Црнадак: Треба формирати власт

Потребно је што прије формирати власт у БиХ, рекао је министар иностраних послова у Савјету министара БиХ, Игор Црнадак истичући да тај процес, праћен политичким тензијама, предуго траје.

Босна и Херцеговина 29.06.2019 | 17:13
Црнадак: Треба формирати власт
Власт у БиХ још није формирана. Одговорност је прије свега на три странке које су тај процес започеле и већ формирале руководство Парламентарне скупштине БИХ, али је сада неопходно да се тај процес доведе до краја, рекао је министар иностраних послова у Савјету министара БиХ, Игор Црнадак.

“ПДП не учествује у разговорима, ни на који начин не доводи у питање нити ствара препреке, позивамо да се тај посао заврши што прије”, рекао је Црнадак.

Што се тиче финансирања БиХ, оно није угрожено, тврди Црнадак:

“Ми ћемо у уторак имати сједницу Савјета министара БиХ, то је на дневном реду, ја вјерујем да ће то проћи. Међутим, и ако се те тромјесечне одлуке не усвоје постоји механизам који по Уставу обезбјеђује континуитет финансирања на бази буџета из претрходне године. Ја не видим разлог зашто Предсједништво БиХ не би урадило свој дио посла и буџет који је Савјет министара БиХ утврдио и послао Предсједништву сада не би они конципирали као свој приједлог и упутили га у Парламент. Ко зна можда га Парламет и усвоји”.

Говорећи о пропуштеном року за именовање делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе, Црнадак је рекао да је то велика штета и због угледа у тој организацији али и због будућих потеза на европском путу. Подвукао је да тај процес нема никакве везе са процесом формирања Савјета министара.

“Подсјећам још једном, исте странке које данас праве око тога проблем, 2010. године када је Никола Шпирић био предсједавајући, кад власти није било 16 мјесеци, најнормалније су формирале делегацију за Савјет Европе и радиле у тој организацији. Ради се о лицемерном приступу и због таквог понашања сви трпимо штету”, категоричан је Црнадак.

Што се тиче сарадње са НАТО и посебно провођења МАП-а рјешење је пронаћи начин како испоштовати међународне обавезе и заштити интересе Републике Српске, поручио је Црнадак.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

1+1+3=113%

29.06.2019 16:14

БиХ се боље сналази у анархији него са формираном власти. Ово указује да је ентропија система велика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уја

29.06.2019 16:38

Па формирај је ти са СДА и СДС и СДП има ли иста природније од тога да муслимани и пробосанци заједно формирају власт???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

29.06.2019 20:12

Немој тако, па и најзадртије србенде додју у федерацију на дневницу, и нико не види проблем. Тај твој став је мозда имао смисла 1994, али данас не.

Name

Мила

29.06.2019 19:02

Ко це да формира власт кад то ником не одговара??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

29.06.2019 20:20

Ако мозете формирајте без побједника у Републици Српској само неби вам био у кози.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прво

29.06.2019 22:37

потписати МАП па онда СМ!!!

ОДГОВОРИТЕ