Слијепи младић завршио факултет

Млади Нишлија Стефан Стевановић (25) коме су, када је имао двије године због тумора ампутирана оба ока, недавно је остварио свој велики циљ - запослио се са дипломом Правног факултета који је завршио у року, с просјеком оцјена 9,76.
 

Србија 26.06.2019 | 22:39
Слијепи младић завршио факултет
Осим што је постигао одличан резултат на студију права, Стевановић је и активни спортиста и освајач бројних медаља на државним и европским такмичењима.

Капитен је Голбал клуба "Наис", а на недавном државном атлетском првенству стигао је до златне медаље у трци на 400 метара и бронзане медаље у бацању копља.

Стевановић је казао агенцији Бета да је, с обзиром на то да се у Србији до посла тешко долази, заиста дивно што је примљен на конкурс који је расписала Канцеларија за младе града Ниша.

"Запослен сам као приправник на пословима унапређења положаја младих. Веома сам задовољан послом, није тежак и мислим да се добро сналазим. Колеге су ме одлично прихватиле", рекао је Стевановић.

Он је казао да његова потрага за послом није предуго трајала, свега пар мјесеци од дипломирања.

"Почео сам да пратим конкурсе за посао чим сам дипломирао иако сам уписао и Мастер академске студије. Завршићу мастер ускоро пошто ми је остао још само завршни испит. На јесен ћу уписати докторске студије", изјавио је Стевановић.

Због обавеза на факултету и послу, додао је Стевановић, сада нема времена да свакодневно тренира голбал, али чини то најмање четири пута седмично.

"Предстоји нам у недјељу и у понедјељак међународни турнир голбалу у Нишу. Надам се да ћемо бити добри домаћини јер нам долази осам клубова из наше земље, Бугарске, Босне и Херцеговине, Грчке и Румуније", истакао је он.

Иако је потпуно слијеп од друге године, Стевановић је потпуно самосталан и без ичије помоћи се сналази у кући и на улици. Сам одлази на посао, тренинге, до банке, пријатеља, у куповину.

Без пратње родитеља завршио је и гимназију "Светозар Марковић" у Нишу, путујући свакодневно из родног Шарлинца крај Дољевца до школе.

"За слијепе особе је најбитније да се осамостале. Против тога сам да родитељи воде дјецу у школи и на факултет. Та дјеца онда стално зависе од родитеља, а родитељи нису вјечни. Када је слијепа особа самостална онда постане милион корака ближи идеалу да буде једнака са осталим људима и да буде прихваћена у друштву. Када зависите од некога то је поражавајуће и никаквог уклапања у друштво нема", рекао је Стевановић.

Он је казао да је веома битно да се особама са инвалидитетом помогне тако што ће се уклонити баријере са тротоара у граду, али, додао је многима је и даље важније да једино расправљају о томе да ли је исправније да се каже "особа са хендикепом, особа са инвалидитетом или особа са посебним потребама".

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Браво

26.06.2019 21:14

Браво и свака цаст! Конацно несто позитивно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

правац у СНС

26.06.2019 21:32

Паравац у СНС,теби је бар лакше не видиш ко и како води наш народ,чујеш знам,ал да видиш опријАТЕЉУ ВЕЋ БИ ВИЗУ ТРАЖИО.бРАВО И СРЕТНО ДО ЗАПОСЛЕЊА,МАЛО ЈЕ ОВО ЦИНИЧНО А ЈА СЕ НАДАМ ДА НЕЋЕШ ПРОЋИ ИСТИ ПУТ КАО ТВОЈЕ КОЛЕГЕ,ДИПЛОМУ ПА У АУТОБУС СА зАПАД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забрањено пусење

26.06.2019 22:52

Свака цаст да те среца прати и Бог ти да све најбоље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

26.06.2019 23:36

Зив, здрав и сретан био храбри младицу! Бог с тобом као и до сада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требава

27.06.2019 00:07

Свака част младићу! Заслужио си поштовање и наклон до пода!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мара

27.06.2019 08:59

Свака цаст ! Нека Те среца у зивоту прати!

Name

Нада

27.06.2019 08:49

Свака част храбри човјече. Честитам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ивана

27.06.2019 08:55

Свака ти цаст млади цовјеце,ти си херој и узор свим младима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

27.06.2019 10:33

Зив био,свака ти цаст.Нека те цува свети Бог.