Владимир Путин упозорио Америку

Предсједник Русије Владимир Путин упозорио је Сједињене Државе да не предузимају војну акцију против Ирана, након недавног обарања америчког дрона и напада на нафтне танкер код Ормуског пролаза.  

Свијет 21.06.2019 | 15:59
Владимир Путин упозорио Америку
Путин је то изјавио само неколико сати прије него што је амерички предсједник Доналд Трамп синоћ наредио напад, који је у посљедњем тренутку опозвао.

Путин је јуче, у “директној телевизијској линији” са грађанима, оцјенио да би америчка војна акција против Ирана – којег Вашингтон криви за оба инцидента – била “катастрофална” и да би узроковала ескалацију непријатељстава са непредвидљивим резултатима. “НБЦ њуз” указује да оваква обраћања, попут “директне линије”, обично трају сатима и веома су цензурисани. Руски предсједник је рекао да је потенцијални америчко-ирански рат сценарио који се нада да неће видјети.

– То би у најмању руку била катастрофа за регион јер би то довело до повећања насиља и потенцијалног повећања броја избјеглица у региону. Такође, за оне које би то покушали, то би имало вјероватно тужне посљедице – истакао је Путин.

Он је указао да је Иран спреман да “иде до екстрема” да се одбрани и да је тешко рећи докле би то довело. Путин је такође рекао да је задовољан што Иран поштује свој нуклеарни споразум и да примјена санкција против те земље није оправдана. Администрација америчког предсједника Доналда Трампа повукла се из међународног нуклеарног споразума са Ираном прошле године и поново наметнула санкције тој земљи. 

Руски предсједник је своје коментаре изнио свега неколико дана након што је Трампова администрација објавила да ће послати још 1.000 војника на Блиски исток. Пентагон је навео да ће ово размештање укључити безбједносне снаге и трупе ради додатног надгледања и сакупљања обавјештајних података у региону. Обарање америчког дрона у четвртак посљедња је иранска провокација у региону, након спорних напада на два танкера у Оманском заливу прошле недјеље, за које САД криве Иран, док ова западноазијска земља тврди да је дрон био изнад њиховог ваздушног простора кад је оборен.

Портпарол иранског Министарства спољних послова Абас Мусави рекао је да Иран не може прихватити “илегални пролазак и упад на иранско небо било ког страног летећег објекта”, пренио је РТ. Али, амерички званичници тврде да се инцидент догодио у међународном ваздушном простору. Обе земље тврде да не желе рат, али постоји забринутост да би даље тензије ескалирале у војни конфликт.

И тензије између САД и Русије су све веће, након посљедњег инцидента кад се руски разарач замало сударио са америчким ратним бродом у Филипинском мору почетком овог мјесеца, а ту су и војни конфликт у источној Украјини, анексија Крима, наводно мјешање у америчке изборе 2016. и тровање бившег руског шпијуна у Британији прошле године, за шта Запад криви Москву. Путин је стога такође прокоментарисао могућност побољшања односа са САД. Он је рекао да је Русија спремна на дијалог ако Американци пристану на реципроцитет, али је указао да реалност америчке политике може завезати руке Трампу кад је ријеч о Русији.

– Чак и ако предсједник жели да направи корак ка нама, разговара око нечега, ту су вишеструке рестрикције које долазе из других институција моћи – рекао је Путин.

– Мислим да ствари неће тећи лако у нашим односима с обзиром да део америчког естаблишмента покушава да спекулише о руско-америчким односима да оствари неке своје интересе.

(Блиц)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Да

21.06.2019 14:34

Тако је зна се ко је газда. Тако је и Обама натедио нападе у сирији,и након сто га је Путин назвао,сутрадан демантовао сам себе као и Трамп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.06.2019 15:37

добра! Иако није први април, насмијах се бас добро.

Name

Ре

21.06.2019 18:12

Незнас ти како то функционише. Отприлике овако. Амери ти небу никога када је у питању њиов интерес. Наредба није повучена него одгођена то је објављено знаци јос увек се напад може десити. Иран комуницира преко Омана са Америком и добили су упозорење пре наредбе е сада ста су Иранци обећали преко Омана па је то стало то само они знају. Чак им нису смјели оборити ни шпански авион П8 са посадом од 35 људи иако је био у Иранском простору.. Све је јасно

Name

јо

21.06.2019 18:19

Боље дај људима веце плаце ,,200еплата у русиј ха он се сили народ гладан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

21.06.2019 21:39

Криза у Америци је изазвала смањење лицних доходака у русији.

Name

Весна

22.06.2019 03:55

Имам пријатељицу Украјинку, из "украјинског" дијела, и она ми каже, да многи Украјинци, њене комшије и рођаци одлазе повремено на рад у Русију, иако су у рату, и иако не могу Русе да смисле! Као, три мјесеца раде па су три мјесеца кући, као што наши иду у Аустрију и Немачку на црно! Да је у Русији баш тако лоше, па пропала би одавно! Није нико крив америма што су своје резерве бјесомучно трошили и све све спржили за 200 година, а Руси буквално леже на својим резервама, јер мисле и на оне који ће доћи послије њих! Па Амери би тим темпом,за кратко вријеме потрошили све свјетске резерве - шта они траже на Блиском истоку, који је све друго, само не њихов комшилук, какав они "свој интерес" доле бране? Пљачкашки наравно! Као и на нашем Косову, и било гдје, гдје се појаве!

Name

јо

22.06.2019 08:01

Па сам путин је реко колка је плата јестел ви иста слусали немојте бранит путина А морате мало слусат И Друге Вијести

Name

Ре весна

23.06.2019 09:15

Рокају се зал лову тога посла има свагде.

Name

мир

22.06.2019 08:14

Знател ли ви колко је богат Путин јестел видјели његово богаство нама треба обицном раднику вјецни зивот опет неби имали ко ПУТИН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.06.2019 12:42

А колико је богат наш Шеф, кад смо већ код те теме - прича се пар миља еура?! Из ове мале бананице од државе??? Или било који локални шериф из ових, новонасталих, назови држава?! Све сами милионери и милијардери!