Г20: Тензије на пољу трговине

 Уз максималне мјере безбједности у јапанском лучком граду Осаки почео је самит лидера земаља групе Г20.

Свијет 28.06.2019 | 09:59
Г20: Тензије на пољу трговине
Домаћин самита и јапански премијер Шинзо Абе лидере економски најразвијених 20 земаља свијета и челнике бројних међународних организација дочекао је у сајамском центру ИНТЕXО.

Многи лидери земаља Групе 20 изразили су током самита у Осаки забринутост због тензија на пољу трговине и ризика који оне представљају за глобалну економију, изјавио је неименовани званичник јапанске Владе.

Он је рекао да постоји ризик од негативних посљедица на глобалну трговину, усљед ескалације тензија.

"Лидери Г20 сагласили су се о потреби да група предводи глобални раст. Разговарало се о начинима суочавања са заједничким изазовима, међу којима је промовисање слободне трговине, као и о Свјетској трговинској организацији", додао је званичник.

Учесници самита позирали су за заједничку фотографију, а потом су учествоали на скупу "Дигитална економија".

Након скупа, одржана је и прва сесија самита под називом "Глобална економија, трговина и инвестиције".

По завршетку сесије лидери земаља ће на маргинама самита одржати бројне билатералне и мултилатералне сусрете, а у поподневним сатима је на распореду друга сесија самита под насловом "Иновације".

Културни програм и свечана вечера су посљедњи догађаји првог дана дводневног самита у Осаки.

Сутра ће лидери Г20 учествовати на сесијама на којима ће се говорити о положају жене у друштву и климатским промјенама.

На самиту учествује више од 30.000 особа, кључујући и више од 2.000 акредитираних новинара.

Како би током дводневног самита све протекло у најбољем реду, јапанска полиција је у Осаки мјере сигурности подигла на највиши ниво. Поред бројних лидера свјетских економија, на самиту се очекује око 30.000 гостију, а за сигурност су задужене 32.000 полицијских службеника.

Како је јавио репортер Анадолије, због одржавања самита, у најмање 700 школа у Осаки обустављена настава на два дана. Ормарићи и мјеста за одлагање отпада на жељезничким станицама ће током наредна два дана бити затворени.

Полиција је забранила кориштење дронова у периоду одржавања самита, а службени рониоци јапанске полиције ће током 24 сата обезбјеђивати и познати "Осака Тоwер", гдје ће бити уприличен и пријем за госте Самита.

Мјере сигурности примјетне су и на аеродрому Осака Кансаи, а широм града могуће је видјети и жељезне баријере око градских паркинга.

Током Самита се очекује и организовање протеста активиста за заштиту људских права, активиста за заштиту околиша, као и антиратних група. Како је најављено, полиција очекује да би могло доћи и до окупљања група које предводе јапански националисти, а који траже да америчке трупе напусте оток Окинаwа.

Постоји могућност и да протести из Хонг Конга око нацрта закона о изручењу буду пренесени и у Осаку.

Јапански званичници упозорили су грађане да се "колико је то могуће држе даље од центра града", те да умјесто приватних аутомобила користе градски превоз. Такођер је издато упозорење да је могуће да дође до кашњења у градском превозу.

Земље Групе 20 представљају 85 посто свјетске економије, 75 посто свјетске трговине и обухватају двије трећине свјетске популације.

Као земља предсједавајућа Групом 20, Јапан је припремио програм у којем су наглашене сљедеће теме: економски раст, квалитетна инфраструктура, борба против корупције, развој, запошљавање, дигитална економија, здравство и пољопривреда. У програм Г-20 за 2019. годину уврштене су и теме "учинковитост ресурса" и "морски пластични отпад".

Самит Г-20 је форум влада и централних банака 20 водећих економија у свијету које укључују Европску унију и 19 земаља - Аргентину, Аустралију, Бразил, Канаду, Кину, Француску, Њемачку, Индију, Индонезију, Италију, Јапан, Јужну Кореју, Мексико, Русију, Саудијску Арабију, Јужну Африку, Турску, Велику Британију и Сједињене Америчке Државе.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Објавио

28.06.2019 08:51

Амери свирају и воде коло остали су играци

ОДГОВОРИТЕ