Хрватска би да мијења истину

Светски јеврејски конгрес (WЈЦ), реагујући на најаву изградње споменика жртвама холокауста у Загребу, осудио је тај чин као покушај прикривања улоге НДХ у злочинима и позвао град да одустане од идеје, а хрватске власти оптужио да опет улажу напоре да прикрију монструозне злочине усташа над Јеврејима, Ромима и етничким Србима.

Регион 22.06.2019 | 22:06
Хрватска би да мијења истину
Из Светског јеврејског конгреса је поручено да хрватске власти то чине стварањем лажног утиска да је само нацистичка Немачка одговорна за ужасе холокауста.

"Светски јеврејски конгрес придружује се својој заједници у Хрватској у осуди одлуке загребачке скупштине о подизању споменика за шест милиона јеврејских жртава холокауста, којом се безочно игнорише активна улога Независне државе Хрватске за време усташког режима у чињењу тих злочина током Другог светског рата", наводи се у саопштењу које је данас достављено Хини.

Агенција наводи да је Јеврејска општина Загреб (ЖОЗ) у среду објавила да је затражила поништење "срамотне одлуке" о подизању споменика жртвама холокауста у Загребу, јер сматра да тиме жели да се прикрије истина о страдањима Јевреја у НДХ.

Заступници загребачке Градске скупштине одлучили су на седници одржаној 4. јуна да ће Град Загреб у Бранимировој улици, код Главне железничке станице, подићи споменик жртвама холокауста аутора Далибора Стошића и Крешимира Рогине, као знак сећања на шест милиона Јевреја страдалих у холокаусту, са поруком да се прошлост не понови.

У одговору на ту одлуку, председник Светског јеврејског конгреса Роналд С. Лодер рекао је да су "власти у Хрватској континуирано покушавале да измене историју и ослободе усташки режим неупитне умешаности у окрутна масовна убиства Јевреја, Рома и етничких Срба у периоду од 1941. до 1945".

"Увек постоји велика вредност одавања почасти свим жртвама холокауста, али нови споменик града Загреба представља искривљивање историје и увреду сећању на мушкарце, жене и децу који су били жртве усташа и њиховог вође Анте Павелића. Хрватске власти опет улажу све напоре да прикрију монструозне злочине усташа стварањем лажног утиска да је само нацистичка Немачка одговорна за ужасе холокауста", навео је Лодер.

Он је оценио да "не може да се говори о холокаусту у Хрватској без указивања на средишњу улогу усташког режима у доношењу и спровођењу расних закона којима су Јевреји, Роми и етничких Срби изложени прогону, мучењу и смрти. У додатку на јавно одавање почасти жртвама Хитлеровог рата против Јевреја, Хрватска мора посебно да ода почаст жртвама усташког режима”, поручио је Лодер у саопштењу.

(Тањуг)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

сељак

22.06.2019 20:18

КО ЈЕ ПРОДАО ЈАСЕНОВАЦКУ ГРАДЈУ И КОМЕ ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

50 000 дјеце!

22.06.2019 20:47

То је могао урадити такодје само устаса. Нијемци су подигли споменик, којим су сеоградили од устаса.

Name

Ту Њемачку

23.06.2019 04:46

Загрепчани су дочекали са цвијећем! А сад покушавају сву одговорност на њу да пребаце! Е па, неће моћи!

Name

Објавио

22.06.2019 20:18

Страдање Јевреја у НДХ није могуће сакрити. Али покушај Србије да сакрије Старо Сјемисте у Новом Београду гдје су Недицевци извршили геноцид и истребљење над јеврејима У Србији а преписивајуци то НДХ. Нико не спомиње да су Јевреји и Роми прво истребљења у Србији па тек касније у НДХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

23.06.2019 04:13

Исто сто и ми покусајемо да сакријемо истину од Косовског боја па до дан данас.

Name

Ре

23.06.2019 04:49

Ма немојте касти! Слушај ујко, ту причу можеш да причаш својој дјеци, можда ти они и повјерују!

Name

бран ја

23.06.2019 07:58

Срби нису истребљивали Јевреје а ни Роме циста лаз

Name

РЕОБЈАВИО

23.06.2019 10:12

Логор Старо сајмиште (данас на територији Општине Нови Београд) за вријеме Другог свјетског рата био је устаско-нацистички логор на територији квинслиске НДХ. Недицева Србија није никако могла управљати овим логорима, а понајмање клати, стријељати, гасом гушити логораше Јевреје, Роме и Србе. Ниједан Хрват у том логору није убијен. Ако хоћеш да причаш о историји прво је научи, прихвати као такву и поштуј. Макар због жртава.

Name

Кроз историју

23.06.2019 10:15

Гдје год су срби били зртве на овим просторима обицно се затаска, и то углавном од срба и српске политике. Да је било који други народ у питању, стратисте би било свијетски познато.

Name

ре Објавио

23.06.2019 10:23

Мозес ти да објављујес ста хоцес али нема никаквих докумената,нити свједока да је марионетска влада Милана Недица уцествовала у систематском убијању Јевреја.Зна се да су то спроводили искљуциво Њемци и врло цесто еинтзгруппе мале јединице сс каквих је било у окупираној Пољској,Украјини итд.

Name

За Ре Објавио

23.06.2019 18:49

На овим, нашим просторима, та звјерства су углавном радиле усташе, кажу да су се у нијемци грозили над њиховим злочинима!

Name

Кнежево

24.06.2019 15:48

Старац Вукашин је све рекао :само ти дијете ради свој посао.

Name

БОБА

23.06.2019 08:43

КОГА ЗАНИМА ИСТИНА .ШТО ВИШЕ ЛАЖИ БОЉЕ ПРОЛАЗИШ.КО ЈЕ ТЈЕРАО ПРАВДУ И ИСТИНУ ТАЈ ЈЕ ИЗБРИСАН СА ЛИЦА МЈЕСТА. ТО ВАМ ЈЕ У СВАКОДНЕВНОМ ЖИВОТУ.КОГА БРИГА ШТА ЈЕ БИЛО.БИТНО ЈЕ ШТА ЈЕ ДАНАС.ПА ВАЉДА СЕ ТО ВИДИ СВАКИ ДАН.КОГА БРИГА ЗА МИШЉЕЊЕ ОВИХ НА ПОРТАЛУ .ОНИ ЈЕДНОСТАВНО НЕ СВАТАЈУ ДА ЈЕ ОВО САМО ЈЕДНА ВЕЛИКА ИГРА.ОНИ СЕ ПАЛЕ ДОК ДРУГИ ГЛЕДАЈУ СВОЈА ПОСЛА.СРЕТНО ЉУДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

23.06.2019 10:00

Залосно ист зица ко у Насен Приједору,,!,,?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омарска

24.06.2019 09:43

Ух језа ме ухвати,подсјети ме ова слика горе на Трнопоље и Омарску.Никоме се не поновило па ни онима који су нас дрзали у концентрационим логорима.

ОДГОВОРИТЕ