БиХ: Од пописа изгубили милион људи

Демографски слом Босне и Херцеговине, нажалост, је чињеница. Радно способни у великом дијелу напустили су земљу у потрази за бољим животом, већом платом и свим другим условима које овдје нису могли добити.

Босна и Херцеговина 29.06.2019 | 15:03
БиХ: Од пописа изгубили милион људи
Иако се у посљедње вријеме привредници труде нешто већим платама задржати преостале у земљи, и даље се ради о мизерним бројкама да би неког ”приковали” за радна мјеста и да би осјетили сигурност, пише Вечерњи лист.

У посљедње двије године, ФБиХ је напустило чак 620 доктора, просјечне старости 57,8 година, што практички значи да губимо оне најискусније. Број би могао бити и већи јер одређени број доктора по окончању факултета одмах одлази из државе, без да се пријави у Љекарску комору, а најгоре је што одлази и онај кадар који би за 10 – 15 година треба преузети здравствени систем.

Као најчешћи разлог за одлазак из БиХ доктори наводе првенствено ниске плате и лош социјално-статусни положај доктора медицине у друштву.

Ових дана, ХМС објавио је анализу о демографском слому БиХ, а саговорник је био др Жарко Дуганџић, доцент на Филозофском факултету Свеучилишта у Мостару који, између осталог, предаје Демогеографију и Демогеографску анализу малих подручја.

Дуганџић каже да се може ишчитати како се у посљедњих пет година из БиХ иселило више од 170.000 особа. Тако да би најкраћа дијагноза тренутног стања у БиХ, према његовој оцјени, гласила: рађа се све мање дјеце, све више људи умире, радно способни се исељавају. 

– Ради се о класичном демографском слому који подразумијева: укупну депопулацију, природну депопулацију, негативан миграцијски биланс, демографско старење те просторну популацијску поларизацију – упозорава за ХМС др. Дуганџић.

Одговорио је и на питање шта би показао нови попис становништва.

– Још кад би се током пописа користила концепција де фацто или присутног становништва, показало би се да ниједног народа нема у оном броју као што је био приказан 2013 – каже Дуганџић, наглашавајући да је сигурно да у БиХ данас нема више од 2,5 милиона становника.

Рецимо, на попису из 2013. било их је нешто више од 3,5 милиона. Кад је у питању државна статистика, вјеројатно би, каже, биле вјеродостојније бројке илегалних миграната у БиХ којих је већ близу 9.000 него ли сазнања о властитом становништву.

Истиче да ће “због селективног пропуштања у западну Европу велики број миграната остати заглављен на простору БиХ”.

(Вечерњи лист)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

аналитицар

29.06.2019 13:18

Дугандзицу не нагадјај ста и колико,врло лако провјерљиво.Тразите од Њемацке,Аустрије,Словеније,Сведске податке колико је досло градјана из БиХ од пописа 2013 који су пријављени и који се запослили и добит цес вјеродостојне податке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

29.06.2019 13:53

Или је попис становништва био лажан или ова његова тврдња? Немогуће да је за непуних 6 година БиХ напустило 1 милион становника. Боље речено обадва су лажна. Изгледа да смо на попису мртве писали да су ту, а сад опет их пишемо да су нам одселили тамо негдје далеко. Али ајде биће ових миграната како и сам кажеш. Ту се слажем с тобом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

29.06.2019 14:21

Богатијим државама треба радна снага и младост. Домаћим робовласницима је потаман све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеперминт

29.06.2019 15:15

Није разлог напустања овог банана протектората само економске природе, људи зеле квалитетан и средјен зивот у нормалним дрзавама за себе и своје породице. Нико нормалан не зели да зависи од домацих политицких брабоњака и њихових зунзара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разваљена дрзава и друство у цјелини

29.06.2019 15:34

Па ваљда је нормално мислити о будуцности својих најмилијих! Нисмо сви неморални криминалци, лазови и убице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобода

29.06.2019 15:43

Никад се неће ни дати тачни подаци јер би се онда установило да су Срби у егалу са муслиманима по броју становника ако не чак и бројнији а то наравно не одговара сарајевској чаршији која се залаже за унитарну бих...подсјетићу само да се на попису пописују сви они који су још као наводне избјеглице отишли прије скоро 30 година. Код нас јесте негативан наталитет али нас ни приближно није отишло толико као муслимана послије рата...слажем се са неким из коментара што је рек’о да се провјери сви који су пријављени у иностранству и да се на тај начин утврди реалан број становника! А имајте на уму да је Срба у бих 2000-те било око 1,5 милиона (подаци ЦИА-е) тако баш да није могуће да се број преполовио или да нас има испод милион,као што се потенцира...

ОДГОВОРИТЕ
Name

момак

29.06.2019 16:41

јел боли кад си снсд бот...

Name

МИЛЕНА

29.06.2019 16:21

КРЕДИТИМА СМО СКОЛОВАЛИ ДЈЕЦУ,УЗ МНОГО МУКЕ И ОДРИЦАЊА.ЈЕДНО ИНЗЕЊЕР ИТ.ЈЕДНО МЕДИЦИНСКИ РАДНИК,ЈЕДНО СТОМАТОЛОГ. НИКО СТАЛНОГ ЗАПОСЛЕЊА,ЦАК РАДЕ ПОСЛОВЕ ЗА КОЈЕ ТРЕБА ОСНОВНА СКОЛА. ПРВА ПРИЛИКА И СВИ ОДЛАЗЕ ОДАВДЕ. ТЕСКО ЈЕСТЕ АЛИ ЈЕДВА ЦЕКАМ. БОЉЕ ДА ИХ ЗЕЛИМ НЕГО ДА ИХ ЗАЛИМ. ТОЛИКО

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТНТ

30.06.2019 06:35

Тако је! У Бијељини само нестручна дјеца политичара добијају посао. Нико од мојих предака није ишао за послом из Бијељине, али моја дјеца, високообразовани, су отишли у иностранство, јер овдје нису могли добити адекватан посао!

Name

Самерканд

29.06.2019 16:39

хттпс://yоуту.бе/49пQ-З51XСw Ово је земља, дали вриједи да се за њу уради несто конкретно по питању ових горе сто су као Власт?

ОДГОВОРИТЕ