Инцко: БиХ је парализована

Састанак ПИЦ-а прошле седмице показао је све већи консензус у Управном одбору ПИЦ-а када је ријеч о потреби да се сачува мандат високог представника, рекао је ово у интервјуу за Независне новине високи представник Валентин Инзко. Каже да је разлог који стоји иза тога непредвидивост ситуације у БиХ.

Босна и Херцеговина 24.06.2019 | 08:39
Инцко: БиХ је парализована
- Институције на државном нивоу блокиране су већ годинама, постоје покушаји да се промијене постојећи аранжмани у ФБиХ, има очитих проблема у области владавине права и тако даље. Готово свакодневно чујемо негативну реторику и свједоци смо нових иницијатива које имају дестабилизирајући или потенцијално дестабилизирајући учинак на ситуацију у земљи. 

И док фокус треба да буде на спровођењу позитивних реформи, неки су и даље усредсређени на негативне политике, што резултира стагнацијом и одласцима људи из земље. Као што ћете видјети у коминикеу, Управни одбор ПИЦ-а поновио је своју пуну подршку мојим настојањима да осигурам пуно поштивање Општег оквирног споразума за мир и вршењу мог мандата у складу с Анексом 10. и релевантним резолуцијама Вијећа безбједности УН-а. То се није промијенило. 

Такође су нагласили да међународна заједница жели да задржи неопходне инструменте како би се обезбиједило поштивање Дејтонског споразума. Што се тиче затварања ОХР-а, Управни одбор ПИЦ-а је поновио предуслов који нам је већ дуго познат, а то је пуна спровођење програма "5+2". И то је питање које треба поставити локалним лидерима: да ли су спремни испунити тај програм?, навео је Инзко.

Он напомиње да је БиХ једна од најсиромашнијих земаља у Европи и да је Република Српска сиромашнија од ФБиХ.

- Та питања показују да политичка елита не разумије да је међународна заједница овдје да би помогла овој земљи. Сви ми желимо помоћи овој земљи да постане функционалнија и просперитетнија. Умјесто тога, чланове међународне заједнице критикују у сврху постизања интерних политичких циљева, каже Инзко.
Сматра и да је владавина права је питање које тражи стални ангажман. 

- То се односи и на међународну заједницу, али још више на домаће актере. Природа ангажмана међународне заједнице се временом промијенила и данас је јасно да реформе морају доћи од органа власти. Владавина права заузима значајно мјесто у мишљењу Европске комисије, што показује колико је хитно да се том питању посвети пажња. Међународна заједница и даље помаже развој правосуђа, финансијски и на друге начине. Али знамо да ситуација у правосуђу истовремено одражава и ситуацију у цијелој земљи, те да владавина права укључује и друге гране власти. Зато је Управни одбор ПИЦ-а позвао политичке и институционалне лидере да подрже владавину права, посебно када је ријеч о јачању институција одговорних за борбу против корупције, те спречавање и борбу против тероризма. Очекујемо од надлежних институција да ове препоруке схвате крајње озбиљно, каже Инцко.

Он каже да је имплементација Дејтонског споразума донијела је позитивне резултате овој земљи и њеним грађанима. 

- Поједини политичари, а вјероватно знате који, били су предводници реформи у првих десет година након Дејтона. Треба да буду поносни на свој тадашњи рад. Међутим, јасно је да Дејтон представља темеље, а не кров. Неке од тих реформи Европска комисија је навела у свом недавном мишљењу. Оне су одговорност бх. политичара. У суштини, избор пред којим се БиХ налази је сасвим јасан: уколико земља спроведе реформе, напредоваће на путу ка ЕУ. Истовремено, оспоравања постојећих државних институција морају престати. БиХ је очит примјер парализоване државе, каже Инзко и додаје:

- Све институције су у рукама политичких странака, које на тај начин фактички држе људе и њихове одлуке под контролом. 

Та ситуација се мора промијенити кроз јачање владавине права и борбу против корупције. Такође, никада не смијемо заборавити моћ народа, који може промијенити ствари кроз активно грађанско дјеловање, казао је Инцко.

(БН/Независне)

Коментари / 57

Оставите коментар
Name

ЈОЈА

24.06.2019 06:46

браво господине Инцко пропала рс је најсиромаснија регија у Европи јер је Миле Бурле све унистио и опљацкао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

24.06.2019 08:41

Какве везе имају Срби са федерацијом, никакве, не интересује нас ништа шта раде становници федерације.

Name

Скептик

24.06.2019 09:03

А и ти си парализован, поготово твоје руке, којима си могао потписати одлазак ових кримоса са власти.

Name

Освит

24.06.2019 09:25

Састанак пик-а је показао да високи представник треба да остане.Пљунути си наси политицари само ти је твоја гузица вазна.Ј..те се сви заједно.

Name

Драшко

24.06.2019 06:51

Препоручујем грађанима Републике Српске да не иду у Њемачку на рад. Далеко је а Федерација (бољи дио БиХ) је близу и посао треба тражити у Сарајеву, Зеници, Тузли... Е мој ниски представниче свака ти је против Срба. Одговори ми како онда у мом граду ради неколико породица из Тузле, Санског Моста, како је неки дан жена купила стан у мом граду а живјела је у Сарајеву...

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

24.06.2019 07:27

назалост педерација је за србе данас као њемацка. треба бити реалан јер србовање никад није нахранило моју дјецу

Name

За инцка

24.06.2019 07:37

Све и јесте блокирано, а онда нам реците зашто сте ви ту, шта радите, јели подржавате ову банду што уништи и опљачка све. Јесте лу ви њихов саучесник, помагач, скривач? Вама добро, њима предобро, а како је нама запитате ли се икад? Дали бисте се овако понасалу у вашој земљи?

Name

Ре

24.06.2019 07:49

Појединацни слуцајева увјек има. Свеопсте је познато да је федерацији боље а у неким сегментима пуно боље о индустрији да неговоримо. А власт им је гломазније и компликованија ал исто тако они нема лактаског кабадахију који краде за свију и то годинама. Јер у РСу је све под његовом контролом од мјесних заједница до парламента ,правде, факултета итд. Катастрофа сваке изборе купе као зваку итд. Јадно и бједно.

Name

ре Драско

24.06.2019 07:55

Раде они који су избјегли из Санског Мост,Тузле.У твом граду а то мозе бити само Бања Лука.Ти људи су досли од 1992 до 1995.Ста хоцес да казес да из федерације долазе да раде у РС??

Name

Са

24.06.2019 08:09

зато сто је јефтиније. Прода стан скупље, а онда купи код тебе у граду за багателу. скуп је зивот у граду

Name

Ре Драско

24.06.2019 08:11

То је једноставно објаснити.У РС-у има доста подузетника Босњака.Цесто мозес процитати и новинама како је повратник из Сведске или САД отворио фарму крава,рибогојилисте или несто слицно.Знам да су плате медицинских радника у Тузли дупло веце него у БЛ.Инаце ја сам Србин.Нисам бизнисмен,али НИКАД не бих у РС отворио несто док је ова гарнитура на власти и свакоме бих препоруцио Федерацију.Тамо је једноставно клима за пословање пуно боља и нема толико криминалаца на власти који те рекетирају.

Name

ре

24.06.2019 08:18

Вазно Је бити србенда па макар тиснулии глупи народ да цркава!?

Name

РЕ ДРАСКО

24.06.2019 09:19

ТВОЈ МОЗАК ЈЕ КАО У КОКОСКЕ. ТИ УПОРЕДЈУЈЕС РС СА ЗАПАДНОМ ХЕРЦЕГОВИНОМ??? ЈЕСИ ЛИ ИКАД БИО ТАМО? КОЈИ СТАНДАРД ЦОВЈЕЦЕ?!!! АЛИ, АКО ТИ ЈЕ ДОДИК РЕКАО ДА САТ ТРАЈЕ 113 МИНУТА ,А ТИ ВЈЕРУЈ. ЦОВЈЕЦЕ, ДОНИРАЈ МОЗАК НЕКОЈ ЗИБОТИЊИ КАД ГА НЕ КОРИСТИС.

Name

РЕ

24.06.2019 09:21

КАКАВ ЈЕ ДА ЈЕ, ИНСКО ЈЕ ОСТАО ЈЕДИНА НАДА ЗА НОРМАЛНОГ ,ПОСТЕНОГ ЦОВЈЕКА У РС.

Name

Никада

24.06.2019 09:56

Али никада , Република Српска не треба да има било шта, са федерацијом. Можда за 50 година а можда ни тад. које Алија убијао Србе деведесетих и растурао Југославију да би се сада грлили, од та посла нема ништа.

Name

Дирлија

24.06.2019 06:52

Па уцини несто коњу један имас бондска овласцења- ради свој посао

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.06.2019 07:35

И будали је јасно да међународна заједница штити појединце који роваре по РС. У противном давно би се посегнуло за бонским овлашћењима.

