Њена смрт је и данас мистерија

Мерилин Монро је била најпожељнија глумица педесетих година прошлог века. Митови о њој се и данас препричавају, а иако се највише говори о евентуалној афери са Џоном Кендеијем, њена највећа љубав је био један од најбољих бејзбол играча свих времена Џо Ди Мађио.

Занимљивости 24.06.2019 | 07:54
Њена смрт је и данас мистерија
Рођена је као Норма Џин Мортенсон у сиротишту у Лос Анђелесу. Гледис Бејкер, њена мајка, родила ју је са двадесет и шест година. Претходно се два пута удавала и имала много афера, па је непознато ко је Мерилин отац. Када је имала годину дана, њена бака Дела, која је била душевни болесник, покушала је да је угуши јастуком. До седме године о Мерилин се бринула породица Болендер, али она је желела да живи са мајком. Убрзо је увидела да је и њеној мајци потребно психијатријско лечење. Од тада стално се сели по сиротиштима и хранитељским породицама.



Захваљујући Реџиналду Денију, холивудском глумцу, потписује уговор за модну агенцију Тхе Блуе Боок. Бен Лоун, ловац на таленте, примећује је 1946. године и пријављује на аудицију за продукцијску кућу 20тх Центурy Фоx. Потписује уговор, мења боју косе и име.





У филмовима "Све о Еви" и "Џунгла на асфалту" добија мале улоге због којих је била запажена. Прву главну улогу добија у филму Не труди се да куцаш. Убрзо су уследили филмови: Нијагара, Мушкарци више воле плавуше, Како се удати за милионера, Река без повратка, Неки то воле вруће, Аутобуска станица, Мајмунска посла и други. Сцена из филма Седам година верности, када ваздух из подземне железнице подиже њену плишану хаљину, ушла је у антологију најбољих филмских сцена. Добитница је и три Златна глобуса.



Удавала се три пута. Први пут удала се са само 16. година за Џејмса Доертија, али брак је трајао кратко. Брак са Џоом ди Мађиом, чувеним бејзбол играчем, трајао је свега осам месеци. Годину дана након развода од Џоа, Мерилин се удаје за писца Артура Милера. Удајом за Милера прелази у јудаизам. Развели су се 1961. године. Након развода од Милера, живот почиње да јој се распада, пада у депресију, касни на снимања, губи улоге.



Читавог живота тражила је мало среће и љубави, а била је несрећна и несхваћена. Приписује јој се много афера, као што су оне са браћом Кенеди. Поред афере са Џоном Кенедијем, остаће упамћена и по томе што му је 1962. певала рођенданску песму.





Кенеди убио Мерилин?

Пронађена је мртва 5. августа на кревету са слушалицом у рукама, поред бочице пилула за спавање. Њена смрт остала је мистерија. Сумња се да је извршила самоубиство.

Иако је Мерилин Монро преминула пре више од 50 година, теорије о узроцима њене смрти се свакодневно појављују, а прави шок је изазвало објављивање докумената која су припадала покојном приватном детективу Фреду Оташу у којима он наводи да је Роберт Кенеди, брат тадашњег америчког председника Џона Фицџералда Кенедија, након жестоке свађе, јастуком угушио Мерилин!

У Оташевим белешкама, које је случајно пронашла његова ћерка Колин, износе се запањујући детаљи који би могли да баце сасвим ново светло на догађаје од 5. августа 1962, када је Монро пронађена мртва у својој кући у Лос Анђелесу.



Фред Оташ, који је преминуо 1992, током шездесетих је био један од најпознатијих приватних детектива у Холивуду, и годинама је прислушкивао Мерилин, у чију је кућу поставио прислушне уређаје.

У својим белешкама он наводи да се те кобне вечери Монро, која је била у исто време у вези и са Џоном и Робертом Кенедијем, посвађала са браћом Кенеди, јер није више желела да буде "парче меса" које њих двојица деле међусобно! Док је Мерилин урлала, Џон и Роберт су покушали да је смире, међутим, глумица је отрчала у своју спаваћу собу и наставила да виче. Роберт Кенеди се уплашио да ће их комшије чути, и када није успео да је смири речима, оборио је Мерилин на кревет и угушио је јастуком! Када је она престала да даје знаке живота, браћа Кенеди су брже-боље напустила кућу.

- Слушао сам како Мерилин Монро умире - написао је Оташ у својим белешкама.

Остатак приче је познат - глумица је неколико сати касније пронађена мртва, а у званичном извештају се као највероватнији узрок смрти наводи превелика доза барбитурата која упућује на "могуће самоубиство".

Сахрану је организовао Ди Мађио, али није позвао никог из Холивуда јер је сматрао да су они криви за њену смрт. Тридесет година након смрти, проглашена је за најсексепилнију глумицу свих времена. Последња холивудска дива остаће упамћена и као прва жена која се сликала за насловницу магазина Плејбој.



(Србијаданас/Телеграф)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ре

24.06.2019 08:28

нема ту мистерије никакве, зна се да је ММ убијена од стране ЦИА због своје везе с браћом Кенеди, једним и другим,, и зато је је много тога знала ,а ко много зна зна му се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емицка

22.12.2019 14:43

Прелијепа зена..природна,спонтана и једноставна