Западни Балкан је дио Европе

Европски комесар за проширење Јоханес Хан нагласио је у Пољској да земље западног Балкана у наредним годинама могу да рачунају на подршку ЕУ у спровођењу реформи, али и позвао на хитно рјешавање проблема такси које је увело смопроглашено Косово на робу из централне Србије и БиХ.

Регион 04.07.2019 | 18:11
Западни Балкан је дио Европе
– Географија је судбина. Западни Балкан је дио Европе: дијелимо заједничку прошлост, географију, културну баштину, дијелимо заједничке могућности и изазове, данас, али и убудуће. Суђени смо једни другима. Тако да нека не буде сумње да је Западни Балкан унутар Европске уније – поручио је Хан у обраћању учесницима Шестог самита Берлинског процеса и Западнобалканске шесторке, који се 4. и 5. јула 2019. године одржава у пољском граду Познању.

Он је, поводом трговинских баријера које је увело смопроглашено Косово на робу из централне Србије и БиХ, од страна затражио да спорна питања ријеше што је прије могуће.

Хан је на самиту о западном Балкану рекао да лидери земаља региона треба да раде на добросусједским односима, регионалној сарадњи и помирењу јер су то предуслови за улазак у чланство ЕУ.

– Цио регион западног Балкана треба да прати примјер Сјеверне Македоније и да прати пут реформи, посебно у области владавине закона, основних права и добре управе – рекао је Хан. 

Како је казао, интеграција земаља Западног Балкана у ЕУ је стварност и она се дешава свакодневно.

– Заједно смо прошли дуг пут, али сам увјерен да још увијек можемо постићи нешто више прије истека мог мандата. Подржавам препоруку Комисије да отвори преговоре о приступању са Албанијом и Сјеверном Македонијом и рачунам на то да ће Савјет у октобру слиједити нашу позитивну оцјену – казао је Хан.

На почетку форума Хан је нагласио да ЕУ сада мора да одржи своја обећања и да ода почаст земљи која је начинила историјски успјех и да ће, уколико то не учини, то нанијети штету кредибилитету европског блока, преноси портал Европски западни Балкан.  Он је истакао да подржава препоруку Европске комисије да почне приступне преговоре са Албанијом и Сјеверном Македонијом.

(Срна, Анадолија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јаффа

04.07.2019 16:40

Ха ха ха...могу да рачунају на ЕУ у спровођењу реформи...ха ха ха...свеопшта пљачка се наставља, а то се зову реформе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

04.07.2019 17:47

Дио Европе? Ајдеееее... Да нам ти ниси рек'о, не би знали. :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хана

04.07.2019 19:38

Таксе унутар једне те исте земље немају никакве вазности. Ста ту треба да се усагласи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеперминт

04.07.2019 21:26

Када је Данте писао Пакао инспирацију је насао на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аурелија

05.07.2019 06:21

Хвала на информацији!!

ОДГОВОРИТЕ