За ЗЛАТО и ТОКИО: Србија или Хрватска?

У финалу Свјетске лиге састају се по многима двије најбоље репрезентације на свијету у овом тренутку – Србија и Хрватска.  Прштаће - Срби и Хрвати за круну и Токио. . . ! Очекивано финале Светске лиге на Ташмајдану. Победнику пласман на Олимпијске игре наредне године. Делфини победили Баракуде пре четири дана голом младог Огњена Стојановића.

Остали спортови 23.06.2019 | 12:34
За ЗЛАТО и ТОКИО: Србија или Хрватска?
Ватерполо репрезентације Србије и Хрватске играће у финалу завршног турнира Свјетске лиге у Београду.

У базену на Ташмајдану гледаћемо други ватерполо класик у само неколико дана, јер су "делфини" успјели да савладају "баракуде" у такмичењу по групама (11:10).

До финала су оба тима пружила врхунске партије и форму, чини се, темпирале за најважнији меч, у којем већ вечерас могу да се изборе за олимпијску визу (побједник ће се пласирати на Олимпијске игре у Токију).

Србија је у првом полуфиналу побиједила Аустралију 16:11, док је Хрватска у другом полуфиналном мечу савладала Шпанију са 10:8.

Финални сусрет на базену Ташмајдан биће одигран од 16 сати и 45 минута, а претходно ће се од 15 сати, у утакмици за треће мјесто, састати ватерполисти Аустралије и Шпаније.

Још једна победа и титула. Али, оно што је важније од пехара Светске лиге је пласман на Олимпијске игре у Токију наредне године.

Српски Делфини имају идеалну ситуацију, играју пред својим навијачима на отвореном базену Ташмајдан (недеља, 16.45). Тражиће се карта више, 4.000 навијача бодриће чету Дејана Савића. Ривал – ватерполо сила, светски шампион Хрватска. Удариће један против другог селекције које држе три најважније трофеја у ватерполо спорту. Србија је европски и олимпијски шампион.

Ови ривали одиграли су меч на истом месту у групној фази такмичења пре четири дана. Наша селекција је била боља, славила је тесно 11:10 голом младог Огњена Стојановића. Нема изненађење, екипе се добро познају, не ретко и заједно тренирају. Тешко да Дејан Савић и Ивица Туцак могу један другог да изненаде.

Ипак, Србија је фаворит, благи. Игра на свом базену. С једне стране Филип Филиповић, Андрија Прлаиновић, Стефан Митровић, Милан Алексић, Душко Пијетловић, с друге Андро Бушље, Маро Јоковић, Јосип Врлић, Хавијер Гарсија…

Делфини нису имали проблема у полуфиналу против Аустралије, било је рутинских 16:11, док су Баракуде лакше него што се очекивало победили Шпанију са 10:8, а на том мечу је блистао голман Марко Бијач са 16 успешних интервенција.

Ове године је у победама 1:1. Хрватска је у марту била боља на свом базену против Србије са 12:9 у првој фази Светске лигеа. У последњих 13 утакмица, скор је 8:4 за нашу репрезентацију, уз један реми.

Селектор Дејан Савић очекује “ветар у леђа” од стране пуног Ташмајдана.

“Изузетно ценим Хрватску. Толико смо великих дуела одиграли у последњих неколико година да тајни нема. Обе ватерполо селекције су у самом врху и спортски је надати се победи. Ми смо желели ову ситуацију, а ко је с друге стране и није толико важно. Да се ослонимо на себе, на подршку публике и да пробамо да завршимо посао”, рекао је Савић пред финале за сајт Ватерполо савеза Србије.

Капитен Филип Филиповић више од деценије одмерава снаге са Хрватима у дуелима за медаље на великим такмичењима.

“Знам само да ће да буде лепа и квалитетна утакмица. На нама је да дамо максимум. Ја се не надам пубим трибинама, ја сам сигуран да ће тако да буде. Ако сада олимпијски и европски првак нема подршку онда нешто није нормално у друштву”, истакао је леворуки бомбардер Србије.

Хрвати су до Светског првенства у Будимпешти 2017. године били редовне муштерије наше репрезентације. На великим такмичењима, зна се, Баракуде су падале у дуелу са Делфинима, али у полуфиналу Светског првенства су скинули проклетство.

“Знамо шта је Србија. Али као што рекох, где ћеш веће ствари и задовољства него играти ту на Ташмајдану за такав улог, за Токијо, против такве репрезентације. То је оно за шта се тренира, живи, сања. Ја ћу тако дочекати утакмицу и сигуран сам да ћу то пренети и на своје момке и да ћемо сви заједно оставити срце у базену. Уколико не успемо, Боже мој, то је спорт, али верујем да имамо и те како добре изгледе за победу”, рекао је селектор Баракуда Ивица Туцак за сајт Ватерполо савеза Хрватске.

Хрвате у базену предводи искусни Дубровчанин Андро Бушље, који игра за вицешампиона Европе Олимпијакос.

“Заслужено улазимо у финале, идемо по оно што смо дошли. Покушаћемо да осигурамо нашу визу за Токио. Иако је Србија благи фаворит с обзиром на то да игра пред домаћом публиком не намеравамо да се предамо. Надам се да ће бити пуне трибине и да ћемо одиграти одличну утакмицу, а онда шта буде. Наравно, верујем у нашу победу. Србија није лаган противник, добра је на свакој позицији”, истакао је капитен светских шампиона.

Од 15 часова Шпанија и Аустралија играће за утешну бронзу. Фурија је фаворит, добила је последња четири дуела против тима који са клупе предводи некадашњи хрватски ас Елвис Фатовић.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар