Ф1: Хамилтону пол у Француској!

Фетел иза оба Мекларена.  Возач Мерцедеса Луис Хамилтон освојио је прву стартну позицију за Велику награду Француске у шампионату Формуле 1.  Нема лека за Мерцедес: Хамилтон и Ботас у првом реду на ВН Француске.  Фетел промашио брзину у одлучујућем кругу квалификација, те сутра од 15 часова стартује са седме позиције.  Хамилтону "пол" и рекорд, Фетелу још Канада у глави. . .  Немац је на претходној трци у Канади славио, али је потом кажњен и остао је без највишег степеника на подијуму, што је очигледно утицало на њега.

Остали спортови 22.06.2019 | 17:28
Ф1: Хамилтону пол у Француској!
Актуелни шампион је остварио најбржи круг са временом 1:28,319 минута. Британац је остварио 86. пол позицију у Ф1 каријери.

Доминантан дан немачког тима комплетирао је Финац Валтери Ботас који је заузео другу позицију са 0,286 секунди заостатка.

Треће место у квалификацијама освојио возач Ферарија Шарл Леклер, једини уз Ботаса који је био унутар секунде заостатка за Хамилтоном.

Очајан дан имао је његов тимски колега Себастијан Фетел који ће кренути као седми, бржи од њега били су Макс Ферстапен у Ред Булу, те оба Мекларена са Ландом Норисом и Карлосом Сајнцом млађим.

У првих десет су још Данијел Рикардо у Реноу, Пјер Гасли у Ред Булу и возач Алфа Ромеа Антонио Ђовинаци.

Велика награда Француске на стази Пол Рикар вози се у недељу од 15.10 часова. На програму су 53 и укупно 309,7 километара.

Хамилтон води у генералном пласману са 162 бода, 29 више од тимског колеге Ботаса, док треће место са укупно 100 заузима Фетел.



Иако је претио, Ферари поново није успео да заустави убитачни двојац Мерцедеса који ће кренути из прве стартне линије сутра на ВН Француске. Прво време забележио је актуелни шампион Ф1, Луис Хамилтон исрпед Валтерија Ботаса.

Иза њих стартују Шарл Леклер (Феррари) и Макс Ферштапен (Ред Бул), док је Себастијан Фетел тек седми. Немац је у последњем, одлучујућем кругу квалификација промашио брзину, могуће због техничких проблема, те  га сутра од 15 часова чека паклен посао у покушају да се приближи Сребрним стрелама.

Најбржи караван на свету након "излета" у Канаду пре два викенда враћа се  после нешто мање од месец дана на сам југ Француске. Легендарна стаза "Пол Рикар",  налази се у близини Марсеља, само 10-ак км од ривијере, дакле у близини Монака који је недавно угостио Формулу 1.

Ферари, иако није имао превише среће у Канади због (оправдане) казне која је  Фетелу узела тријумф, делује далеко боље него на почетку сезоне и тренутно је у стању да изазове неприкосновени двојац Мерцедеса. Велика награда Француске је осма трка од 21 колико их има ове Ф1 сезоне, тако да је јасно да има сасвим довољно времена за евентулани преокрет на табелама. Нажалост, италијански тим  је наставио са почетничким грешкама које га скупо, прескупо коштају.

Свесни су тога у оба табора тако да предстоји изузетно узбудљив наставак сезоне, почев од сутрашњег гран-прија. Ту је наравно и Ред Бул који велики двојац прати из пристојне близине, док је остатак каравана далеко испод.

Ген. пласман возача: 1. Луис Хамитон (В. Британија, Мерцедес) 162, 2. Валтери Ботас (Финска, Мерцедес) 133 поена, 3. Себастијан Фетел (Немачка, Ферари) 100, 4. Макс Ферштапен (Холандија, Ред Бул) 88, 5. Шарл Леклер (Монако, Ферари) 72, 6. Пјер Гасли (Француск, Ред Бул) 36, 7. Карло Саинц (Шпанија, Мекларен) 18, 8. Данијел Рикардо (Аустралија, Рено) 16, 9. Кевин Магнусен (Данска, ХААС) 14, 10. Серхио Перез (Мексико, Рејсинг Поинт) 13...

Ген. пласман тимова: 1. Мерцедес 295 поена, 2. Ферари 172, 3. Ред Бул-Хонда 124, 4. Мекларен Рено 30, 5. Рено 20, 6. Рејсинг Поинт-Мерцедес 19, 7. Торо Росо-Хонда 17, 8. ХААС Ферари 16, 9. Алфа Ромео-Ферари 13, 10. Вилијамс-Мерцедес 0.

Стартни распоред за ВН Француске: 1. Хамилтон , 2. Ботас, 3. Леклер, 4. Ферштапен, 5. Ландо Норис (В. Британија, Мекларен), 6. Саинц, 7. Фетел, 8. Рикардо, 9. Гасли, 10. Антонио Ђовинаци (Италија, Алфа Ромео)...

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар