Данас дан Д за делегацију БиХ

Босна и Херцеговина би могла остати једина од 47 земаља чланица Савјета Европе уколико данас не буде ријешено питање слања бх. делегације у Парламентарну скупштину те паневропске организације.

Босна и Херцеговина 24.06.2019 | 07:09
Данас дан Д за делегацију БиХ
Наиме, данас би требало да тим поводом буде одржана сједница оба дома Парламентарне скупштине БиХ, на којој би требало да одлучују о овом питању, а ту најаву поздравили су и Игор Црнадак, министар спољних послова БиХ, и Драгослав Штефанек, шеф Канцеларије Савјета Европе у БиХ.

Међутим, Борјана Кришто, предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, упозорила је да није могуће именовати чланове парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе све док не буде одржана сједница Заједничког колегијума Представничког дома и Дома народа, на којој ће бити утврђени критеријуми за избор чланова.

"То не може урадити ниједан појединац или политичка странка. Сви се морамо понашати одговорно и радити свој посао како бисмо могли очекивати одређени исход", рекла је Кришто.

Према њеним ријечима, политички договори су неминовни и мора постојати консензус, подсјетивши да је недавно, самоиницијативно, заказана сједница Заједничког колегијума.

"То није добро, јер је потребно усаглашавање о термину и дневном реду да би се постигли резултати. Како тога није било, нисмо успјели ни одржати ту заједничку сједницу", нагласила је Кришто.

Црнадак и Штефанек су, пак, позвали све политичке партије да именују парламентарну делегацију, а Штефанек је поновио опредјељење Савјета Европе да БиХ учествује у раду и одлучивању унутар њених тијела.

Подсјећања ради, Министарство спољних послова упозорило је Савјет министара у техничком мандату да је данас посљедњи рок за достављање листе.

Сенад Шепић, предсједник Независног блока, рекао је да би у случају пропуштања овог рока, Савјет Европе и ЕУ требало да позову на одговорност оне који су криви за такву ситуцију и ставе те политичке лидере на своје црне листе.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

респект

24.06.2019 06:13

И треба блокирати. Нема СМ не треба ни осталог бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Надајмо

24.06.2019 06:35

Надајмо се да це се вец данас покренути иницијатива за уводјење санкција лидерима који опструису рад парламента.И који брутално гусе људске слободе и окупљање градјана.Надајмо се данас након састанка Игора Црнадка и сведског министра вањских послова.

ОДГОВОРИТЕ