Сунце је све јаче

Сунце је све јаче, време све топлије, а још је много оних који праве грешке при наношењу креме за сунчање. Посебно је важно да родитељи воде рачуну о заштити од сунца, јер је дечја кожа веома осетљива и постоји опасност да касније у животу страдају због неадекватне заштите сада.

Здравље 28.06.2019 | 15:58
Сунце је све јаче
Тешко је нанети крему на децу која се стално мигоље, али морате бити упорни. Јер грешке које родитељи праве доводе до тога да дете изгори, што повећава ризик од рака кад одрасте.

Истраживање које је спровео Диснеy Јуниор УК’с Парентинг Хацкс подцаст је показало да многи не знају ни када, ни где, а ни како да користе крему за сунчање.

Британска асоцијација дерматолога даје савет за сваку од пет најчешћих грешака које родитељи праве.

Према овом истраживању, 46 одсто родитеља је рекло да нису сигурни колико често треба да наносе крему за сунчање на дете.

Крема би требало да се маже на свака два сата уколико су деца сува. А ако пливају или се играју у води, треба их мазати и чешће јер се крема скинула, саветује др Свита Реј.

За најбољу заштиту, крему би требало нанети пола сата пре него што се изађе напоље, а након 15 минута на сунцу треба поново нанети крему.

Чак и оне креме које пружају заштиту током целог дана требало би нанети два пута, у случају да је неко место на телу остало без заштите.

Чак 45 одсто родитеља сматра да од температуре ваздуха зависи да ли ће доћи до опекотина.

Опекотине од сунца су изазване УВ зрачењем, а не самом топлотом.

УВ зраци су најјачи између 11 и 15 сати, и тада треба бити у хладу али чак и тада се мора нанети крема. УВ зраци чак и када нисте директно изложени сунцу могу допрети до вас и ваше деце, чија је кожа много тања, и нанети опекотине.

Постоји 29 одсто родитеља који не стављају никакав заштитни фактор на дете, а чак 79 одсто не примењује крему ако је облачно.

Штетни зраци могу продрети чак и кроз облаке иако се сунце не може директно видети. Ово је мала изложеност, али на дуже стазе може да доведе до рака коже, пише Мирор.

Од испитаних родитеља њих 30 одсто је рекло да им је дете имало опекотине од сунца. А доктори упозоравају да чак и да се изгори само једном пре 20. године повећава шансе за рак, преноси Мирор.

Капци и пазух се најчешће прескоче, 78 одсто родитеља их уопште не намаже кремом.

Рак коже се често показује на капцима и зато је веома важно заштитити их. Наочаре за сунце које блокирају УВ зрачење и качкет могу да помогну у заштити, али свакако треба нанети крему која садржи заштитни фактор.

Чак и када је на детету гардероба, морате га целог намазати заштитном кремом, јер УВ зраци пролазе и кроз тканину.

Неки родитељи нису сигурни ни како да изаберу крему за сунчање, 24 одсто њих.

Не треба користити креме које у себи садрже заштитни фактор испод 30 и треба проверити да има заштиту и од УВА и УВБ зрака.

УВА зраци утичу на старење коже, што је чини неотпорнијом касније, а УВБ гори кожу. То може бити “пожељно“ јер се добија боја, али уколико је неко превише изложен УВБ зрацима, долази до опекотина које су опасне чак иако не боле.

Сваки тип коже има одређено време за које поцрвени, а ако дете заштитите фактором 30, то значи да ће бити потребно 30 пута дуже да кожа дође до црвенила.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар