Биће мјеста и за придошлице у СНСД

На тапету је и Центар за сјеменско – расадничку производњу у Добоју и то због преслагивања унутар СНСД у овом граду. Актуелни директор Никола Милићевић, кадар „старог СНСД“ и фаворит Уроша Гостића, уступиће мјесто човјеку из „новог СНСД, односно такозване Обренове групе. Још се шпекулише кога би Обрен Петровић могао инсталирати на ту позицију.

Република Српска 30.06.2019 | 09:33
Биће мјеста и за придошлице у СНСД
У три шумска газдинства смјене директора су већ спаковане, а није искључено да ће у страну бити гурнут и донедавни в.д. директора предузећа СНСД Зоран Стојчић, тврде извори Српскаинфо.

Мада се у кадровским комбинацијама помињу готово искључиво инжењери шумарства са дугогодишњим искуством, за директорске позиције није пресудна њихова стручност, него страначка припадност. Наиме, након што је у априлу за генералног директора „Шума РС“ именован Славен Гојковић, фаворит предсједника Социјалситичке партије Петра Ђокића, настављена је рововска борба коалиционих партнера за подјелу колача у предузећу које располаже највећим природним ресурсом Српске.

Уз социјалисте, којима већ традиционално у подјели плијена увијек добију „Шуме РС“, свој дио колача траже и владајући СНСД, Павићев ДНС, који се недавно озбиљно вратио у игру, те „нове“ снаге: Чубриловићев Демос и такозвана Обренова група, или нови добојски СНСД.

Како наводе наши извори, Стана Кузмић (ДЕМОС), која је у которварошку шумарију стигла из Секретаријата Владе РС,  као прелазно рјешење, неће још дуго бити в.д директорка Шумског газдинства “Врбања” Котор Варош.

Ипак, на ово мјесто се неће вратити ни претходно смијењена директорка Далиборка Керезовић-Дамјановић, лидерка локалног ДНС, упркос судској пресуди којом је утврђено да је њена смјена била нелегална.  Подсјећамо, Керезовић-Дамјановић је након прошлих избора експресно смијењена, након што ју је лично Милорад Додик оптужио да је у кампањи радила против њега.

-Сада се за ово мјесто боре СНСД, чији је кандидат за директора шумарије, наводно, Милан Васиљевић, и Демос, који је бацио око на ту фотељу – каже извор Српскаинфо близак локалној заједници.

Смјена се спрема и у Шумском газдинству Рибник, једном од шумом најбогатијих у РС, које је прошлу годину завршило у минусу од 637.000 КМ.  То је, тврде упућени, први пут у посљедњих 16 година да ово газдинство послује с губитком.

Ову цифру су потврдили и у управи “Шума РС”, уз објашњење да је тај губитак исказан из техничких разлога, те да је у овој години ШГ Рибник “сустигло производњу дрвних сортимената и успоставило редован процес планиране производње.

Ипак, актуелном директору Жељку Вишекруни се озбиљно дрма фотеља, а замијениће га неко од кадрова СНСД. Вишекруни се, уз губитке, на терет стављају и наводне везе са пиланама које извозе грађу у ЕУ, али и мобинг над радницима.

Милан Вуковић, који је годинама био предсједник синдиката у овој шумарији, тврди да приче о недозвољеном извозу „нису тачне“, али да је мобинг и неправду осјетио на својој кожи.

Четири године су ме малтретирали тако што ми нису дали ништа да радим, сједио сам за празним столом, а инжењер сам шумарства са 35 година искуства. Тужио сам предузеће, али сам изгубио на суду, иако су вјештаци утврдили мобинг – каже Вуковић и додаје да је правосуђе у РС „дно дна и бастион неправде.“ 

Из управе Шума су потврдили да је прошлу годину са губитом од око 24.600 КМ завршило и ШГ “Оштрељ Дринић”, због чега је крајем 2018. “разријешен директор и именован нови вршилац дужности”.

Али све су прилике да се ни нова в.д. директорка, Слађана Бањац, неће дуго задржати у фотељи, јер су они који одлучују незадовољни њоме.

