Рус лобирао за самосталност ЦГ

Роћен током разговора са Русом изражава забринутост због притиска Европе на руководство Црне Горе, те га моли да искористи свој утицај на Питера Манка

Регион 22.06.2019 | 00:37
Рус лобирао за самосталност ЦГ
Црногорски потрал ин4с објавио је у петак аудио снимак разговора између тадашњег амбасадора Србије и Црне Горе у Москви Милана Роћена и руског тајкуна и некадашњег власника Комбината алуминијума у Подгорици Олега Дерипаске, на којем се чује како Роћен, по договору са Ђукановићем, моли Дерипаску да преко својих конекција у Америци помогне у реализацији референдума за независност Црне Горе.

Роћен током разговора са Русом изражава забринутост због притиска Европе на руководство Црне Горе, те га моли да искористи свој утицај на Питера Манка како би он излобирао одговарајуће референдумске услове код Американаца, односно Контакт групе.

Како се чује у разговору, Роћен говори Дерипаски да се тога дан у Лондону одржава састанак Контакт групе, где ће се састати представници свих земаља чланица , Венецијанске комисије, ОЕБС-а и други.

 Европа нас неће оставити на миру. У најскорије време ће нас жешће притискати. И сада хоће да на Црну Гору, знаш да примене то, знаш, познато, као за Косово: стандарди, а потом статус. Схваташ? И напросто желе да нешто засметају по питању референдума. Једини, ко ту може помоћи, ја сам јуче био у Министарству спољних послова, тамо са неким мојим из МИД-а разговарао, то могу они с друге стране океана – говори Роћен Дерипаски.

Даље му објашњава да мисли на Американце и додаје да му је Ђукановић рекао постоји могућност сусрета са Манком али замолио, да док се то не деси, Дерипаска телефонира некоме у Вашингтону и искористио своје везе. Роћен наводи и да је Ђукановић спреман да долети на пар сати у Вашингтон да се сретне са неким, како би објаснио о чему је реч.

Током целог разговора, Дерипаска кратко одговара и на крају потврђује да ће у току дана да учини оно што од њега траже.

РАЗГОВОР РОЋЕНА и ДЕРИПАСКА:

Роћен: – Ало…

Секретарица: – Ало… Господин Роћен…

Роћен: – Да…

Секретарица: – Олег Владимирович. Секунду. Повезаћу Вас. (музика)

Дерипаска: – Ало.

Роћен: – Здраво, Олег, здраво, драги мој.

Дерипаска: – Здраво, Милане.

Роћен: – Драго ми је да те чујем. Хвала… Знам шта се све десило код вас.

Дерипаска: – Да, да, да… (неразумљиво)

Роћен: – Слушај, без твог путовања тамо, ја сам увјерен да се ништа од тога тамо не би завршило.

Дерипаска: – Добро да се тако завршило.

Роћен: – Богу хвала, што је испало све тако. Слушај, не зовем те тим поводом, него је јуче Ђукановић телефонирао мени, знаш…

Дерипаска: – Да…

Роћен: – Ви сте разговарали о нашем заједничком другу, Питеру Манку.

Дерипаска: – Да…

Роћен: – Он је замолио… Знаш… Данас је састанак Контакт групе у Лондону…

Дерипаска: – Да…

Роћен: – И тамо се састају представници свих земаља, чланица Контакт групе, Венецијанске комисије, ОЕБС-а и други… И Европа нас неће да остави на миру. У најскорије вријеме ће нас жешће притискати. И сада хоће да на Црну Гору, знаш да примијене то, знаш, познато, као за Косово: стандарди, а потом статус. Схваташ? И напросто желе да нешто засметају по питању референдума. Једини, ко ту може помоћи, ја сам јуче био у МИД-у (Министарство спољних послова), тамо са неким мојим из МИД-а разговарао, то могу они с друге стране океана,

Дерипаска: – Ко?

Роћен: – Американци, знаш… Они могу, можда, помоћи у томе… Дакле, Ђукановић ми је телефонирао јуче и рекао да сте ви разговарали о могућем сусрету с Питером Манком, али је он замолио, док се то не деси, можеш ли му ти телефонирати да би он телефонирао некоме тамо у Вашингтону, и искористио своје везе, или да поприча са неким тамо на ту тему, или је Ђукановић спреман да долети на пар сати у Вашингтон да се сретне са неким да би објаснио нашу позицију у том смислу, напросто. И ако то теби одговара.

Дерипаска: – Добро, наши су се тамо већ пробудили, зар не?

Роћен: – Не знам, још је вјероватно рано. Још је рано.

Дерипаска: – Пробаћу, одрадићу.

Роћен: – Ако је то изводљиво. Ђукановић, значи, у међувремену… (неразумљиво) Хвала ти, драги мој, извини, праштај што ми тебе овако нешто стално зивкамо… Значи, чекам да ме назовеш…

Хвала… Све најбоље… До виђења.

Послушајте аудио-снимак разговора, који је настао највјероватније 2005. године, који ексклузивно објављује ИН4С: 



Занимљиво је да је овај разговор објавио црногорски портал ин4с, који је близак Србији и који годинама критикује Милу Ђукановића, предсједника Црне Горе. Шта се иза брда ваља и откуд то да у јавност ову причу изнесе струја која је до јуче називана проруском остаје да се види наредних дана.  

(БН/Новости)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Кап

22.06.2019 00:37

која је прелила чашу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.06.2019 07:10

Дерипаска је хазар. Паметном довољно!

Name

Србин

22.06.2019 00:51

Руси су растурали СФРЈ и СРЈ. Ти зликовци са својим плаценицима стоје иза убиства сваког српског владара. Убили су Александра Обреновица, Кнеза Михајла, Александра Карадјордјевица, Ивана Стамболица и Зорана Дјињица. Бурле убија децу по РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

22.06.2019 08:20

То је тацно и кад год је YУ униставана на Балкану се просипло море крви. Кад је СССР се унистио није пала ни кап крви па ко мисли да нам Руси а такодје и Амери добро мисле нека сад добро размисли.

Name

Балканска судбина

22.06.2019 09:18

Запад је према нама увјек био дзелат а исток издајник

Name

Јохн Wалкер

22.06.2019 09:38

Тако је!!

Name

дзоо

22.06.2019 04:22

Људи зар треба неком несто објасњавати Осим ових крезуба и полуписмених,Руси су зло највеце за Србе 100% само ми никако сватити где су год досли да нам помогну скоро Срба висе нема:

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

22.06.2019 07:31

Придрузујем се то вец 50 година прицам а људи ме гладају као да сам са друге планете.

Name

драги дзоо

22.06.2019 08:28

Хе,хе,хе Извини дзоо немам намеру никога да исмејавам,браним или нападам.Само се питам да ниси ти оцит примерак некога са балканском дијагнозом. Знас оно, Балканац не сме да се зали никада на оног ко га угњетава,понизава,трује и туце.Него на оног ко га не брани у том тренутку. Хе хе хе и дузе памти и узима за зло то да га неко није бранио,него оно сто га је неко урнисао. Весео и срецан био дзоо.

Name

Дзоо

22.06.2019 16:20

Драги@ размем те 98% веруј. Мене муци и хтео сам да казем како наси Кнезеви верују Русима а ти исти увек само подрска сто је за мене издаја. Зар нису требали да казу нама и Кнезевима, Воздовима ,Лоповима насим Ало играте опасну игру ми вам моземо само дати подрску како це те проци то це те тек дознати. Ако ме разумес!?

Name

Ето ти сад

22.06.2019 05:53

У последње време на брдовитом Балкану, само несто ,,цури". Бице јос да су Руси натерали ЦГ да удје у НАТО савез.Да су сверцовали цигарете,нафту и ста све не из Италије у ЦГ. Да организују немире, да продају земљиста и куце одредјеним особама. Да одвајају и својатају СП цркву. Ма немој.На том јадном и крвљу натопљеном Балкану (као на неком раскрсцу) су се вецито велике силе надмудривале. А балканци. Народ к'о народ напацен и неук, аплаудирали,навијали и просипали своју крв за интерес ових или оних.Ех кад би тај народ могао да растера те белосветске дусебризнике и преузме свој зивот и будуцност својих поколења у своје руке. Кад би могао... Да ли би тада Балкан био Балкан? Мислим, земља крви и меда. Ајд' у здрављу, народе балкански, ма где да си кренуо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин СДС

22.06.2019 05:53

Циме се ви бавите бозе драги. Пазите буквално све сто се деси код нас и сто се десавало у сваком историјском тренутку то је био да ли интерес запада или Руса. Зависи под цију интересну зону у том тренутку спаднемо. Па побогу ово је земља за коју се казе да је независна а има високог представника и стране судије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залосни

22.06.2019 06:34

То нам је помоц од Руса. Тако це направити и за Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

севиљски брицо

22.06.2019 06:58

Па све је то дио дипломатије у цему је овдје проблем,мозда браца Руси.Они нису никоме браца нити кога сматрају таквим.Интерес изнад свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

22.06.2019 07:02

Великим парама се може све урадити. Коме то није јасно??? Паре само треба направити на било који начин, а најбржи је продајом дроге, нафте итд.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом

22.06.2019 07:07

У политици нема пријатеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ово

22.06.2019 07:40

је циста лаз због тада великих улагања русије у црну гору и куповања некретнина у црној гори, појавио се страх и власти и запада од најезде руса. тако да је црна гора угурана у нато хтјела то или не. А сада лазу и пису глупости коме ста одговара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Танасковић

22.06.2019 07:49

Ништа непознато. Ово сви знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

22.06.2019 08:08

Ово ништа не значи осим чињенице да су сви лопови у свијету заједно и на истој страни. Дерипаска је руски лопов и није био на власти у Русији. За наводно "лобирање" добио је да упропасти и опљачка Алумињски комбинат у Црној Гори. Поступак Дерипаске не представља ни у чему званичан став Москве... Палите се ко сува слама. Европи и Америци није одговарала Југославија и плански су је разбили и уситнили. Наравно више на штету Срба. Смијешни сте ако мислите да је један тајкун донио независност Црној Гори. Мафијашки лоби и албански су себи направили крими државу, наравно уз помоћ Европе и Америке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лабуд

22.06.2019 10:37

Заборавио су Русе у том планском разарању Југославије.Нису ли Руси стајали из русења подрском Милосевицу који је одбио сваки договор о преуредјењу дрзаве,а засто па зато сто су Руси обецали сваку помоц у стварању Велике Србије на русевинама Југославије.И ста је било Руси изиграли сваки догово са Милосевицем,није било подрске,а Срби с обе стране Дрине ратовали за Руске интересе.