Балкан - главни пут хероина

Преко земаља југоисточне Европе, међу којима је и БиХ, годишње се до западноевропског тржишта превезе хероина у вриједности око 20 милијарди долара, наведено је у свјетском извјештају о дрогама 2019. Канцеларије УН за дрогу и криминал (УНОДЦ).

Регион 27.06.2019 | 07:58
Балкан - главни пут хероина
"Балканска и сјеверна рута су главни коридори за трговину хероином који повезују Авганистан с огромним тржиштем Русије и западне Европе. Балканска рута иде преко Ирана, Турске, Грчке и Бугарске, преко југоисточне Европе до западне Европе са годишњом тржишном вриједношћу од око 20 милијарди долара", наводи се у овом извјештају. Наведено је и да је БиХ једна од земаља у којој је најчешће запљењиван екстази, те да је у њој заплијењено мање од тоне ове дроге.

УНОДЦ процјењује да глобално око 35 милиона људи пати од поремећаја узрокованих употребом дрога и њима је потребна услуга лијечења. У Извјештају се такође процјењује да број опиоидних корисника достиже 53 милиона, што је 56 одсто више у односу на претходне процјене.

Најраспрострањенија дрога на глобалном нивоу и даље је канабис, а процјењује се да га је 188 милиона људи користило у 2016. години.

И према ријечима стручњака, БиХ је у међународном промету наркотика остала и даље углавном транзитна земља преко које се одвија кријумчарење опојних дрога ка већим потрошачким центрима западних земаља.

"Поред ограничености наркотичког тржишта у БиХ, разлози за пребацивање опојних дрога даље према западу леже у добити која је далеко већа при препродаји у земљама Европске уније", навели су за "Независне" у Министарству безбједности БиХ износећи податке из Државне стратегије за сузбијање злоупотребе опојних дрога.

У БиХ је, истичу у Министарству, посљедњих година повећана количина привремено одузете генетски модификоване марихуана, тзв. сканка, па је повећано и њено кријумчарење преко граница БиХ. Нагласили су да организоване криминалне групе међусобно сарађују на подручју БиХ, али и изван граница БиХ, посебно с криминалним групама које дјелују на подручју земаља насталих распадом бивше Југославије.

"Производи од канабиса, хероин и синтетичке дроге су и даље најчешће опојне дроге у БиХ, у смислу њиховог кријумчарења и њихове употребе.

Марихуана је погодна за производњу и на подручју Босне и Херцеговине, а плантаже марихуане и умјетне лабораторије за производњу марихуане су пронађени у различитим крајевима БиХ", наводе у Министарству.

Навели су да, када су у питању синтетичке опојне дроге екстази и амфетамин спид, углавном долазе из Холандије у земље источне Европе, а један мањи дио, зависно од потреба тржишта, завршава и у БиХ.

"Синтетичке дроге се често користе као средство плаћања других врста опојних дрога и из тог разлога долазе на подручје Балкана, гдје се врши замјена за друге врсте опојних дрога које се враћају у ЕУ", појаснили су у Министарству.

Јелена Нишкановић, психолог у Институту за јавно здравство РС, истакла је недавно да је према процјенама Европског центра за праћење дрога и зависности о дрогама (ЕМЦДДА) више од 92 милиона одраслих људи током живота пробало неку дрогу.

"Искуство употребе дрога је учесталије међу мушкарцима и особама млађе животне доби. Процјењује се да је 18,9 милиона особа од 15 до 34 године старости користило дроге током протеклих 12 мјесеци, дупло више особа мушког него женског пола", истакла је Нишкановићева.

Додала је да епидемиолошке студије указују да је релативно лака доступност канабиса, заједно с процјеном ниског ризика и штетности, учинила наведену дрогу, поред дувана и алкохола, најчешће кориштеном психоактивном супстанцом. "Процјењује се да је 87,6 милиона особа у Европи (старости од 15 до 64 године) бар једном у животу пробало канабис", упозорила је Нишкановићева.

МУП РС открио је у првих пет мјесеци ове године 406 случајева злоупотребе дроге и заплијењено је више од 340 килограма наркотика.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Романијски пират

27.06.2019 07:16

А главне руте за превоз се одредјују у врху МУП-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

27.06.2019 08:03

Најраспрострањенија дрога , на глобалном нивоу , је алкохол са том разликом што је легална. И не само да је легална него је и друштвено прихватљива , добро рекламирана и "кул".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

27.06.2019 09:51

Ма није могуце, нисмо ми такви

Name

xxx

27.06.2019 10:09

Зна се ко одредјује руте Америка ,зато отимају Косово .Сви ми то знамо а окривљујемо насу полицију која се бори против тог зла..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

27.06.2019 12:47

Наса полиција се бори против тог зла... Хахахаха... виц године!