Калдерон: Србија има сјајну генерацију!

“Србија има тим који је сигурно међу три најбоља на Мундобаскету”, тврди прослављени шпански кошаркаш Хозе Калдерон.

Кошарка 02.07.2019 | 19:05
Калдерон: Србија има сјајну генерацију!
Кошаркаш Детроита у интервјуу за “Независне новине” говорио је о предстојећем Свјетском првенству у Кину, гдје Србију види међу главним фаворитима за освајање медаље.

Калдерон је са репрезентацијом Шпаније освајао медаље на свим такмичењима, осим на Олимпијским играма.

На посљедња два Мундобаскета Шпанци нису успјели да освоје медаљу, али 2006. године освојили су злато, када је Калдерон биоо један од главних полуга тима..

Мундобаскет у Кини биће прилика да се прекине тај пост и да се екипа Серђа Скариола бори за побједничко постоље.

“Очекујем да се Шпанија бори са осталим фаворитима за једну од медаља, али морамо да знамо да то неће бити нимало лаган задатак. Конкуренција је веома јака", рекао је на Калдеро за “Независне новине”.

Главни фаворит је, наравно, репрезентација САД, а многи сматрају да би селекција Србије могла чак да помрси рачуне “дрим тиму”.

"Мислим да, уколико Србија буде имала на располагању све најбоље играче, имају тим који је сигурно међу три најбоља на Мундобаскету. Имају стварно добру генерацију играча", истакао је Калдерон,

Он је већ 14 година у НБА, а прошле сезоне играо је за Детроит, са којим је испао већ у првој рунди плеј-офа од Милвокија. Шпански кошаркаш, ипак је задовољан сезоном.

Хозе Калдерон је у једном тренутку имао потписан уговор са Голден Стејтом, али никада није заиграо за њих. Члан тог тима је био само два сата. Голден Стејт је одлучио да раскине уговор јер им је на крају требало појачање на другој позицији, а писало се да је Шпанац за та два сата зарадио 400.000 долара. 

"То није истина. Нисам узео новац јер ја једноставно нисам такав. Послије сам прешао у Атланту и уопште нисам узео паре од Голден Стејта. То се све тако десило зато што се повриједио Кевин Дурент и морали да ангажују некога на његовој позицији, то је то", рекао је Калдерон.

"Уопште нам нису дали много шансе, били су бољи. Посљедњих неколико мечева у сезони смо одиграли без Блејка Грифина и нисмо могли на прави начин да се такмичимо са Милвокијем. Лично сам задовољан што смо се пласирали у плеј-оф. То је био циљ ове екипе на почетку сезоне. Ово је за мене била 14. сезона у НБА и то је велики подвиг због којег сам јако задовољан", поносан је био легендарни шпански кошаркаш.

Његов бивши клуб, Торонто Репторс протекле сезоне остварио је историјски успјех и освојио прстен., што према Калдероновом мишљењу није изненађење.

"Искрено, то за мене и није неко велико изненађење. Направили су сјајан посао ове године и играли су одлично. Пун погодак су направили са свим трејдовима које су направили у току сезоне", рекао је он.

Осим Детроита и Торонта, Калдерон је у богатој НБА каријери играо за Далас, Њујорк, ЛА Лејкерсе, Атланту и Кливленд. Иако није освојио прстен, каријера за респект.

"Веома је тешко играчима из Европе да толико остану у НБА, али ако си спреман да радиш напорно онда то можеш и да оствариш. На крају крајева, то је кошарка и само ти треба времена да се навикнеш на темпо у НБА", рекао је 37-годишњи Шпанац, који планира да заврши каријеру у најјачој лиги свијета.

"Каријеру ћу завршити у НБА. Надам се да ћу имати прилику да играм и наредне године".

Калдерон већ има покренут бизнис за "пензионерске дане",  фарму свиња, а иако се тај посао успјешно развија, кошарка ће му увијек бити на првом мјесту.

 "Мој посао ће сам да се брине за себе. Што се мене тиче, ја ћу учинити све да на неки начин останем у кошарци", закључио је Калдерон у интервјуу за "Независне новине".

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар