Ћопићева кућа зарасла у коров

Циркус, срамота, брука… понављају као један, мјештани Ћопићевог родног краја, али нико не зна “гдје је запело” и зашто је изградња реплике пишчеве родне куће стала прије него је озбиљно почела, иако су паре за то послате чак из – Азербејџана.

Република Српска 23.06.2019 | 18:22
Ћопићева кућа зарасла у коров
Биће да је проблем, као и обично, баш у парама, иако је из Азербејџана 26.000 евра за Бранчилову кућу стигло још прије двије године. Истина, причало се да недостаје још 10.000 КМ, али ни то нису неке паре, а било је, наводно, и донација и из Бањалуке. Ипак, Бранкова кућа је стала на темељима, или недовршеном подруму, зависи од угла гледања.



Још није завршен ни “Млин деда Трише”, друга скромна грађевина осмишљена у част једног од најчитанијих писаца бивше Југославије. Планирано је и уређење Баште сљезове боје; није баш јасно како би то изгледало, али лијепо звучи. У овој “фази реализације” не изгледа никако.



Паре из Азербејџана, које је намакло Предсједништво БиХ, још за мандата Младена Иванића, наводно су пребачене директно на рачун извођача, предузећа “Бенкос Босна” из Добоја. А извођачу се баш и не жури.

– Звали смо их стотину пута, стално се извлаче, а ми им не можемо ништа. Није општина с њима потписала уговор – каже Ђуро Бабић из Јасенице, наш водич кроз Подгрмеч.



Ђуро је, иначе, чиновник у општини Крупа на Уни, којој се након Дејтона, припало Бранково село, али и рођак Ћопићевог Јовандеке Бабића из “Осме офанзиве”. Свако је овде сваком рођак, побратим или кум.

Има ту, веле упућени, још перипетија; није све у азербејџанским еврима. Ко је, у свему томе, омастио брк, то не би могао рашчивијати ни препредени мачак Тошо, чувени Ћопићев јунак, који се данас шепури на прочељу недовршеног деда Тришиног млина. Да Бранко сад устане из гроба, имао би, богами, материјала за једну нову “Јеретичку причу”.

– Ма, 505 прича да напише, не би могао све докучити – вели Слободан Ћопић, најближи Бранков потомак.



Он већ годинама прати градњу његове родне куће, својски се упирући да помогне и погура ствар.

– Сјећам се, као јуче да је било, кад су ме позвали да хитно дођем, због документације за градњу куће, јер ово је била моја парцела. Веле, о главу је! Поломио сам се да до краја радног дана стигнем из Загреба. Тамо сам тада живио и радио. Било је то прије равно десет година и ево на шта је изашло – вели Слободан, показујући зарасле темеље и гомилу поцрнеле грађе.

Досадило му је, каже, да пред новинарима изиграва мајмуна, па му дође да више не изусти ни ријеч. А опет, му, понекад, дође да сазове телевизије и свашта изговори у камере, да на зараслим темељима отвори књигу жалби, да…



– Знате ли колико људи овдје дође и опсује нам мајку! С пуним правом. Ево, у сусједном муслиманском селу Поткалиње сваки дан са џамије пет пута оглашавају молитву, а имају једног становника. Нас у Хашанима има бар стотину, па нисмо у стању да ову срамоту истјерамо на чистац – каже Слободан. 

Драгана Тодић, директорка локалне основне школе и предсједница Скупштине Завичајног удружења “Бранко Ћопић”, одлучна је да истјера на чистац причу о градњи деда Тришиног млина.



– Из Кабинета предсједника РС смо, још за мандата Милорада Додика, добили 25.000 КМ за тај млин. Извођачу смо пребацили 15.000 КМ, он тражи још, али неће добити ни марке док не заврши посао. Уосталом, мајстори у селу су нам рекли да се онакав млин може направити за 8.000 КМ – каже Тодићева.

Успомена на Бранка Ћопића данас се у његовом бајковитом завичају достојно чува још једино у спомен школи у Хашанима. Ову малу подручну школу, изграђену прије више од стотину година, у којој је и Бранко научио прва слова, данас похађа свега осморо ђака. Али сви редом наизуст знају Ћопићеву чувену пјесму “Мала моја из Босанске Крупе”.



Љиљана Басарић, замјеница начелника општине Крупа на Уни, каже да ни евро од новца за изградњу пишчеве куће није завршио на рачуну општине. Тврди, међутим, да би се цијела заврзлама око Бранкове родне куће, Тришиног млина и планираног комплекса Башта сљезове боље, могла ријешити уз минималан трошак.



– Срамота је да се прави циркус од Бранка Ћопића и његовог дјела. И то зашто?! Због 50.000 КМ! Да су то неке паре, па да човјек не жали. Треба да се стиди и Република Српска и БиХ и овај народ што нисмо у стању да то ријешимо као људи – каже Басарићева.

(Српскаинфо)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Ништа чудно

23.06.2019 16:44

То смо ми. Изненадило би ме да је другачије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј, СРАМОТЕ

23.06.2019 19:13

А за цркве и дзамије дрзава има.

Name

Велики

23.06.2019 16:46

Бранко је у свом "Писму Зији Диздаревићу" који је скончао у логору Јасеновац, предвидио поновни долазак мрачних сила зла против којих се као партизан борио. И, заиста, те црни коњаници апокалипсе, вратише се 1990. и уведоше народ у ново велико страдање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лактаси

23.06.2019 16:49

Паре су вец потросене за градњу куце али не Бранцилове,брука и срамота..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дете рата

23.06.2019 17:17

Овај велики писац је улепсао једно детињство. Рат, туга, нема струје, једино Цопицева књиге су ми отварале свет масте. Постао сам велики цовек велико хвала. А ови на власти сигурно никада у зивоту књигу нису ни дрзали а камоли процитали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.06.2019 18:33

Е дијете моје, није само твоје дјетињство уљепшао, већ многа, многа!

Name

Ас

23.06.2019 17:40

Каква је ситуација зараст це и насе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

скоја

23.06.2019 17:57

Ех то су они велики највеци људи које ове данасње будале не могу ставити ни у једну кутију па их зато потискују у заборав. Шта реци о великом највецем Бранку, Србин који воли Босну а не стиди се свог српства, партизан који је на стотину мјеста рекао ко су и ста су радили цетници, логицно је да се не уклапа, превелик је то цовјек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данка

23.06.2019 17:57

Проклет био онај ко му је срушио и запалио кућу његовог и мог писца из дјетињства.Како му рука не здрхта?Биједниче један

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Данка

23.06.2019 19:07

У балканској каљуги нема пара за добре и паметне космополите попут Бранка Цопица.

Name

писмо-глава

23.06.2019 18:31

Бранко Ћопић је био један велики српски писац, али није писао по велико српској матрици, митовима,,,није величао кољаче а није ни негатовно писао о народима који није српски, зато је оваква ситуација, срећа па није ништа написао о лијепој Емини као Алекса Шантић још би га прозвали ко зна како.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плаћкароши РС

23.06.2019 18:45

ЗАТО МИЛОРАД И ИГОР ДОДИК УЗИМАЈУ СВАКОГ ДАНА МИЛИОНЕ ИЗ РЕПУБЛИЧКОГ БУЏЕТА НЕТРЕБАЛО ИМ ЗБОГ ТОГА РУДОЊА ВОЛИ РЕПУБЛИКУ СРБСКУ КАД ЈЕ ГЛУП НАРОД ТАКО И ТРЕБА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мала моја из Босанске Крупе

23.06.2019 19:23

Било ми је дванаест година, први пут сам сишао до града из мог села, тихог и далеког, кад сусретох тебе изненада. Ех, дјечачке успомене глупе! Мала моја из Босанске Крупе! Јеси ли ме спазила ил' ниси, збуњенога сеоскога ђака, свјетлокосог и очију плавих, у оклопу нових опанака, како зија у излоге скупе? Мала моја из Босанске Крупе! Наишла си као лак облачак, твој ме поглед за трен обезнани, заборавих име и очинство, како ми се зову укућани. Изневјерих попут сабље тупе. Мала моја из Босанске Крупе! Текли тако гимназијски дани, успомена на те не оцвала, модра Уна у прољетње ноћи твоје ми је име шапутала. Лебдјела си испред ђачке клупе, мала моја из Босанске Крупе! Брзо мину наше ђаковање, лаган лептир са крилима златним, ипак тебе у срцу сачувах кроз све буре у данима ратним. Та сјећања могу л' да се купе, мала моја из Босанске Крупе! Сад је касно, већ ми коса сиједи, гледам Уну, ћути као нијема, залуд лутам улицама знаним, све је пусто, тебе више нема. Еј, године, немјерљиве, скупе! Збогом, мала, из Босанске Крупе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

23.06.2019 21:20

Људи, имате ли више осјећања, дирне ли ваше емоције ова пјесма??

Name

Милан

23.06.2019 20:01

Не лупетајте, колико је других куца зарасло у коров па ни једне ријеци не казете. То ако је у питању Бранко Цопиц засто би се он разликовао од других људи, имао је своју славу и имао је од тога корист, и ста би сад требало да ми идемо на његово куцисте да косимо траву и купимо сијено, а ста цемо онда са куца других људи. Зато не бавите се замлацивањем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

23.06.2019 20:10

Највећи проблем Републике Српске су похлепни лицемјерни неморални политичари и државни службеници повезани са похлепним бизнисменима којима државне функције служе искључиво као ресурс за приватни бизнис а народ који пропада због таквог њиховог односа према Отаџбини посматрају само као колатералну штету. Отаџбина вапи за Истином, Слободом, Правдом, Отажбина презире похлепу, неморал, презире људе који је искориштавају. Помозимо Отаџбини. Ко ће ако нећемо ми ? Када ако не сада ? Истина долази. Освјетлајмо образ својих предака. Не треба нас бити страх да будемо храбри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

24.06.2019 08:01

ДО КАД ЦЕ СЕ ВЕЛИЦАТИ КОМУЊАРЕ..

ОДГОВОРИТЕ