Јачати систем владавине права

Говорећи о визији за наредних пет година, министар Црнадак је изразио очекивање да ће се наставити са јачањем инфраструктурног и инвестиционог повезивања у региону и да ће бити што више позитивних ефеката на живот грађана, попут недавног смањења цијена роминга између ЕУ и Западног Балкана.

Босна и Херцеговина 04.07.2019 | 15:22
Јачати систем владавине права
Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак обратио се учесницима Шестог самита Берлинског процеса и Западнобалканске шесторке, који се 4. и 5. јула 2019. године одржава у пољском граду Познању.

Министар Црнадак је у говору истакао да Берлински процес има позитивне ефекте на сарадњу у региону и јачање дијалога.

Говорећи о визији за наредних пет година, министар је изразио очекивање да ће се наставити са јачањем инфраструктурног и инвестиционог повезивања у региону и да ће бити што више позитивних ефеката на живот грађана, попут недавног смањења цијена роминга између ЕУ и Западног Балкана.

Што се тиче БиХ, министар је нагласио да је најважније што прије успоставити систем владавине права, институције учинити независним и ојачати међусобно повјерење.

Говорећи о очекивањима од Европске уније, министар је рекао да ће ЕУ највише помоћи БиХ уколико буде одлучније инсистирала да се поштују демократски стандарди и да се спроведе 14 препорука и мишљења Европске комисије за БиХ.



Такође је потребно, нагласио је министар Црнадак, да Европска унија укаже, што до сада није био случај, на све појединце, партије и појаве које дјелују антиевропски и антидемократски.

Говорећи о будућности Западног Балкана у ЕУ, министар је позвао земље чланице ЕУ да је не доводе у питање, јер такве изјаве штете демократским процесима. Такође, министар је додао да су такве изјаве штетан продукт и за ЕУ, јер подстичу неке друге свјетске друге политичке актере који траже свој простор и утицај на Балкану.

На крају обраћања, министар је позвао земље ЕУ, учеснице Берлинског процеса, да изврше додатни притисак на Приштину да укине стоодстотне царине за БиХ и Србију, што су ништа друго до санкције.

Берлински процес је међувладина иницијатива сарадње с циљем јачања веза између Западног Балкана и земаља Европске уније, као и јачање економске сарадње унутар Западног Балкана. У Берлинском процесу уз WБ6 учествују земље Западног Балкана, као и земље чланице ЕУ - Њамачка, Аустрија, Француска, Италија, Уједињено Краљевство, те Европска комисија и Европска служба за спољно дјеловање, наведено је у саопштењу из кабинета министра иностраних послова.

Коментари / 0

Оставите коментар