Шок у амбасади Америке у Скопљу

У амбасади САД у Скопљу, током пријема поводом Дана државности, интонирана је македонска химна са другачијим текстом од оног у званичној верзији, и та разлика је у другој строфи, у којој се помиње име Гоце Делчева, историјске личности коју својатају и Бугарска и Македонија.  

Регион 04.07.2019 | 11:32
Шок у амбасади Америке у Скопљу
Умјесто ријечи: “Гоце Делчев, Питу Гули, Даме Груев, Сандански”, отпјеване су ријечи: “старе и младе, мушке и женске, на ноге се кренуло”.

Иначе, Гоце Делчев, Питу Гули, Даме Груев и Сандански су оснивачи историјског ВМРО и организатори Илинденског устанка, у вези са чиме се споре Скопље и Софија.

Када је ријеч о националној химни Сјеверне Македоније, чак је и македонски премијер Зоран Заев, након потписивања Преспанског споразума, који је подразумијевао промјену имена те бивше југословенске републике, тврдио да химна остаје иста и да неће бити промијењена.

Ово је први пут, од стицања македонске независности 1991. године, да се отпјева македонска химна уз нови текст у другој строфи, и то на једном званичном догађају у Скопљу.

За сада нема реакције у македонским медијима, нити објашњења америчке амбасаде и македонских институција – о чему је заправо ријеч.

Спорење због Делчева је протеклих недјеља поново подигло тензије у односима између Скопља и Софије.

Бугарска страна чак је запријетила да ће блокирати европске интеграције Сјеверној Македонији уколико не буде прихваћена чињеница – да је Гоце Делчев био Бугарин.



(Спутњик)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Каква вијест... да ли је могуће

04.07.2019 09:57

Не могу да вјерујем да хиљадугодишња сјеверномакедонска химна није отпјевана како треба??? Ха ха ха ... Какве ку_чеве државице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

04.07.2019 10:04

Е то је сад највазније те двије ријеци.Када це поцети да нас интересује народ и од цега да боље зивимо бозе сацавај нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

04.07.2019 10:10

Шокиран сам! Него, због чега би Македонци, ма који то народ био, у својој химни величали и својатали бугарске патриоте. Нека певају о својим. Мислим, ако их имају. Ако немају, нека певају о народу, птицама, цвећу, лепој природи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

04.07.2019 12:01

Напознатији је Дарко Панчев

Name

Др Миланче Митовски

06.10.2020 11:54

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ЈЕ СВОЈЕ НА СВОМЕ! Улазак С. Македоније у ЕУ сада зависи од Бугара, који својатају македонског револуционара Гоцета Делчева, попут грка који нису прихватали назив Македонија. Бугари својатају територију Македоније, њен језик кажу да је бугарски, а станоници бугари. Ово ништа није тачно, већ се показују аспирације према Македоније. Македонци жеве на територијама данашње Бугарске, простор Пиринска Македонија, у Грчкој простор Егејска Македонија и на територији Северне Македоније. До Другог балканског рата 1913. године Македонци су живели на поменутим територијама, под вла.шћу Турске. Након Другог балканског рата та територија је подељена на три дела. Након Другог светског рата део који припадао Србији је постао Р. Македонија са својим македонским језиком и уређењем. Друга два дела Македонаца немају никаква права и данас. Гоце Делчев је македонски револуционар и тако се изјашњавао целог живота, а никако као бугарин. Он је рођен у селу Баница, Кукуш у Егејској Македонији. Формирао је ВМРО (Унутрашњу македонску револуционарну организацију). Био је борац за ослобођење Македоније од турског ропства. Када је кренуо из Софије на Серског конгреса, издали га бугари и убијен је у родном крају 4. маја 1903. године. Интересантно је да су бугари формирали ВМРО врховистичка са седиштем у Софији и онемогућавала борбу Делчева.

ОДГОВОРИТЕ