Хоће ли Абаз бити изручен БиХ

Абазов бијег поново указао на мањкавост у раду бх. безбједносних агенција.

Босна и Херцеговина 29.06.2019 | 17:29
Хоће ли Абаз бити изручен БиХ
Међународна полицијска агенција Интерпол по наредби Суда БиХ расписала је потјерницу за 39-годишњим Зеничанином Адисом Абазом, који је прије осам дана ухапшен у Њемачкој због повезаности с терористичким нападом у Паризу 2015. године, сазнаје „Дневни аваз“.

Промет дрогама

Потјерница је расписана због кривичног дјела неовлаштеног промета опојним дрогама, за шта је Тужилаштво БиХ Абаза оптужило у марту ове године.

Но, неколико мјесеци раније он је побјегао из наше државе илегално преко границе у Њемачку, гдје се крио свих ових мјесеци у једном унајмљеном стану. У Дрездену је ухапшен по потјерници белгијске полиције и сумње у незаконит промет наоружањем, због чега га ова држава сада и потражује.

Абаз је, како смо и објавили, трговац војном опремом и наоружањем и доводи се у везу с тим да је терористима који су у Паризу убили 150 људи продао „калашњикове“. На једној од пушака нађен је његов отисак.

Због расписане потјернице Суда БиХ, сада постоји итекако основ да се тражи његово изручење БиХ, без обзира  на то што чека изручење Белгији.

Разлог томе је што је Абаз држављанин наше земље. Према процедури, Њемачка је дужна обавијестити Интерпол Сарајево о хапшењу, а та агенција Суд, који онда од Министарства правде БиХ захтијева даљње кораке.

Овај Зеничанин уско је повезан с трговцем оружјем Николасом Грбешом, којег власти у Белгији повезују с нападачима на бриселски аеродром 2016.

Занимљиво је да је Грбеша ухапшен у новембру прошле године у БиХ, неколико дана прије  него што је Абаз побјегао из државе. Али, Грбеша је у екстрадиционом поступку изручен Белгији, у којој се налази у притвору.

 Криминални досје

Криминални досје

Његово хапшење, али и прије тога Абазов бијег, открили су нове сигурносне пропусте у раду полицијских агенција у нашој земљи. Грбеша, који има хрватско држављанство, ухапшен је тек након што се мјесецима крио у Сарајеву, док је Абазов бијег поново показао мањкавост у сигурносном сектору. Поготово што је Абаз особа с дебелим криминалним досјеом.

Њемачка полиција због повезаности с терористичким нападом у Паризу 2015. године званично води истрагу против три држављанина БиХ која су ухапшена у два одвојена случаја у Дрездену.

Како је склопљен мозаик

Осим Зеничанина Абаза, који је, како смо и објавили, ухапшен због сумње на потицање на терористичке активности, истрага се наводно води и против бх. држављана који су ухапшени у фебруару у Дрездену с аутомобилом пуним ручних бомби.

Полиција у Њемачкој због истраге није открила њихов идентитет. Ова два случаја итекако су повезана и на основу хапшења ових држављана БиХ њемачке власти су склопиле мозаик о трговини оружјем, преноси Аваз.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Будала као и ти

29.06.2019 15:40

А шта ће нам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не Тразите Ђавола,

29.06.2019 16:30

нека му тамо суде, не правите пометању међу народом .

Name

Аман..

29.06.2019 15:59

Стиже Абаз у БХ-а, а жандармерија још није формирана у РС-а. Још интервентна није преименована у жандарско. Какав безбједносни изазов..!! Достојан хорске кукњаве прецедавајућег, прецедника, премијера, спикера скупштинског, министра полицијског ..етц етц... Народе збијај се, и сабирај се..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобода народу!

29.06.2019 16:10

Када је Тегелтија просао поткивање мозе и Абаз рекетирање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

29.06.2019 16:53

Ко правда абасове поступке исти је, Неможесе терориста који се бави трговином дрогое и оружјем скојим је убијено велики број недужних људи поредити са тегелтијом и другима.

Name

Ре Дора.

29.06.2019 23:09

А кога Тагелтија стити? Исте такве какав је тај идиот сверцере орузјем ,дрогом , убиствима И ко зна цим.