Name

ре за ре

24.06.2019 09:06

А сто не казес да Руски Амбасадор све сто мозе коци и негира ,само контрира западу и УСА ,треба реци како јест Руси коце исто тако много тога тако да имас висе стете него користи , ваљда је и то јасно нисмо сви крезуби и наивни.

Name

Ре ре за ре

24.06.2019 17:10

Једини се Руси боре против исламског тероризма у свијету.посто је и беиха легло исламског тероризма зато знају да још живи идеја алије терористе о исламској босни.јел ти сад јадно.

Name

Апел за помоц!

24.06.2019 06:56

Након 25 година послије рата БиХ је под васим патронатом парализована!? Како иде даље госп. Ињко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тегелтија

24.06.2019 07:30

Једноставно: само појацати на боље правно-казнене мјере, а послије тога реформска агенда "вјетрењацо расири нама крила - док је вјетра успјесна нам била".

Name

ре: Тегелтија

24.06.2019 08:28

Прво нам покази диплому, јер индеx није битан, ха, ха.. Задес, нема ста!

Name

Страшно!

24.06.2019 07:01

Спавај Инцко, не буди се! МД ради све по зацртаном плану, уништава нас. Спавај Инцко!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.06.2019 07:28

само напријед са бонским овластењима

Name

Ре

24.06.2019 07:01

Бајо, ти си погрешан човјек за ову, нашу ситуацију,ниси ти дорастао овим нашим фрајерима! Само те џабе плаћамо, и то дебеле паре сваки мјесец, а ти ту глумиш икебану, зато је боље, да нам помогнеш и повучеш се, ако већ немаш намјеру да треснеш шаком о сто!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.06.2019 13:24

Тацно.Инцко се понаса ко да има посла са цивилизованим политицарима с којима це ако се појави проблем сјести за сто и све ријесити за пола сата,а не са преиспољном бандом која има за циљ да сто висе новца опљацка и при томе не преза од ницега ако јој нетко угрози интересе.Иди куци Инцко.Нека послају Британца или Американца па да им ј... кеву!!!

Name

Милојко

24.06.2019 07:04

Па један Тешањ је 10 пута јачи од Добоја по привреди, а до ,92 је било обрнуто. Ко то не види има велили проблем сам са собом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАЛТЕР

24.06.2019 07:05

То што Инзко назива “политичком елитом” су највећи криминалци у Европи а ту гдје су је његова заслуга.Недемократским путем су их довели на власт,жмире пред њиховим изборним крађама и ништа не чине да их уклоне са политичке сцене и да охрабре правосуђе да напокон проради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.06.2019 07:43

Док год "одрађују послове" за њих и њих слушају, дотле ће и бити на кормилу! Ако било ко мисли да је друкчије, тај је у дебелом раскораку са стварношћу!

Name

БОБА

24.06.2019 07:12

КОД ПАРАЛИЗОВАНИХ МОЗГОВА ДОЛАЗИ И ДО ПАРАЛИЗОВАНЕ ДРЖАВЕ.ДРЖАВУ МОЖЕМО УШМИНКАТИ АЛИ МОЗАК ТЕШКО.ЗАТО УЖИВАЈТЕ У НЕМОЋИ КОЈА НАМ ЈЕ НАМЕТНУТА.КАД НА ПОВРШИНУ ИСПЛИВАЈУ ПОДОБНИ ЗАТРОВАНИ А НЕ СТРУЧНИ ЉУДИ ШТА ОЧЕКИВАТИ.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

24.06.2019 07:17

БиХ је хибридна дрзава-оно на цему је стара БиХ поцивала је унистено заједно са СФРЈ! Ста ви представнице МЗ-а хоцете да направите од БиХ? Владавина права коју спомињете је само лајт мотив за лаковјерне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није него

24.06.2019 08:59

Нисте схватили сустину. БиХ је добро поткована дрзава, а добро поткован коњ најбоље слузи.

Name

БВС

24.06.2019 07:20

ВОВЈЕЦЕ, ПУСТИ ПРИЦУ. ПОВУЦИ НЕКИ ПОТЕЗ, СПАСАВАЈ ОВАЈ НАРОД ОД ЊИХОВИХ ВОДЈА. ПА ВИДИС ЛИ ДТА СЕ СВЕ ДЕСАВА. ВИДИС ДА ПОЛИЦИЈА ПОПУТ ЗИВОТИЊА НАПАДА ЉУДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОЈА

24.06.2019 07:41

рс је пропала биједа и јад

Name

Јоја

24.06.2019 07:24

Република Српска је уредјена јос само да ова опозиција подрзи Додика на нивоу бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

24.06.2019 07:51

ре ЈОЈА..ти си стварно цорав поред оцију,.РС це нестати захваљујуци ДОДИКУ И ЊЕМУ СЛИЦНИМА КОЈИ ОПЉАЦКАСЕ СВЕ ЗИВО,а ти сједи негдје у цоску и паметуј..ФЕДЕРАЦИЈА ЈЕ САМООДРЗИВА А РС ЈЕ НА МАРГИНИ ДА СЕ ОБРУСИ ПАМЕТЊАКОВИЦУ...узми лијекове..прескацес..

Name

Ре

24.06.2019 07:55

Нема овдје бољитка док СНСД влада а владаце све док се непромјени нацин гласања и бројања гласова. Опозиција мора несто урадити јер народ нестаје.

Name

Ре Јоја

24.06.2019 08:14

Ако је уредјена сто онда криминал цвијета,сто се људи возе на релацији Добој Бања Лука и Бања Лука Нови у стоцним вагонима и сто вам дјеца масовно одлазе код Свабе да му перу гузицу.

Name

па уради нешто

24.06.2019 07:35

шта чекаш више‚ или си и ти у њиховом колу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

21-век-васкрсење

24.06.2019 07:37

ко зна да чита , може прочитати једну јако битну реченицу ; ..... никад не смијемо заборавити моћ народа , који може промјенити ствари кроз активно грађанско дјеловање." То значи грађани Републике Српске да Високи представник сматра да је дошло вријеме да се грађани РС окрену активном грађанском дјеловању, грађани РС су добили зелени сигнал од ЕУ да се благовремено укључе у грађанско дјеловање. Па хајмо онда у четвртак грађански дјеловати. Хвала Високи представниче за поуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

24.06.2019 07:40

Добра вијест: Ињко није допринијео стању хаоса у БиХ. Лоса вијест: Ињко је са стањем хаоса максимално одуговлацио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

24.06.2019 07:55

ДОДИК СВЕ РАДИ КАО И ХАРÀДИНАЈ ЈЕР ИМА ПОДРСКУ ЗАПАДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б. Ј. С

24.06.2019 07:58

Јеси ли забринут?

ОДГОВОРИТЕ
Name

вп

24.06.2019 08:09

АКО СТЕ ТУ ДА ПОМОГНЕТЕ ПОМОЗИТЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Копац

24.06.2019 08:12

Треба наказу звану бих сто прије размонтирати..то је једино ресење..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бубана

24.06.2019 08:41

А ових 25 година успјесног минулог рада?

Name

А

27.06.2019 13:10

Ста мислис да би боље зиво јели крива бих сто је рс покрадена?Док тако размисљамо они нетреба да брину!

Name

крајње је вријеме

24.06.2019 08:43

да искористиш своја овлаштења‚ и средиш ствари‚ шта чекаш‚ позивницу ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

24.06.2019 09:10

Да медјународна заједница има интереса, похапсила би све ове лопове, поставила своје људе и за 5 година стање би се драматицно промијенило на боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МП

24.06.2019 09:22

САМО ПРИЦА И НИСТА НЕ РАДИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

24.06.2019 09:33

Бих је производ ваше Европске уније и Америке ,такођер и пусти сан ,нама драгих ,федералних комшија. Изволите па уживајте у вашим сновима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какви

24.06.2019 10:42

су наси политицари такав си и ти. Сви сте ви исти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

24.06.2019 13:08

Безидејни ОХР против лопова на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хулк

24.06.2019 16:54

па ти си је и парализовао, идес Додику на славу је*о ти он фамилију

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

24.06.2019 16:59

Инцко бих јесте парлизована земља како казес ал теби сваког мјесеца у дјеп кане 24000 еврцица плус плацени троскови возикање руцкови а овај народ несмије свјецу да запали јер сте ви то тако урадили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чудеса до небеса

25.06.2019 13:40

Реце инцко па оста жив. Главно је да плата иде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дектоски споразум

27.06.2019 13:04

не функционисе, људских права уопсте нема, владавина права постоји за сиротињу, Право на посао имају само породице и пријатељи оних на власти, док сиротиња добија најтезе послове уз минималну надокнаду.Политицари и њихове породице и пријатељи који раде у дрзавним институцијама су направили да је пола радног времена празници. док сиротиња у приватном сектору као да зиви и ради у другом свијету а стоји да је закон исти за све и јос много много тога али немам времена. Па питам инцка јели он плацен да ово сацува?

ОДГОВОРИТЕ