Најава полуфинала Бразил - Аргентина: Кад је фудбал све...

Полуфинале Копа Америка, Бразил – Аргентина, ексклузивно на Арена спорт 1, почетак 02:30.

Фудбал 02.07.2019 | 20:02
Најава полуфинала Бразил - Аргентина: Кад је фудбал све...
Јужна Америка подрхтава...

Тло изнад Бело Оризонтеа увелико је ужарено и избацује дим а покретање лавине очекује се у ноћи између уторка и среде када на терен изађу играчи два архи ривала, две репрезентације чији сусрети представљају есенцију фудбала. 

Бразил или Аргентина? У финалу има места само за једну од ове две репрезентације.

Бреме фаворита натоварило се на плећа домаћина, односно Бразилаца који су барем до сада умели да искористе ветар у леђа који је допирао са трибина. 

Лишени помоћи Нејмара, који у последње време више ужива статус селебритија него фудбалске звезде, што заправо јесте, Бразилци су се ослонили више на колектив него на појединца. 

Такав тимски дух ипак је изнедрио индивидуални учинак једног играча, Фелипеа Кутиња. Фудбалер који је за баснословни новац прешао из Ливерпула у Барселону блиста у дресу националног тима...

На другој страни, његов саиграч у каталонском клубу Лионел Меси ни на овом турниру не успева да покаже фудбалском умеће и знање у дресу Аргентине. Бар не онакво по којем га препознају у целом свету и најпосле недостојно за играча који спада у ред најбољих свих времена.

Овогодишња Копа Америка је можда и последња шанса да Меси уради нешто велико са "гаучосима".

Нема сумње да нас очекује прави фудбалски рат јер увек је тако када играју Бразил и Аргентина. Кроз историју дуели ове две репрезентације обиловали су тензијама, контраверзним потезима, инцидентима али и фантастичним фудбалским чаролијама и дуелима неких од највећих фудбалских генија.

Меч се игра у Бело Оризонтеу, попришту једне од највећих трагедија "Селесаа". Тешко да ће икада из главе навијачи "кариока" моћи да избаце пораз у полуфиналу Светског првенства 2014. године када су их Немци понизили резултатом 7:1. 

Слаба, али каква таква утеха за Бразилце била је та што су управо Немци онемогућили Аргентину да у финалу истог такмичења на њиховој територији, на њиховој Маракани подигну "Свети грал". 

Аргентини је такође измакао трофеј Копа Америка у претходна два покушаја. Оба пута, успешнији је био Чиле, који и ове године има велику прилику да се домогне утакмице за пехар, уколико у другом полуфиналном дуелу буде успешнији од Перуа. 

Коначно, сви љубитељи фудбала изузев оних у Чилеу и Перуу вероватно су навијали да вечерашњи дуел Бразила и Аргентине гледају у финалу Копа Америка. Али не, вечерас у полуфиналу ћемо присуствовати драми, навијачким уздасима, осмесима, сузама...

Рано ујутру по средњеевропском времену Зелени континент добиће првог финалисту овогодишње Копа Америке. 

Директан пренос највеће фудбалске представе на свету у 2019. години, изузимајући финале Лиге шампиона, емитује се ексклузивно на програму Арена спорт 1, са почетком у 02:30.

Док ишчекујете почетак утакмице, ево неколико статистичких података и занимљивости које је припремио коментатор Арена спорт Ненад Миловановић, који ће вечерас седети у коментаторској кабини и заједно са милионима фудбалских поклоника коментарисати дешавања са стадиона у Бело Оризонтеу. 

ЗАНИМЉИВОСТИ:

- Селекције Бразила и Аргентине сусреле су се 32 пута на турниру Копа Америка. Успешнији су "гаучоси" који су славили 15 пута наспрам девет тријумфа "кариока". 

- Ова два национална тима укупно су кроз историју одиграли 105 међусобних сусрета и ту су овогодишњи домаћини успешнији јер су 42 пута терен напустили као победници. Аргентина са друге стране има 38 победа над највећим ривалом.

- Занимљиво је да "Селесао" никада није изгубио такмичарски дуел на тлу вечерашњег противника. 

- Последњу победу над Бразилом као гост, Аргентина је остварила у пријатељском одмеравању снага 1998. године. Ако је уопште могуће да ова два национална тима играју пријатељски сусрет. 

- У претходних пет међусобних дуела на Копа Америка Бразил не зна за пораз од Аргентине. А у последњих 13 утакмица са "гаучосима" изгубио је само две.

- Бразил је елиминисао Аргентину у свакој од претходне четири утакмице одигране на Копи. Било је то у четвртфиналима одиграним 1995. и 1999. године, и у финалима 2004. и 2007. године.

- Бразилци су изгубили два од укупно десет одиграних такмичарских сусрета одиграних у Бело Оризонтеу. Један од тих пораза уједно је и најтежи у историји. У полуфиналу Мундијала 2014. године, Немци су савладали домаћина са невероватних 7:1.

- Аргентина је у последњих пет полуфиналних сусрета имала максималан учинак када је Копа Америка у питању. То исто су учинили и Бразилци у претходних шест полуфинала.

- У досадашњем току турнира Бразил је упутио највише удараца ка голу ривала, чак 84. Што се појединачног учинка тиче, предњачи такође Бразилац, Филипе Кутињо са чак 29 покушаја. Поређења ради, Меси је шутирао 17 пута.

- У изостанку Нејмара, највећа звезда турнира, Лионел Меси, постигао је четири гола против Бразила, међутим, сва четири на пријатељским сусретима. 

- У актуелном тиму Бразила три играча су погађали мрежу "гаучоса": Кутињо, Миранда и ветеран Дани Алвес.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар