Видео - Хрвати се кају: Напуштање постоља била је грешка!

На Европском првенству 1995. године у Атини, хрватска кошарка освојила је последњу медаљу на великим такмичењима. А те године су сишли са постоља да не би гледали репрезентацију Југославије са златом. . .

Кошарка 02.07.2019 | 23:50
Видео - Хрвати се кају: Напуштање постоља била је грешка!
Европско првенство у Атини 1995. године и епско финале тадашње СР Југославије и Литваније. Шарунас Марчуљонис је одиграо утакмицу живота, али му је славу "отео" феноменални Александар Ђорђевић који је одиграо спектакуларан меч.

Предраг Даниловић је закуцао преко Арвидаса Сабониса, а Литванци су, у једном тренутку, незадовољни суђењем, запретили да ће напустити паркет. Ипак, после убеђивања, наставили су да играју и изгубили. Првак Европе постала је СР Југославија, а на улицама градова у Србији и Црној Гори неописиво славље...

Уручивање медаља била је посебна епизода.

Хрвати су у борби за треће место добили домаћина Грчку, и изашли су да приме бронзане медаље. Али, пре него што је репрезентативцима СР Југославије уручено злато, Хрвати су погнутих глава, силазили са постоља, не желећи да слушају химну "Хеј, Словенији", која је коју годину раније била и њихова.

Никада се више нису вратили на постоље ни на једном великом такмичењу.



Наводно је тог 2. јула 1995. године у хрватску свлачионицу ушао и Шарунас Марчуљонис, рекавши да ће и они отићи са постоља, али не због рата у Хрватској, већ зато што су покрадени. Али, Марчуљонис је остао на постољу, као и цела литванска репрезентација.

Деценијама касније, селектор хрватске кошаркашке репрезентације Ацо Петровић, присетио се тог турнира и детаља када су Хрвати сишли са постоља.

"Ђорђевићеве тројке и Толиверово суђење одредили су ток финалне утакмице. И док се још играла та финална утакмица трајала је нека 'тиха дипломатија' између руководства хрватске кошаркашке репрезентације, првенствено директора репрезентације Мирка Новосела и кабинета председника Хрватске. На тој је линији практично је и донета одлука да се изађе на доделу медаља, прими бронза и онда напусти дворана", рекао је Петровић, преноси загребачки "Јутарњи лист". 

На констатацију да је тај гест негативно одјекнуо широм Европе, Ацо Петровић одговара:

"Да, али то увек треба гледати у контексту времена. Данас, 2019. године је јасно да је то била огромна грешшка и погрешна процена. Али, 1995. још је беснео рат и са те тачке гледишта тај је чин био сасвим нормалан".

То је била последња медаља Хрватске на великим кошаркашким такмичењима.

"Да, нажалост, тако је испало", каже Петровић.

Мирко Новосел, међутим, има другачију верзију приче о одласку са подијума од тадашњег селектора Аце Петровића.

"Није то нико наредио, била је то спонтана одлука играча, као одређени револт за суђење у финалу америчког судије. Нисмо то планирали. Нема ту шта много вцише да се прича...", каже Новосел.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар