Ко је учествовао у убиству Оливера

Фљорим Ејупи, кога је Вучић поменуо у среду, стигао је на КиМ из Немачке у време убиства лидера СДП Оливера Ивановића у јануару прошле године, пишу Новости.

Србија 04.07.2019 | 09:36
Ко је учествовао у убиству Оливера
За њега се сумња да је умешан у организацију ликвидације Ивановића, а у том контексту га је поменуо и председник Србије на јучерашњој ванредној конференцији за медије.

Ејупи је најпознатији као "бомбаш из Подујева", а био је једини осумњичени за постављање бомбе под аутобус "Ниш експреса", у којем је 2001. године погинуло 12, а рањено 43 Срба.

На основу ДНК трагова он је и ухапшен, али је мистериозно побегао из америчке базе "Бондстил".

Први именовани међународни судија у косовском правосуђу, Кристен Карпхамер је изнео сумњу да је у бекство била умешана ЦИА, која је наводно својевремено и обучавала овог терористу.

На КиМ, Ејупи се помиње као плаћени убица, али и као део групе која је, наводоно, организовала погром Срба у марту 2004. године. Он је, према наводима косовског тужилаштва, својевремено требало да за четврт милиона евра убије Џавита Халитија, некада Тачијевог човека за везу с огранком ОВК у Албанији, а данас потпредседника парламента у Приштини.

Управо је та криминална група, формирана крајем 2001. године одговорна за организацију мартовског погрома, тврдио је њен бивши припадник и сведок приштинског Специјалног тужилаштва Шкумбин Мехмети.

Клан је постојао све до 2014. године, уз подршку "ратних странака" и "великих породица" и извео је низ политичких убистава.

Ејупи се лично сумњичи за убиства двојице блиских сарадника Ибрахима Ругове - Тахира Земаја и Џемаила Мустафе, као и за ликвидације припадника косовске полиције Бајрама Кичмарија и припадника Унмикове полиције Које Есумана.

Мехмети је, према писању албанских медија с КиМ, био спреман да сведочи да је Ејупи у случају "Ниш експрес" имао директну подршку Кадрија Весељија, али је од тог сведочења одустао.

Како пишу Новости ништа мање живописна није ни биографија Лирима Зеке, контроверзног бизнисмена који у Косовској Митровици, у близини места злочина, боравио 15. јануара, дан пре атентата на Ивановића.

Наше службе су још пре неколико месеци проверавале њгово кретање и мотиве његовог доласка, као и могућу повезаност са убиством Ивановића, наводе Новости, позивајући се на обавештајне изворе.

Зека је данас власник ресторана "Конак Л", који се налази прекопута зграде владе у Приштини и важи за место где се окупљају приштински политичари и наводно, преносе Новости, ужива заститу Тачија.

Према доступним подацима рођен је 1963. године. у Косовској Митровици, као Неџмедин, али је касније променио име у Лирим. Од средине осамдесетих година службе га доводе у везу са низом криминалних "подухвата".

Сумњиче га да је један од организатора групе која је шверцовала дрогу из Турске, преко КиМ, до земаља западне Европе. У полицијским архивима пише и да је у Немачкој хапшен због коришћења фалсификованих личних докумената, у Швајцарској је био под истрагом због шверца дроге, у Србији је оптужен за силовање, а у Загребу су га сумњичили за убиство и кријумчарење оружја за муслиманске снаге у БиХ.

На аеродрому у Прагу ухапшен је 1999. године по Интерполовој потерници јер је у Немачкој био осуђен на седам година због трговине дрогом. Берлин је тада тражио његово изручење, али је, наводно, Зека приликом трансфера успео да побегне, навеле су Новости.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ОТАЦ

04.07.2019 08:23

Мој син није убица и нема везе с тим убиством као ни са једним другим,То нам неки злонамјерни само подмећу и клеветју

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занимљиво

04.07.2019 11:57

Како све сазнасе дан након сто су сиптари расписали потјерницу за Радојицицем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.07.2019 16:43

Ко је у коалицији са Харадинајем? Коме су пријатељи Тони Блер, Шредер, и сви НАТО оријентисани политичари?