Могуће санкције за "случај Давид"

Професор Факултета безбједности у Београду Дарко Трифуновић тврди да Европска унија није заборавила случај "Драгичевић", те да политичком руководству Републике Српске, према његовим ријечима, пријети реална опасност од увођења санкција из Брисела због нерјешавања случаја убиства бањалучког студента.

Република Српска 05.07.2019 | 14:33
Могуће санкције за "случај Давид"
Коментаришући за Инсајдер писмо подршке које је европски комесар за проширење и сусједску политику Јоханес Хан послао родитељима покојног Давида Драгичевића, као и састанак који су чланови групе "Правда за Давида" недавно имали са њемачком амбасадорком у БиХ Кристин Хоман, Трифуновић сматра да се ту ради о јасним порукама да ЕУ, како тврди, неће тек тако прећи преко тог случаја.

- Европа неће остати глува на случај "Драгичевић". Није искључено ни увођење санкција Милораду Додику и осталим челницима Републике Српске због нерјешавања тог случаја. Та прича је остала отворена и сви који су учествовали у сатанизацији мртвог дјетета и његовог оца мораће да одговарају - каже Трифуновић.

Он, такође, тврди и то да се у међународним круговима већ дуго помиње и могућност увођења санкција лидеру ХДЗ-а БиХ Драгану Човићу.

- Човић се већ дуго налази на ивици санкција, али не треба заборавити да он има нешто што Додик нема. Човић иза себе има Хрватску, док Додик иза себе нема Србију. Додик иза себе има Русију, односно државу која се налази под међународним санкцијама - каже Трифуновић.

Осврћући се на Конферецију о Западном Балкану у Познању, која се одржава у склопу тзв. Берлинског процеса и под покровитељством њемачке канцеларке Ангеле Меркел, Трифуновић сматра да се ефекти те конференције једино могу односити на Црну Гору и Сјеверну Македонију.

-Ту треба јасно издвојити Црну Гору и Сјеверну Македонију од Србије, такозваног Косова и БиХ. Србија није на европском путу, док самопроглашено Косово нема никакву европску ни НАТО перспективу. Не можете ући у ЕУ и НАТО ако имате проблема са само једном земљом чланицом која вас не призање, а Косово у овом тренутку не признаје пет земаља. Зато су Албанци и почели да причају о томе како ће да бришу границу између Косова и Албаније јер им је то једини излаз. Мислим да Београд треба да хитно престане да преговара са Приштином и да покрене разговор са Тираном. Ако Албанија има аспирације према дијелу српске територије, онда ми од Албаније треба да тражимо читаву скадарску регију која је историјски српска - каже Трифуновић.

(Инсајдер)

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Ацхт

05.07.2019 12:39

Дуго те пратим и до сада ниста ниси погодио. На залост нас који смо против једноумља резима који Додик спроводи у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

05.07.2019 22:23

Никад ниста није погодио.Прави СТРУЦЊАК.

Name

Неће бити

06.07.2019 08:30

Ко то реце..."професор"

Name

Шта је боље?

06.07.2019 13:52

Дарко ја аналитичан и реалан чо јек, процјењује тренутна стања, нас положај у свјетским токовима. Неки кажу да не погоди, ни не може, јер је овде све накарадно и девијантно. Он казе шта би нас мање бољело, а овдашње власти, раде шта њиховим личним интересима користи. Народ је колатерална штета, зато оремо одавно дно...

Name

Нострадамус

06.07.2019 14:28

Ако ниста није погодио тим горе по нас.Мозда не зна ста це се десити али барем зна ста би се требало урадити да једном зивимо као сав нормалан свијет.

Name

МД

06.07.2019 19:41

Вјерујте цесто га пратим и као сто неко реце ниста само празна прица.

Name

Скходер

06.07.2019 20:38

"...онда ми од Албаније треба да тражимо читаву скадарску регију која је историјски српска." - каже Трифуновић. Јеси ли ти икада прошао тим подручјем? Невјероватно колико је далеко од реалности.

Name

Дадо

07.07.2019 08:45

Мито, корупција, криминал и све сто не ваља спроводи наса власт у РС. Не треба нама нико јер цемо се сами унистити. Неспособни, неморални, неквалификовани људи раде по институцијама које дијеле плате сто не примају циновници у земљама ЕУ. Смањите плате на будзету, смањите намете привреди, та средства преусмјерити та раднике и сацувацес радну снагу. Овако је сувишно било ста сто неко из власти казе јер лазе.

Name

ана

05.07.2019 12:43

сто прије то боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВАКА ЧАСТ Б. ЛУКА

05.07.2019 12:58

РЕД ЈЕ НЕКО ДА ПОЧНЕ И ДА СЕ ПОХАПСЕ УБИЦЕ, САУЧЕСНИЦИ И ОНИ КОЈИ ИХ ШТИТЕ. БРУКА И СРАМОТА ПА ЗАР У НАШОЈ РС НЕМА ЗАКОНА И СУДА ВЕЋ ДА СТРАНЦИ РЈЕШАВАЈУ. ПА КАД ЈЕ ТАКО И ТРЕБА ПОД ХИТНО БАР ОНИ ДА ПОКРЕНУ И НЕ ТРЕБА ДА ПРЕЂЕ НИКО ПРЕКО ТОГ СЛУЧАЈА. ТО ЈЕ БРУКА И СРАМОТА ШТО ДОСАД НИЈЕ НИШТА УРАЂЕНО. УБИТИ ДИЈЕТЕ ОД 21 ГОДИНУ, НЕМАМ РИЈЕЧИ ЗА ТО. ПА ЗАР НЕКО МОЖЕ МИРНО СПАВАТИ А СВИ ЗНАЈУ ШТА СЕ ДЕСИЛО ПО МОМ МИШЉЕЊУ ТО СУ НАЈВЕЋИ МОНСТРУМИ. САМО ЈЕДНО НЕКА ИХ БОГ ДРАГИ КАЗНИ СВЕ ОНЕ КОЈИ СУ УЧЕСТВОВАЛИ У СВЕМУ ТОМЕ, УБИЦЕ, САУЧЕСНИКЕ И ОНЕ КОЈИ ИХ ШТИТЕ ПА НЕК СЕ МАЛО О СВОМ ЈАДУ ЗАБАВЕ. ПРАВДА ЗА ДАВИДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цибалае

05.07.2019 13:48

Правда за Давида ✊✊

Name

тик - так тик - так

05.07.2019 13:44

Давидови Родитељи су успјели да уз "Правду за Давида" слуцај "Драгицевиц", милиметар по милиметар изгурају из Резимског мрака и да га поставе на глобални ниво, под рефлекторе ЕУ и УНа. Инцко и Вигемарк це морати реаговати. Засто? Па својим не цињењем стављају се јасно на страну злоцинаца, подрзавајуци репресију и прогон. Имају све мање маневарског простора. ПРАВДА ЗА ДАВИДА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојица

05.07.2019 18:18

Сви ти од којих очекујеш да одреагују су нас бомбардовали 1995 године.

Name

Ре Радојоца

06.07.2019 06:53

А ти и ми велике патриоте и Србенде саљемо своју децу у те исте земље без повратка у РС у коју се клете.А деца моле бога да тамо остану дрзе се рукама ноктима зубима зене се удају за те исте странце који су их бомбардовали инаце све велике Србенде попут тебе.А хиљаде деце јос сједе цаме цуце висе пред амбасадама исти тих земаља.Па квази Србендо није ки лицемерно дољне мизерно то квази насе Србство хдје оно траву цемо јести али цемо србовати .Али ето децу моземо слати у те земље .И зато Радојица престани срати и прицати глупости а Давида као и многе друге су убили бас Срби али ето бозе нису нас они бомбардовали па и кад ти ибију дете нема везе ипак су то наси Срби то је друкције.Ај не сери сто би рекао твој предЦедник или ти незнас да јеон предцедник фуј.

Name

Ре Радојица

06.07.2019 08:56

Поново се укљуцујес. Гдје ти је био шеф кад смо бомбардовани? Мос' мислит' докле нас је довео кад призељкујемо да нас странци спасавају?! И немој молим те о патриотизму онима који су из сколских клупа убацени у рат.

Name

Грга

06.07.2019 09:42

Дебело су уновцили сами своју несрецу ми за паре продајемо своју дјецу огавно фуј

Name

Радојица

06.07.2019 19:46

Не тако давно наши прадједови су у отоманском калифату имали избор да се приклоне окупатору тј да се потурче па да имају много боље економске услове за живот или да се не приклоне окупатору али онда су морали да плаћају харач и данак у крви. Цијена за ове прве је била служење у војсци калифата и губитак идентитета а цијена за ове друге је била да су били угрожени и еномски и правно и биолошки. Ево како видимо у Црној Гори уз помоћ НАТО окупатора дешава се губитак идентигета. Ако има некох Срба у БиХ који слично мисле ко лакоми Црногорци нека им је (да употријебим муслимански израз) бујрум.

Name

ПОСМАТРАЧ

05.07.2019 14:23

Желим да вјерујем да ће нека сила натјерати режим да ријеши случај убиства Давида Драгичевића.Очекивао сам да ће опозиција бити истрајна и на свакој сједници пистављати питање додику КО ЈЕ УБИО ДАВИДА.Ни МУП ни Тужилаштво него додик да одговори на тонпитање.Зашто је је ишао да изјави саучешће породици о којој су његови трабанти након тога говорили све најгоре а покојног Давида проглашавали наркоманом и лоповом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре посматрач

06.07.2019 04:20

Точно то! Прво Додо, али и Лукач. Обојица су дошли.

Name

Мирко

05.07.2019 14:31

Јаста јаста. Европи је слуцај Драгицевиц највеци проблем. Само о томе мисле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.07.2019 08:58

Родитељи цине сто могу И како могу. Би л' ти на њиховом мјесту сједио/ла скрстених руку?

Name

Теа

05.07.2019 15:03

Било би коректно не заваравати људе који вапе за истином и правдом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

05.07.2019 15:39

Дај бозе..из твојих уста у бозије уси. Прославили би тај дан, конацно да им се стане украј..убијати, а не одговарати, туци и хапсити мирни народ који само трази истину и правду, а не одговарати за тиранију, не би требало висе да се трпи. Али, оцекујуци да реагује демократски свијет, мислим да и ми који зивимо овдје морамо казнити овај резим. Како? Придрузити се протестима, бити истрајан и веома гласан у томе и срусити ненародну власт на сљедецим изборима. У противном, нема нам спаса..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

05.07.2019 15:59

Сумњиви су ови из медј. заједнице, они да су хтјели урадили би досад све да се процесуира случај, међутим они подржавају ове бандите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекса Сантиц

05.07.2019 16:56

Лукаценко, Лактасенко, Лепирица и други су главни кривци у неспроводјењу истрага и подизану оптузби против убица јер цекају застарењу процеса и тако никад нико неце одговарати за убиство Вукелица, Драгицевица и осталих убијених. Наруциоци убистава и изврсиоци су у МУП-у РС а имају директну заститу Тузиластва РС-а. Сви главни људи Тузиластва и МУП-а су компромитовани људи јер другације неби могли да буду на позицијама на којим и јесу. Компромитоване људе мозес уцењивати јер су увек у страху од посљедица правни и других ако су непослусни. Босна и РС је институционо корумпирана на сваком нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекса Сантиц

05.07.2019 16:57

Лукаценко, Лактасенко, Лепирица и други су главни кривци у неспроводјењу истрага и подизану оптузби против убица јер цекају застарењу процеса и тако никад нико неце одговарати за убиство Вукелица, Драгицевица и осталих убијених. Наруциоци убистава и изврсиоци су у МУП-у РС а имају директну заститу Тузиластва РС-а. Сви главни људи Тузиластва и МУП-а су компромитовани људи јер другације неби могли да буду на позицијама на којим и јесу. Компромитоване људе мозес уцењивати јер су увек у страху од посљедица правни и других ако су непослусни. Босна и РС је институционо корумпирана на сваком нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"струцњак"

06.07.2019 09:48

Сви одговорни имају "Цераницеве" дипломе ,а то је гаранција да ниста не знају. Слуцај под хитно препустити струцним људима који нису партијски обојени ,и резултат неце изостати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бејха је пропао пројекат

06.07.2019 11:55

Санкције су наравно могуће и они у чије име говори Трифуновић увијек их могу увести али мало је изгледно да се због самоубиства несрећног младића некоме уводе санкције.Тај случај је давно ријешен и то је познато и тзв,међународној заједници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајка Дјапа

06.07.2019 19:42

Самоубиству несрецног децка??? О цему ви прицате?

Name

Ре Бејха

06.07.2019 20:51

Тај мали је растурен. И то схвати у најбуквалнијем смислу. Јашта, шест дана се самоубијао. Мир и спокој његовој напаћеној младој души. Е вала нико није убио ни прикрио, а да је прошао некажњено, па неће ни у овом случају. Амин Боже.

Name

ре Рајка

06.07.2019 21:14

О случају Давида Драгичевића

Name

ре ре бејха

07.07.2019 16:26

Налази истраге говоре другачије.Нема елемената кривичног дјела.Тужилаштво је отворило истрагу због притиска јавности да не кажем улице али као што видимо до сад нико није оптужен.Наравно,увијек ће се наћи они који ће рећи - убио га Додик,убила га Жељка,убио га Лукач али то је у донему психијатрије а нешто на шта разумни људи треба да обраћају пажњу.

Name

Директ

09.07.2019 11:03

Па да, нема кривицног дјела. Сам је пао, сам се и убио. Цувена задесна смрт, коју резимска полиција пропагира. :)))

Name

Василије

06.07.2019 17:07

Дарко Трифуновић је велики русофоб, тиме је јако оптерећен. ЕУ је као перзијски тепих, на жалост који је препун мољаца. НАТО је злочиначка организација, заклали су малу трогодишњу Милицу у купатилу, мајка ју је отишла да окупа и тамо ју је убила злочиначка бомба. Трифуновић ради за западне обавјештајне службе и у томе је јако неуспјешан. Много се је промијенио - поквариле га САД и УК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

07.07.2019 06:20

Неможе нам нико ништа јачи смо од судбине могу само да нам флаутају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЈА

07.07.2019 06:36

Ово све мора пропасти и пропада евећ ужурбано!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

07.07.2019 09:45

Увијек треба да постоји неки "слуцај" и по могуцности да превазидје дрзавне границе,како се народ неби бавио слуцајем антиљудског политицког система и тиме задрзао његово трајање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

07.07.2019 16:01

Тако је господине Трифуновицу....помозите бар ви искрено и људски да се овај слуцај вец једном оконца. Крајње је вријеме да се похапсе Давидове убице, сауцесници и они који их стите. Залосно је то сто се У Бањалуци догадја и сто нико неодговара за поцињени криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

овај нема

08.07.2019 13:03

ТРи цисте са стварносцу санкције це бити водству р..с, тако и тако и цовицу то зна и будала ста друго могу овцекивати неце ваљда награду.

ОДГОВОРИТЕ