"Прекид ватре" у трговинском рату

Кина и САД су се вратиле “на прави пут” ка постизању трговинског споразума, изјавио је данас амерички предсједник Доналд Трамп послије састанка са кинеским предсједником Си Ђинпингом у Осаки, јавља АП.

Свијет 29.06.2019 | 11:47
"Прекид ватре" у трговинском рату
Он је рекао након састанак на конференцији за новинаре да неће за сада уводити најављиване нове царине на кинеску робу. Како је истакао, трговински преговори се настављају.

– Нец́емо додати нову огромну суму од 350 милијарди долара (вриједну робу) која би могла бити опорезована или оцарињена. Не радимо то, радиц́емо с Кином на томе гдје смо стали да видимо можемо ли да направимо договор. Кина ц́е се консултовати са нама и трошити новац чак и током преговора, за наше сјајне фармере на средњем западу и велике патриоте – јер то је оно што јесу. Кина ц́е куповати огромну количину хране и пољопривредне производе и то ц́е почети врло брзо – рекао је Трамп, преноси ЦНН.

Он је рекао да ће Кини доставити списак ствари за које желе да их Кинези купују од САД. Говорећи о састанку са Сијем, он је рекао да је био одличан и бољи него што је очекивао.

– Знамо се откако сам предсједник – рекао је Трамп и похвалио однос са кинеским предсједником. 

Агенција оцјењује да су Трамп и Си постигли договор о “новом прекиду ватре” у трговинском рату који траје већ годину дана.

САД и Кина су се договориле да “рестартују” разговоре о трговини, јавила је кинеска агенција Синхуа послије састанка двојце лидера на самиту Г20 у Осаки. Агенција додаје да Вашингтон неће увести нове санкције на увоз кинеске робе.

Трамп је новинарима рекао да су он и Си у Осаки имали “веома, веома добар састанак”, који је испао бољи него што се очекивало, преноси АП.

Уочи састанка предсједник САД је рекао да је отворен за трговински договор са Сијем који би био “монументалан”.

– Вријеме ће рећи. Мислим да смо веома близу – рекао је Трамп, пренио је Ројтерс.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Даре

29.06.2019 17:34

Чак и Кина се повлачи под Америчким притиском.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.06.2019 20:31

Наравно, ко је главни бадза, УСА је главни бадза....