Новак пред Вимблдон...

Игра кад МОРА, осваја и кад одмара. . . ! Ђоковић више воли да активно одмара између Париза и Лондона, иако је прелазак са шљаке на траву изазов и за најбоље играче, али његовој конкуренцији је свеједно - освајао је Вимблдон и после егзибиција и после финала Квинса.

Тенис 22.06.2019 | 00:02
Новак пред Вимблдон...
Светски "Број 1" вратио се старој-доброј пракси да у тих 20-ак дана између Ролан Гароса и Вимблдона не наступа на званичним турнирима, упркос томе што је свака промена подлоге - а, нарочито јунски прелазак са најспорије на најбржу - велики изазов и компликован процес и за најбоље тенисере света.

То, међутим, не значи да Новак Ђоковић није играо мечеве на трави уочи трећег грен слема сезоне и да неће играти у недељи пред почетак 133. издања најстаријег "мејџора"..

Организатори егзибиције у луксузном тениском комплексу у Беркширу, незваничног турнира Будлс, потврдили су данас учешће четвороструког и актуелног вимблдонског шампиона, који је само појачао снажну конкуренцију састављену од играча из врха АТП тура, међу којима је и наш Филип Крајиновић. 

Поред двојице српских тенисера, јаке мечеве на травнатим теренима голф и тенис комплекса "Стоук парк", који се налази у шумовитој околини Лондона, покушаће да искористе на најбољи начин и Стефанос Циципас, Карен Хачанов, Фабио Фоњини, Роберто Баутиста Ахут, Дијего Шварцман, Денис Шаповалов, Кристијан Гарин, Мартин Клижан и Томаш Бердих.

Новак је ове недеље боравио у Београду, у Енглеску ће отпутовати за викенд.

Може ли се повући паралела изнеђу Новакових одлука да не наступа на турнирима на трави пре Вимблдона са резултатима на том грен слему? Прве три тутле освајао је после одласка на езибиције и затворене припреме, последњу "право" из финала Квинса. Ипак, јасно је да Ђоковићу више одговара активан одмор током три недеље између Париза и Лондона, јер се испоставило да је Истборн и Квинс претходне две године играо стицајем неповољних околности.
Ђоковић је играо егизбиције и затворене тренинг мечеве са ривалима и 2011, када је после пораза од Роџера Федерера у полуфиналу Ролан Гароса и завршетка чувене серије од 43 победе од старта сезоне остварио два дечачка сна - победом над Жо-Вилфредом Цонгом у полуфиналу постао је први играч на АТП листи, а победом над Рафаелом Надалом у финалу и освајач најпрестижнијег турнира у свету тениса.

У тој пракси српски ас ништа није мењао ни наредних пет година, током којих је изгубио полуфинале од Федерера, финале од Ендија Мареја, па везао две победе над седмоструким шампионом, Федерером, 2014. и 2015. године, као ни наредне када је на прву титулу на париској шљаци "одговорио" поразом од Сема Кверија већ у 3. колу на лондонској трави.

Избегавајући хируршки захват, али и проживљавајући највећу кризу у непоновљивој каријери, Ђоковић је 2017. дочекао почетак сезоне на трави у лошој форми, па је накнадно одлучио да се пријави за турнир Серије 250 у Истборну, где је на изненађење многих освојио титулу у финалу са Гаелом Монфисом. Испоставило се да то није био наговештај изласка из кризе, већ само најава повлачења из тениса на шест месеци.

2011 / титула / егзибиције
2012 / полуфинале / егзибиције
2013 / финале / егзибиције
2014 / титула / егизбиције
2015 / титула / егизбиције
2016 / 3. коло / егизбиције
2017 / четвртфинале / Истборн
2018 / титула / Квинс
2019 / ???? / егзибиције

Ђоковић је морао да преда Томашу Бердиху меч четвртфинала, након чега је саопштио да због проблема са лактом неће играти до почетка наредне сезоне, али су се Новакови проблеми са повредом, формом, мотивацијом и најближим сарадницима наставили све до пролећа 2018, односно до повратка Марјана Вајде и остатка стручног штаба у априлу и мају те године.

Охрабрен играма и резултатима на мастерсима у Мадриду и Риму, где је стигао до финала и изгубио од Надала, али и непријатног пораза од Марка Чекината и елиминације у четвртфиналу Ролан Гароса је уследила, Ђоковић се у потрази за још такмичарског тениса пријавио за Квинс први пут од 2007, стигао до финала, изгубио од Марина Чилића, а онда као 22. тенисер света приредио један од највећих "камбекова" у историји спорта, освојио Вимблдон, комплетирао "Златни мастерс", освојио и УС опен и вратио се на прво место пре краја сезоне.

Ове године размишљао је другачије и као суверени лидер АТП тура одлучио да "избрише" 300 бодова које је као финалиста морао да брани на Квинсу како би се у старом ритму и без такмичарске тензије припремао за поход на пету вимблдонску, а 16. грен слем титулу.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар