Споразум о клими, али без САД-а

Земље чланице групе Г 20, најразвијенијих земаља свијета, постигле су у суботу у Осаки споразум о клими, али у њему, као и на претходна два суммита, не учествују Сједињене Америчке Државе, објавиле су француски и њемачки представници на самиту.

Свијет 29.06.2019 | 12:14
Споразум о клими, али без САД-а
"Усвојен је текст о клими", сазнаје се из окружења француског предсједника Емануела Макрона прије завршне сједнице и затварања скупа Г20.

Овај споразум, у формату 19+1, реафирмише подршку 19 земаља, укључујући Кину, Француску и Њемачку, великом споразуму против климатских промјена, потписаном 2015. у Паризу, из којег су се Сједињене Америчке Државе повукле 2017.

Споразум на самиту у Осаки је постигнут у суботу ујутро након дугих преговора које је отежавала намјера САД-а да блокира декларацију на исти начин како је то учинио и кад су биле у питању декларације Г20 из Хамбурга 2017. и Буенос Аиреса 2018., објавило је француско предсједништво.

Посљедњих дана спомињала се могућност да неке од великих земаља разматрају могуће повлачење из споразума приближавајући се америчким позицијама, али француско предсједништво објавило је да је свих 19 земаља "потврдило своју подршку споразуму из Париза".

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је у суботу како се група Г20 у Осаки везано уз климу сложила око текста врло сличног оном годину дана раније, након посебно тешких преговора.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Какав

30.06.2019 17:40

Је то споразум за некога вази, а за некога не вази .... ???

ОДГОВОРИТЕ