Нема хране на сјеверу Косова

Готово седам мјесеци од увођења такси Приштинских власти на производе из Србије, из Косовске Митровице стижу информације ових дана да у продавницама има све мање животних намирница, посебно брашна и млијечних производа.

Република Српска 27.06.2019 | 18:04
Нема хране на сјеверу Косова
Српски званичници упозоравају да је сјевер Косова на корак од хуманитарне кризе, због несташице основних животних намирница док косовски лидери поручују да је ријеч о лажираном покушају изазивања кризе.

Према ријечима министра трговине Расим Љајића, залиха намирница има до краја ове недјеље.

Он је додао да ће држава учинити све да спријечи хуманитарну катастрофу и да ће пронаћи начин да достави намирнице за становништво.

– Наша обавеза је да становништво снабдемо храном и ми ћемо то учинити упрскос чињеници да Приштина истрајава на овим бесмисленим таксама које су на крају довеле до тога да становници на КиМ плаћају робу скупље него што су плаћали прије ових такси.

Медији наводе да постоји опасност и да продавнице од понедјељка буду затворене, наводећи да у сјеверном дијелу Косовске Митровице нема меса, саламе, брашна, млијека и млијечних производа. Алтернативни правци су затворени, тако да је велики изазов доставити српску робу на КиМ а српски привредници предвиђају трајну несташицу робе.

Предсједник Удружења привредника на Сјеверу КиМ, Радош Петровић, рекао је за Политику да су залихе брашна потрошене, тако да већ пред крај ове недјеље неће бити хлеба на полицама. Мали трговци су за портал Коссев потврдили да посљедњих недјељу дана продају посљедње залихе.

Предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је за ТВ Пинк да Приштина ради на томе да изазове сукобе и да је “неопходно наставити снабдијевање српског становништава, али и бити изузетно пажљив да нас Харадинај и остали у Приштини не увуку у ту замку, да дође до неких сукоба и да онда одговорност за све што се буде дешавало буде пребачено на нас”. 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да су Албанци посљедњих дана „пресјекли канале снабдијевања основним животним намирницама из централне Србије“. Он је истакао да ће Србија наћи начина да „дотури робу народу у јужној покрајини“.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће држава урадити све што може да обезбиједи снабдијевање грађана на сјеверу Косова и да помогне том народу колико је у могућности али није желио да износи детаље.

– Ако ме питате да ли очекујем нешто од међународне заједнице – не очекујем ништа. На западу смо увијек ми више криви јер нисмо признали независност и све друго је посљедица те чињенице. Морамо да гледамо како да помогнемо Србима и то ћемо да учинимо – рекао је предсједник Србије.

Портпарол Кфора Винћенцо Грасо рекао је да на сјеверу Косова, према сазнањима ове војне мисије, не постоји опасност од хуманитарне кризе.

Из Приштине стижу оптужбе да се ради у конструисању проблема ради изазивања панике међу становништвом, а Рамуш Харадинај је раније говорио да имају сазнања о више лица који су укључени у организацију и координисање изазивања вјештачке кризе.

Приштинске власти увеле су таксе од 10 одсто на робу из Србије још у новембру, а почетком децембра оне су увећане на 100 одсто. Та одлука је услиједила дан након што Косово није примљено у Интерпол. Укидање такси услов је Београда за наставак дијалога с Приштином.

Посљедњи састанак Београда и Приштине био је заказан за 1. јул у Паризу али је у међувремену отказан након што су Косовски званичници одбили да повуку таксу на робу из Србије.

(Блиц)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Добар

27.06.2019 17:59

Пропаганда је средство за манипулацију. Мени је јако зао народа који трпи препуцавања моћника над немоћним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.06.2019 22:31

Ово су одлицне вијести.

Name

Има рјешење

27.06.2019 19:15

Па ако им је, због те несретне таксе, скупо из Србије или БиХ нека храну и све друге потрепштине добављају из Македоније. Није далеко, а имају квалитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварно има рјесење

27.06.2019 22:40

Македоноја, Црна Гора, Грцка, Турска гдје год се окрену има свега

Name

Директ

28.06.2019 01:46

То један дио људи и ради, само навика је цудо. Осим тога не мозе се тек тако преко ноци скинути неција трзисна позиција.

Name

Аман..

28.06.2019 06:02

Овдје шверцери и криминалци пострадаше начисто..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

28.06.2019 09:38

Као боре се да се таксе укину, а Српска листа тј. СНС или АВ секта у Влади Косова. Како манипулишу и уцјењују, каква банда шта раде од јадног српског народа Српски народ у цијлом региону никад није био у горој ситуацији у својој историји, мафија влада, претиму нестанак.