Обновити дијалог БГ и Приштине

Београд и Приштина би за преговарачки сто требало да се врате пре локалних избора у Србији најављених за пролеће следеће године, изјавио је Метју Палмер.

Свијет 28.06.2019 | 19:12
Обновити дијалог БГ и Приштине
"Када је реч о политичким календарима у Србији и Косову, сад је отворен прозор за могућност да се врате преговорима и остваре напредак", рекао је Палмер у данас објављеном интервјуу.

"Избори су у Србији вероватно следећег пролећа и важно је да се преговори наставе пре, јер изборни циклус то отежава", додао је он.

 "Таксе које је Косово увело на производе из Србије и Босне и Херцеговине би требало укинути и наставити дијалог", изјавио је Палмер.

Он је рекао да се "нада да две стране могу постићи договор о пуној нормализацији и да ће се то десити што пре, али не бих давао неке временске оквире за то".

Све зависи од тога колико ће обе стране бити спремне да да се прво врате преговорима, а затим да постигну споразум, рекао је Палмер за ББЦ на српском.

САД су ту, наставио је он, као партнер који подржава процес и "учиниће све да охрабре и омогуће обема странама да дођу до договора".

"То је њима у интересу, а у интересу је и целом региону, ЕУ и САД", указао је Палмер.

"Сличне поруке имао је и са терена, када је средином јуна посетио Београд и Приштину и срео се са бројним званичницима", пише ББЦ.

Током посете Косову "поручио је да је најбоље решење обострано признање, као и да је на Београду и Приштини да 'одлуче и сагласе се' да ли ће будући споразум о нормализацији односа укључити и питање демаркације граница".

Одлагање јулског састанка Србије и Косова у Паризу аналитичари из Сједињених Држава и Србије видели су као прилику да се Вашингтон значајније укључи у дијалог, бележи ББЦ.

Палмер је за ББЦ рекао да се "формат преговора" вероватно неће мењати и да Вашингтон ни на који начин није утицао на одлагање састанка у Паризу.

"Америка подржава тај процес, ми нисмо део преговора, али подржавамо дијалог који ЕУ предводи од самог почетка", изјавио је он.

Изнео је да су представници Сједињених Држава обема странама саопштили ставове Вашингтона и додао да "раде са свим значајним политичким представницима и у Београди у Приштини.

"Ми охрабрујемо власти у Приштини да ураде оно што је неопходно за наставак дијалога, као што и са властима у Београду разговарамо о параметрима договора", изјавио је Палмер.

На питање ББЦ о томе да ли би пут за решавање косовског питања поново могла да буде нека међународна конференција попут Рамбујеа 1999, одговорио је да "још није време за то".

"Нисам сигуран да смо дошли до тренутка када нам је потребна међународна конференција, пошто је већ започет процес дијалога под руководством Европске Уније и он је довео до одређеног напретка", оценио је Палмер.

Палмер сматра да амерички председнички избори следеће године неће много утицати на темпо преговора о Косову.

"Не очекујем да ће избори у Америци утицати на подршку нормализацији односа Београда и Приштине - то је константа током више администрација у Вашингтону", додао је он.

ББЦ наводи да, "као и шефица европске дипломатије Федерика Могерини која се прибојава да би на Балкан могле да се врате 'мрачне силе' прошлости, па чак и конфликт, ако регион не искористи ову прилику, и Палмер увиђа да су тензије у региону подигнуте".

"Тензије воде погрешним проценама, погрешне процене могу водити насиљу, а насиље може прерасти у конфликт. Тако да, постоји забринутост, иако је Америка посвећена постизању споразума и подршци овим земљама на путу ка ЕУ", рекао је Палмер.

Тај амерички званичник који - каже ББЦ - "одлично говори српски", рекао је у интервјуу: "Супруга ми је из Београда, моја деца говоре српски, много година сам живео ту. Србију добро познајем и везан сам за њу. Много бих волео да је видим на јасном путу ка европској будућности".

(Бета)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

велико постење

28.06.2019 17:48

метју палме косово је србска аутономна покрајина косовоје србија косовоце кадатада опет б ити србија и у саставу србије косовоје србија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мет

28.06.2019 18:35

Метју Палмер нареди властима у БиХ да донесу нови закон о ВСТС и да садасњи сазив ВСТС поднесе оставку

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

28.06.2019 18:43

ЕВО НОВОГ ,,МАДЛЕН ОЛБРАЈТ,, САД ЦЕ ОН КРОЈИТ КАПЕ НА НАСИМ ПРОСТОРИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба га протјерати

28.06.2019 19:12

Довољно је погледати овог монструма и све је јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слушајте Амери

28.06.2019 21:05

КОСОВО ЈЕ СРБИЈА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косово

28.06.2019 21:06

Косово је Српско !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

28.06.2019 21:26

Прво палите па сада хоцете да гасите .Ви сте ово све замјесили КОСОВО ЈЕ СВЕТА СРПСКА ЗЕМЉА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преломити као преко кољена

29.06.2019 12:30

Па полако господине Палмер,сто сте избецили оци, цему зурба! Срби су стрпљив народ, када се Косово бранило и опстајало Америка није ни постојала, Албанија ни мала, а велика нецw никада ни постојати.Еру цемо цекати ако треба а не вјекове, да сви ви схватите да ствари не мигу ици тако накарадно. Ста ви имате са Косовом, ста цетw ви на насем прагу у насwм срцу! Гост се не зове у тудју куцу него своју и долази се позван, без орузја, без васих крвавих дарова. Вас нико није звао у српску земљу, стога такви нисте добродосли и никада нецете бити. Вас српски народ презире, са разлогом!Србија и српски народ је три пута старији и мудрији од вас.Знате да нецwтw јос дуго проводити зло, па вам се зури као и монструозним злоцинцима! То не би било никакво ријеаwњw за српски народ. Али срби су стрпљиви, правда и истина увијек побједе! Свако зло унисти само себе!

ОДГОВОРИТЕ