Штокхолм: Црнадак о европском путу

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак обратио се данас на министарској конференцији о Западном Балкану која се одржава у Штокхолму. Министар је говорио о наставку европског пута БиХ и проблемима у регионалној сарадњи на простору Западног Балкана.

Босна и Херцеговина 24.06.2019 | 13:08
Штокхолм: Црнадак о европском путу
Министар Црнадак је рекао да је након мишљења Европске комисије важно да БиХ добије нову Владу ФБиХ и Савјет министара БиХ, те да се што прије почне са реализацијом 14 препорука из мишљења Европске комисије.

Министар је нагласио да је истовремено важно и да Европска унија заузме другачији став и јасно се дистанцира од свих недемократских и неевропских дјеловања у БиХ.

„ЕУ је у претходном периоду толерисала неефикасност правосуђа у области корупције, освајање гласова на изборима кроз пријетње и уцјене бирача, преузимање контроле над јавним РТВ сервисима од стране појединих политичких партија и правила друге сличне погрешне компромисе. Као резултат тога, према посљедњим истраживањима главни разлози што млади напуштају БиХ више нису економске природе, него недостатак повјерења у институције, огромна корупција и зато што у таквом недемократском окружењу не виде будућност за себе и своју дјецу“, рекао је министар Црнадак.

Говорећи о регионалној сарадњи, министар је истакао да је од круцијалног значаја и да БиХ настави да улаже напоре у стварању што бољих односа.

Такође, министар је позвао Приштину да укине стоодстотне таксе на производе из БиХ, јер је то највећи удар на регионалне односе у посљедњих десет година.

У другом дијелу конференције министар ће, заједно са министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем, присуствовати радном ручку у Министарству иностраних послова Шведске гдје ће главна тема бити могућност већих шведских улагања у БиХ и регион, као и јачање регионалне економске сарадње.
Током поподнева планиран је и билатерални сусрет са шведском министарком иностраних послова Маргот Валстром.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Миле

24.06.2019 11:23

2039 године....европски пут...

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

24.06.2019 16:57

Јос кад би сведјани улагали нису ни они пали са марса да улазу у земљу гдје је све пропало сем политицких странака овај црнадак или боље рецено црнац мозда сањао такав сан куку леле ауу болан сто љепо прицас ал те рузно слусат

ОДГОВОРИТЕ