Анализа: Ко, ако не Калинић и Недовић?

Краћи списак селектора говори нешто и о томе ко би могао да се нађе међу 12 путника за Кину. . . .

Кошарка 01.07.2019 | 23:50
Анализа: Ко, ако не Калинић и Недовић?
Одлука селектора Александра Ђорђевића да кроз први филтер на листи кандидата за Мундобаскет не “провуче“ Николу Калинића и Немању Недовића изазвала је снажну реакцију и поларизовала кошаркашку Србију.  Иако се званично не могу чути речи селектора и двојице кошаркаша, у јавности се увелико спекулише о разлозима оваквог, радикалног потеза.

На одговор ћемо вероватно морати да сачекамо до првог окупљања националног тима, заказано за 18. јул, када ће се шеф струке сигурно обратити јавности. До тада широј кошаркашкој јавности остаје да нагађа. Док се чекају прве изјаве из стручног штаба Србије, можемо ипак да покренемо једну другу полемику. Наиме, после скраћења списак на 18 имена, а на основу тога кога нема, можемо да претпоставимо и како ће изгледати коначан списак од 12 путника у Фошан.

Наравно, све малтене полази од изостанка Николе Калинића. Његовом елиминацијом Србија је изгубила озбиљног играча на позицијама крила и крилног центра, где је Калинић у већем делу јавности био виђен као прва замена Немањи Бјелици. На том месту га је, уосталом, Жељко Обрадовић неретко користио због леђне технике, физичке снаге, енергије, покретљивости и начина размишљања.  Калинић је играч који је чврст у контакту, не плаши се дуела и уз шут на којем је радио интензивно током прошлог лета могао је да буде и те како употребљив на позицији четири, где је конкуренција реално најслабија.

Посебно зато што је извесно да пут Кине неће кренути Милан Мачван. Јер...

“Милан Мачван ће од првог дана бити са нама, на припремама. Радиће колико може. Моја идеја је да прође кроз све припреме са нама, до неког 4. или 5. августа, јер то ће му бити припреме за клупску сезону. Без обзира на то колико ће он физички бити спреман, играч који излази из једне тако озбиљне повреде, нажалост не може да буде на свом нивоу на Мундобаскету“, изјавио је Александар Ђорђевић два дана пошто је објавио шири списак.

Ко дакле остаје на позицији четири уз Бјелицу, чини се сигурног учесника Мундобаскета?

Стефан Бирчевић рецимо. Он је неко ко је увек био веран Србији, ма какве околности биле. После Калинићевогискључења са списка, његове шансе да се нађе у авиону за Далеки исток расту. Мада то не значи са сигурношћу да ће Бирчевић бити у тиму, јер би Калинићеву улогу играча који покрива места на три и четири могао да понесе и Владимир Лучић. Један од најзаслужнијих за Бајернову одбрану титуле у Немачкој и један од потписника сребрног похода у Истанбулу има готово све потребне квалитете да понесе тај терет. С тим да је Калинић ипак потпуно искристалисан играч за тај позив, поготово гледајући филозофију Александра Ђорђевићаи тренутне кошаркашке околности. Лучић се много боље сналази као крило с великим енергетским капацитетом и чистим атлетским предиспозицијама.

Свака одлука са собом повлачи одређена померања. Ако Лучић буде одрађивао задатке и на крилном центру, да ли то значи да је Марко Симоновић сигуран путник или би чак Драган Милосављевић, који у Малаги игра тројку код Луиса Казимира, могао да буде то друго крило? Да ли ће можда ићи обојица, или ће Ђорђевићможда направити рез па повести Дејана Тодоровића као залог за будућност? Не треба заборавити да је Тодоровић, као и Мачван, неко ко се донедавно опорављао од повреде предњих укрштених лигамената и да је тек пред крај сезоне добио могућност да заигра у дресу Мурсије. Али, имао је више времена за индивидуални рад и припреме ће дочекати у бољој позицији од Мачвана... Све ће, на крају, одлучити тактичка замисао стручног штаба, али после оваквог реза могућности су различите...

Немања Бјелица свакако ће бити први и главни ослонац Србије у улози крилног центра. Он је благо Орлова. Страшан играч, коме је Мајка природа подарила могућност да на терену буде све што пожели. Апсолутно све. Од плејмејкера, до центра у “смалл-балл“ постави. Сезону за нама провео је у Сакраменту, где је био класична “стреч“ четворка (шири противничку одбрану и напада је шутем са дистанце). После година лутања и муке у Минесоти, направио је потез каријере што је прихватио позив Влада Дивца да се пресели у срце Калифорније и не занемари НБА каријеру где је, испоставило се, имао шта да каже. Зато му је протекла такмичарска година била најбоља с оне стране Атлантика.

У репрезентативној опреми га на великим такмичењима није било још од Европског првенства у Немачкој и Француској, мада јесте био ту у септембарским квалификацијама за Мундобаскет. Ако га здравље послужи, имаће шансу да опет постане прва виолина репрезентације и њена покретачка снага.

Прецртавање Недовића осетиће се због одсуства вероватно и најјачег атлетског аспекта у српском тиму, искуства, као и чињенице да може да одради посао на обе бековске позиције, али делује да су повреде учиниле своје. Србија у овом тренутку има валидне замене за њега и све су очи сада упрте у Марка Гудурића.

На крају, али не и најмање битно, остаје отвореним питање у рекету, пошто у овом тренутку заиста не делује да ће селектор Ђорђевић повући потез с Мундобаскета 2014. и на такмичење повести четворицу центара. Иако је на тренутној листи, Огњен Кузмић дуго није у такмичарском ритму због бројних повреда, а не треба заборавити колико је конкуренција на петици јака са главним играчем Денвера и четвртим у трци за МВП награду у НБА (читај: Никола Јокић), офанзивно најјачим оружјем у рекету (читај: Бобан Марјановић), једним од најбољих центара у Европи (читај: Никола Милутинов), те најискуснијим од свих њих и неко ко је сталним путовањима из далеке Кине жртвовао себе како би помогао Србији у квалификацијама (читај: МирославРадуљица). Мудра глава би рекла да ће уз Кузмића отпасти још један центар. То је објективно виђење ситуације с ове дистанце, што не значи да се иста неће променити.

Први циљни датум је 18. јул. Тада ће, ако не и раније, Србија добити закључак који чека. Од тог дана, па све до 15. септембра мисли искључиво морају да буду усмерене на Пекинг и медаљу...

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар