Како је Ердоган изгубио Истанбул

Најмоћнији човјек Турске Реџеп Тајип Ердоган, који је говорио да “ко добије град на Босфору, добија и државу”, након четврт вијека изгубио је Истанбул.

Свијет 26.06.2019 | 07:57
Како је Ердоган изгубио Истанбул
Пад економије

На поновљеним изборима у највећем турском граду кандидат Републиканске народне партије (ЦХП) Екрем Имамоглу је убједљиво у утрци за градоначелника побиједио противкандидата, бившег премијера Биналија Јилдирима из Ердоганове владајуће Странке правде и развоја (АКП). Ердогану који је политичку каријеру почео као градоначелник Истанбула, пораз у његовом родном граду посебно је тешко пао, али га је ипак признао.

Док је на првим изборима разлика износила само 13.000 гласова, сада је она у корист кандидата опозиције порасла на више од 777.000 гласова, односно повећала се за скоро 14 пута.

Емир Мујачић, држављанин БиХ, дипломирани инжињер електротехнике, поријеклом из Требиња, радио је у Имамоглуовој кампањи објаснио је за „Аваз“  шта је пресудило оваквом резултату. 

Мујачић тренутно живи и ради на Флориди. Активно је као ИТ стручњак у Истанбулу учествовао на првим изборима у кампањи кандидата ЦХП-а, а онда се вратио у Америку, одакле је кампању Имамоглуа водио путем друштвених мрежа.

Како појашњава, као социјалдемократа у души, није могао мирно посматрати негативне посљедице које је по турско друштво посљедњих година остављао турски режим. Посебно критички гледа на промјене турског устава којим је предсједник Ердоган себи дао таква оваштења да може, како каже, с државом урадити шта год хоће, без ичије контроле.

Мујачић појашњава шта је још коштало Ердогана пада подршке гласача његовој партији. 

- У кампањи за предсједника Ердоган је обећао борбу против криминала, инфлације, неправде, ефикаснију економију. Но, већ у првим данима послије избора инфлација се разбуктава, незапосленост расте, турској лири пада вриједност. Цијене драстично расту и народ почиње трпити посљедице. Цијене кромпира и лука се утростручују. Ердоган уводи мјере за стабилизацију, али не иде - описује Мујачић. 

Народни бунт

Наводи и неправедну кампану која је вођена за локалне изборе, када је, истиче он, више од 90 одсто медија у Турској под Ердогановом контролом, водило његову пропаганду.

- Сва опозиција је била проглашена за издајнике, доушнике и лопове. Но, цијене су до те мјере биле скочиле да је народ почео схватати једину истину, а то је да се не може живјети од онога што се сервира унутар медија – каже Мујачић.

Подсјећа да је Ердоганова партија на изборима 31. марта прво изгубила Анталију, Мерсин, Адану, Анкару. Но, због губитка Истанбула режим је у највећем турском граду поновио изборе.

- Високо изборно вијеће поништило је изборе и то само за градоначелника, а не из чланове опшинских вијећа у којима Ердоган има већину, а од четири гласачка листића која су стављана у гласачку кутију, три су скроз регуларна док се онај четврти гдје је АКП кандитат изгубио, поништава. Но, опозиција се невјероватно консолидирала. Добија подршку курдске партије и Имамоглу иде мудро и паметно, не насједајући на провокације власти. Народни бунт се осјети. АКП и Ердоган остају шокирани. Разлика између два кандидата на крају је скоро 800.000 гласова – закључује Мујачић. 

(Аваз)
 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

модрицанин

26.06.2019 06:25

Исто це бит и са насим Бајом, само сто смо ми мало лудји од турака ал смо и гори према оним сто смо скинули са власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

26.06.2019 06:27

Сада када је досао Екрем на власт,појевфтинице лук и кромпир,и то три пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добио јесте

26.06.2019 06:37

Градонацелник јесте из редова опозиције извјесно освјезење али вецину у градској скупстини и даље дрзи Ердоганова партија

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

26.06.2019 13:53

Тек сада настаје хаос и тески дани.

Name

сдс

26.06.2019 07:03

Е да нас народ овако схвати ста ртрс и атв нама сервирају било би супер. Али видјецемо докле це ова пљацка и овај циркус трајати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

26.06.2019 07:10

Сви додју памети, само ми никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

26.06.2019 09:24

Данас Ердоган је изгубио у Истанбулу, а сутра це Додик изгубити у Бања Луци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све друго је резим

26.06.2019 13:52

Народ ипак најбоље зна. Надати се да је то воља народа. Регуларни избори и глас вецине је највјеродостојнији показатељ да ли је влада радила како треба или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

????

26.06.2019 16:01

Од већи градова остао му још Добој

ОДГОВОРИТЕ