На тапету је и Центар за сјеменско – расадничку производњу у Добоју и то због преслагивања унутар СНСД у овом граду. Актуелни директор Никола Милићевић, кадар „старог СНСД“ и фаворит Уроша Гостића, уступиће мјесто човјеку из „новог СНСД, односно такозване Обренове групе. Још се шпекулише кога би Обрен Петровић могао инсталирати на ту позицију.

Неће ово бити крај, кад ријеше ова газдинства, сљедећа је на реду шумарија у Палама – наводи извор Српскаинфо близак менаџменту „Шума РС“ на Сокоцу.

Кадровских промјена ће, по свему судећи, бити и у главној управи „Шума РС“. Генерални директор Славен Гојковић, те његови први сарадници, комерцијални директор Раденко Лакетић (СНСД) и директор производње Милан Тепић (ДЕМОС) могу бити мирни. Међутим, у ову укрштеницу се, тврде наши извори, не уклапа Зоран Стојчић (СНСД), донедавни в.д. генералног директора, а данас директор за план и анализу.

– Гојковић и Лакетић имају намјеру да предузеће доведу у ред, па би да склоне Стојчића, који се доводи у везу са неким сумњивим радњама, наводно и са фирмом „Шилинг“ из Рибника, пиланом која предњачи у извозу дрвних сортимената у ЕУ – каже наш извор.

Ситуација у „Шумама РС“ је напета већ мјесецима. Тако је у априлу избила афера у којој је откривено да је директор Шумског газдинства „Вучевица“ у Чајничу, Неђо Машић, снимао и прислушкивао раднике да би их уцјењивао.

У вријеме кад је ова афера избила у јавност, Зоран Стојчић је био в.д. директора “Шума РС”. Ни тада, као ни сада Стојчић није одговарао на позиве новинара Српскаинфо.

Да му је ситуација у „Шумама РС“ трн у оку признао је и премијер Радован Вишковић, који је још у експозеу, приликом преузимања власти, поручио да ће се озбиљно позабавити овим јавним предузећем.

(Српскаинфо)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

исидор

30.06.2019 08:09

Можете да радите шта год хоћете али народ вам више невјерује све одлази, искористили сте и осиромашили народ за будуће генерације...само народе памет углаву ником више невјерујте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

123

30.06.2019 09:10

ПРЕСЛАГУЈТЕ ПО ПАРТИЈСКИМ КЊИЖИЦАМА, А ЗНАЊЕ НИЈЕ ПОТРЕБНО. ОСТАДПШЕ ВАМ ПУСТИ ФАКУЛТЕТИ, ШКОЛЕ, КОЈА БИ БУДАЛА СЕ ШКОЛОВАЛА У СНСД. ОТВОРИ ТЕ ШКОЛУ СНСД ПО УЗОРУ НА ОНУ У КУМРОВЦУ. ГРОБАРИ И ФЕКАЧИЈЕ.

Name

Ре

30.06.2019 09:25

Мени у Добоју је битно да је на чело дошао распоп Јеринић и да ће сад са Додиком и Цвијановићком добро уновчити земљу у Станарима.

Name

Ре 123

30.06.2019 09:59

Посебно школе за секташе из СНСД, одличан приједлог.

Name

Јаффа

30.06.2019 08:20

Све патриоте, до задње марке и задњег кубика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

30.06.2019 22:54

Патриоте на батерије (ресурсе).

Name

Марш

30.06.2019 13:45

Гадови једни, смучили сте се више и Богу и народу. За коју годину ставићете катанац на РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

30.06.2019 14:20

Ма има шуме..... Јел битно ко руководи? Сјеци редом што вриједније сортименте, пусти узгој и заштиту, само експлоатација!!! Плус толериши извођачима све да поломе, обарају низ брдо, газе куд хоће... Па није нам то од дједова остало ваљда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нанс

30.06.2019 19:19

Ста би са Машицем,покро паре и смијењен,бас добра дрзава .Дао мало и Додику да мозе са халикоптером доци у Цајнице на свадбу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

30.06.2019 19:38

Србац шумар висе зарадјују нег доктор толико имали ико да се запита позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

30.06.2019 22:52

Док је сјеце, бице и балвана.

ОДГОВОРИТЕ