Протести: Више од 200 повријеђених

Више од 200 људи повријеђено је у синоћњим протестима у Тбилисију, када је полиција употријебила сузавац и гумене метке, саопштио је грузијски министар здравља Заза Бокуа и додао да је половина повријеђених још у болници.

Свијет 21.06.2019 | 15:43
Протести: Више од 200 повријеђених
Његово саопштење је издато убрзо након што је предсједница Салома Зурабишвили рекла да ће скратити посјету Бјелорусији и да ће се вратити у Тбилиси због кризе која је избила због доласка руског посланика у грузијски парламент, преноси АП.

Како је пренио Ројтерс,Зурабишвили је синоћ назвала Русију "непријатељем и окупатором" и додала да, како је рекла, руска "пета колона" стоји иза насилних протеста у тој земљи.

Русија је оптужила грузијску опозицију да покушава да спријечи побољшање односа двије земље, јавио је Ројтерс, позивајући се на Тас с.

Руско Министарство спољних послова саопштило је да су "радикалне" снаге намјерно органзовале синоћне протесте.



У саопштењу се додаје да ће Москва наставити да покушава да побољша односе са Тбилисијем.

Грузијски премијер Мамука Бактадзе данас је такође оптужио грузијске опозиционе лидере за насиље.

Он је оцијенио да је реакција народа била искрена, али да су протесте преузели, како је рекао, лидери деструктивне опозиције који су прекршили закон и Устав.

Маса људи испровоцирана посјетом руског посланика покушала је синоћ да упадне у парламент Грузије у Тбилисију, пробивши кордон полиције и бацајући флаше, на шта су полицајци одговорили сузавцем.

Нереди су избили изненада, након говора посланика Доњег дома руског парламента.

Руски утицај у Грузији остаје политички осјетљиво питање, наводи Ројтерс и подсјећа да је ова земља, савезник САД, водила и изгубила краткотрајни рат са Москвом 2008.

Русија и Грузија од тада немају дипломатске односе, а Москва признаје независност два отцијепљена региона, Јужне Осетије и Абхазије, гдје су сада стациониране руске трупе, подсјећа Ројтерс.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар