Велика тројка користи “војску” статистичара за побједе!

До победе – аналитиком. Графикони, бројке, проценти. Може ли то помоћи тенисерима да се пробију даље и надмудре своје противнике?

Тенис 03.07.2019 | 22:30
Велика тројка користи “војску” статистичара за побједе!
Судећи према последњим информацијама, то је и те како могуће. Посебно ако сте још први, други и трећи на АТП листи.

Да Новак Ђоковић, Рафаел Надал и многи други играчи из врха, користе услуге тимове статистичара из појединих агенција, није ништа ново. Чињеница је да за тако нешто морају добро да одреше кесу, јер те услуге нису нимало јефтине.

Причу о томе је протеклих дана покренуо Александер Зверев који је рекао како то није необично и да и он сам то чини.

“Сви велики играчи користе услуге статистичара, само што не воле да говоре о томе. И ја их много користим. То је велики део тениске игре данас. Мени је то помагало на плану припреме игре и тактике за противнике, мислим да ми је највише помогло на завршном АТП тур финалу у Лондону”, каже Зверев који је прошле године славио у мечу за титулу против Новака Ђоковића.

На тржишту статистичких агенција, издвајају се “Теннис стат” и “Голден Сет Аналyтицс”. Покушавају свој утицај да пренесу и на женски тенис, где до сада нису имали много успеха. Претпоставља се да су годишње цене њихових услуга од 90.000 евра па на више.

Уколико желите посебан пакет, рецимо да ваши ривали не могу да користе услуге исте агенције, онда су цене знатно, знатно више.

Верује се да је први у целу причу 2017. са #Голден Сет Аналyтицс” агенцијом, кренуо Роџер Федерер и то недуго после победе у финалу Аустралијан Опена.

Некако у исто време, Новак Ђоковић је представио Крега О’Шанесија, Аустралијанца који је креатор сајта “Брејн гејм тенис вебсајт”. Новак и Крег нису крили да сарађују, док је Федерер коришћење својих услуга држао у строгој тајности.

У Надаловом кампу истичу да не користе услуге агенција те да се ослањају на аналитички ум тренера Карлоса Моје, док је Енди Мари експериментисао са више агенција.

Развој технологије омогућава и све боље и прецизније податке, док у агенцијама раде читави тимови стручњака, математичара, статистичара и бивших играча са Харварда, Јејла, Стенфорда и других универзитета.

Направљени су бројни софтвери, компјутерски модели, алгоритми који обезбеђују изузетно битне податке свим играчима којима је то потребно.

Конкретно, такозвана “стат трее” анализа показује где ће играч највероватније упутити лоптицу из одређене позиције на терену. То омогућава одличну припрему и даје вам шансу да искористите слабости противничке стране.

Крег О’Шенеси је причао отворено о тим стварима.

“Кад људи гледају елитне играче, Роџера, Рафу и Новака, мисле да су резултати остварени углавном захваљујући њиховој игри. Ипак, постоји нешто што је сакривена игра против сваког противника, јер му фактички знају све слабости, тако да према тим подацима модификују и прилагођавају своју план игре много више него што људи то мисле да је могуће. ‘Велика тројка’ то ради више од осталих. Они иза њих се више фокусирају на оно што желе да играју него шта се дешава са друге стране терена”, каже О’Шанеси.

За сада, све је у припреми меча, али можете замислити колико би се то користило када би био дозвољен “коучинг”. Свега би ту било током трајања меча…

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар