Већ сљедеће седмице, предсједништво Конфедерације и представници шест синдиката жељезничара договориће када и на који начин ће почети са најављеним мјерама. Представници радника Жељезница кажу да више немају намјеру да трпе игнорисање и пребацивање одговорности између управе и ресорног министарства.

Из кабинета министра саобраћаја и веза Републике Српске Неђе Трнинића, кажу да је ово питање синдиката и управе овог јавног предузећа. Из управе Жељезница одговарају да и без захтјева и ставова појединих синдиката раде на побољшању статуса радника, новој систематизацији и колективном уговору.

"На основу свега јасно је да нема смисла постављати некакве рокове који нису у складу са претходно описаном динамиком, осим ако се нема нешто друго за циљ. Прошлог мјесеца повећан је приход радника, а поједини синдикати то занемарују и на све начине омаловажавају и злоупотребљавају те дезинформишу цјелокупну јавност нетачним подацима. Чињеницу да су након толико година мјесечна примања запослених у ЖРС повећана за 6-10%  не може нико оспорити али је очито да то некоме смета и настоји на сваки начин зауставити", саопштено је из Жељезница Републике Српске.

Радници су 7. јуна одржали штрајк упозорења на којем је затражено повећање мјесечних зарада, потписивање колективног уговора и правилника о систематизацији. Тада је поручено да радници неће никакве повремене награде него трајно подизање плата, које нису повећаване више од 10 година.



БН ТВ

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Ћиро

05.07.2019 16:08

Рећи ће баји да ни случајно не доноси топле пиве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Флука

05.07.2019 17:31

Сви радници у зељезницама,су цланови Снсд,гласали за своју пропаст,ко са ДЈАВОЛОМ тикве сади,о главу му се разбијају, ДОДИК,сто су лицемјерни Срби дозволили,да унистење СДС,странку која је створила РС,на планети таквог глупог народа нема,а изабрали дезертера, ДОДИка,Бозе!

Name

Милко

05.07.2019 18:05

Неће прихватити брљу него само препеченицу.

Name

Менадзер

06.07.2019 06:00

Прво сто треба урадити по хитном постуку отпусти 50% (не)радника, јер су они легло нерада и паразитирања у РС. Наравно кренути од директора.

Name

Жељезничар

05.07.2019 17:30

Ћиро, једи знаш шта, али на овој врућини послије јела попи хладно пиво. Какав смо то народ? Радници се боре да добију повишицу, јер раде за минималне плате, менаџмент их поткрада и лаже годинама, а ти о баји и пиву. Зато нам се и дешавају оваке ствари , а они криминалци све то искориштавају. Радници на жељезници су у горем положају него многи који раде код тзв. газда. Услови рада никакви, плате мизерне, а права нигдје. Пружам потпуну подршку синдикатима који се боре за бољи живот радника .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Зељезницар

05.07.2019 18:07

Само ти сједи и гледај. Све це се заврсити на обецањима, пиви и ракији. А радници це одусевљено гласати за ове исте и на следецим изборима.

Name

Ре

05.07.2019 19:06

Што кажу.... Довело их дотле да морају..

Name

ЦИА снајка

05.07.2019 19:31

Колико и како радите много и добијате.

Name

Синдикални Дезертери

05.07.2019 19:58

Ко се бори, синдикати?! Кад си видио некога од њих да нешто РАДИ на ЖРС? Главни циљ је домоћи се репрезентативности, статуса професионалног синдикалца и збогом чекићу и локомотиви! Зар ти још увијек није јасно да се овдје ради о борби за превласт између синдиката?! Очигледно, појединцима не одговара да се плате повећају јер имају неке друге циљеве. Управа их пола године моли да се усвоји колективни уговор и нова систематизација јер једино то представља законски основ за трајно повећање плата. Господа и њихови налогодавци то упорно одбијају, без конкретних примједби. Како и не би, њима најављено повећање не значи превише. Располагање печатом и синдикалним жиро рачуном чини живот много једноставнијим и лагоднијим...

Name

Ре "Жељезничар" РАСПУЦХИН

06.07.2019 05:57

Немојте тако причати јер се само дубље закопавате. Можда неки , који су запослени код "газда" , и имају нешто већу плату али они за ту плату крв пропишке. И кажете да сте у тешком положају? Па зар нису у тежем положају сви незапослени борци , сви они који су отишли у "бијели свијет" зарадити кору хљеба тако што перу старе швапске стражњице или обављају сличне послове? Годинама само кукате и за мала повећања или помоћи ћутите о криминалу у фирми али није то ни битно јер , свима вама , и даље важи она : "Ала волим овај режим , плата иде а ја лежим". И нешта чух да ћете блокирати путеве? Па блокирајте пруге а не путеве јер ако мени изађете на пут ја ћу сигурно проћи пошто вас све сматрам дијелом црвене , владајуће секте па тиме и препреком. Препреком на путу и на путу у бољи живот овог народа. Можда да мало смањите доживљај јер падате у очима овог народа?

Name

Милош

05.07.2019 19:40

Које радикалне мјере? Да неће почети долазити редовно на посао? Једино то би била радикална промјена у односу на садашње стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.07.2019 19:56

Банкрот па изнова. Нека их купе Жељезнице ФБиХ, свакако би већ сутра пропали без Миттала, жељезаре и рудника.

Name

РЕ Ре

05.07.2019 20:40

Федералне жељезнице немају потребе куповати пропалу фирму, знам да је било понуда да се оснују јединствене БХ жељезнице, у оно вријеме то је глатко одбијено а данас на то федерација нема шансе да понуди нити би на то пристала. Ж РС су пропала компанија, пруге остају и по њима ће возити федералне жељезнице а ЖРС у стечај.

Name

Ре

05.07.2019 23:07

Није то него ће Марин у Сводној као чувар изаћи пред воз, или ће можда доћи од куће.

Name

Српски Рамбо

05.07.2019 19:56

Пазите зељезницари да вам се "радикалне мјере" не изгубе из видика када угледате хладно пиво и брљу од круске....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШИНА

05.07.2019 20:00

Ма ништа нам не треба, сами смо бирали да нас деценијама уништавају.Синдикалне вође шутиле морали запослити своје нај ближе, свађали се ко је репрезантиван ко ће у управне одборе а радници чутали. Сада када им радници одлазе, и критикују синдикалне полтроне почели се бунити срам вас било.А био је један период када су поједини гладовали и било је резултата, хвала им.Дванаест година ћутали о плати, ћутили о накарадном закону о раду и још другим стварима све ради личног интереса.Тешко се живи са овом платом а моју лодршку за буну немају уз дужно и велико поштовање превареним и напаћеним радним колегама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политицар

05.07.2019 20:46

Шта се буните, као да је нама лако. По тројица се гурамо у слузбеном аутомобилу. На љетовање идемо само једном годисње на 20 дана. Радимо од понедељка до петка.

Name

Јуху

05.07.2019 20:48

Овдје је све го лопов. Не зна се ко је веци хоштаплер, или власт или народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

05.07.2019 21:45

Ја не знам чему се више ти људи надају? Сами себе доводе у заблуду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

06.07.2019 06:35

Тацно.Гласају за пљацкасе и кретене и онда кад их опљацкају они страјкују.Па ко вас сиса сад.Радите за Дон Бурлетонеа и цутите кад нецете нормалне људе на целу дрзаве.

Name

Аноннимусс

06.07.2019 09:31

Опет по ракијицу на празан зелудац и назад на посао

ОДГОВОРИТЕ