Прве жртве врућине у Италији

Најмање три особе страдале су због великих врућина у централном и сјеверном дијелу Италије, док је у Милану за 35 посто повећан број особа које се болницама и здравственим установама обраћају због тегоба насталих усљед високих температура.

Свијет 29.06.2019 | 18:45
Прве жртве врућине у Италији
У том граду је значајно повећано и кориштење електричне енергије због рада клима-уређаја, због чега повремено долази до „замрачења“ продавница и ресторана, преноси Реутерс.

Са друге стране, стотине ватрогасаца боре се са пожарима на југу Француске, посебно у покрајини Гард, гдје је регистровано чак 45,9 степени и гдје је изгорјело око 600 хектара земље и уништене десетине кућа и возила, како тврде надлежне службе.

У гашењу пожара учествује 700 ватрогасаца и 10 авиона, а затворено је неколико путева.

Француски медији пренијели су да је један мушкарац ухапшен због изазивања пожара у Гарду.

У Паризу је, такође, измјерена рекордна температура у овој години, а власти су издале забрану вожње старијих аутомобила како би се бар мало сузбило загађење изазвано врућинама.

Широм Шпаније забиљежене су веома високе температуре од 43 степена у појединим подручјима.

У 40 од укупно 50 шпанских регија на снази је црвени метеоаларм, док се разматра проглашење екстремно ризичног стања у седам регија.

На сјевероистоку Шпаније, у Гирони, температура је достигла 43,9 степени, док је каталонска влада саопштила да је успјела обуздати 90 посто пожара који су захватили више од 60 квадратних километара земљишта у сјевероисточној покрајини Таррагона.

Како је наведено, активна су још два пожара у централном дијелу Толеда.

И у Великој Британији данас је најтоплији дан од почетка године, са температурама које достижу 35 степени.

Свјетска метеоролошка организација саопштила је да је 2019. година на путу да буде најтоплија година, док би период од 2015. до 2019. године био проглашен за најтоплији петогодишњи период.

Та организација је навела и да је топлотни талас који је погодио Европу, „апсолутно досљедан“ екстремима који су повезани са утјецајем емисије гасова у условима "стаклене баште", преноси Ал Јазеера.

(Фена)

Коментари / 0

Оставите коментар